Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2014, 20:56   #51
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
Domyślnie Odp: Diody LED oświetlające tablice rejstracyjną - palą się nadal po wyłączeniu świat

A bo nie wiem skąd to hasło canbus? (to coś jak z silnikiem krokowym biegu jałowego) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy tam jest cyfrowa komunikacja pomiędzy poszczególnymi sterownikami to jedna sprawa, a kontrola obwodu konkretnych elementów wykonawczych, tutaj żarówek to osobna sprawa.
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaden komunikat sie nie wyswietlil.
No to wygląda że "diodki" się spaliły, ale nie spalił się "układ" symulujący żarówkę, (o ile masz tam faktycznie kontrolę tego obwodu).
Edit. Poprawcie jeśli się mylę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Markoo ; 17-07-2014 o 21:01
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 22:51   #52
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
Domyślnie Odp: Diody LED oświetlające tablice rejstracyjną - palą się nadal po wyłączeniu świat

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to wygląda że "diodki" się spaliły, ale nie spalił się "układ" symulujący żarówkę, (o ile masz tam faktycznie kontrolę tego obwodu).
Edit. Poprawcie jeśli się mylę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież MaXyM wspomniał o żarówce.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 23:02   #53
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

No tak, zasugerowałem się tytułem wątku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to nie ma kontroli obwodu, zresztą sam mam spalona pozycyjna i mi nic nie "gada" na ten temat. Ale mijania maja "tą" kontrolę.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2014, 23:42   #54
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

No moze sie niejasno wyrazilem. Po prostu spekuluje.
Jedni pisza ze po wstawieniu LEDow zamiast zarowek nad tablice rej, LEDy moga zachowywac sie dziwnie (zarzyc sie etc). To miej wiecej odpowiada cyfrowej komunikacji ew probkowaniu tego obwodu. tyle ze stan tych zarowek nie jest kontrolowany.
Wiec zastanawiam sie jaki sens takiego stanu rzeczy. no chyba ze producent chcial zrobic dobrze ale potem zrezygnowal z kontroli.

A wlasnie musze wymienic zarowki i nie wiem czy isc w LEDy. w przypadku rurkowych, sa specjalne z radiatorem. Dla tych naszych W5W nie widzialem takich (albo kosmicznie drogie). I nie wiem czy sie szybko nie spala.
Stary 18-07-2014, 08:37   #55
Paw3l1

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008

Kolego do podświetlenia tablicy polecam te co ja kupilem. Koszt bardzo niewielki a wygląda super. Zamowilem więcej żarówek smd, jak wszystkie wymienie to zrobię zdjęcia.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Paw3l1 ; 18-07-2014 o 21:31 Powód: dodanie zdjec
Paw3l1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2014, 10:55   #56
p.saw

Ja mniej więcej pół roku temu zakupiłem 3 komplety (6 szt) LED-ów W5W CanBus. Cena za komplet wyniosła 16 zł, czyli po 8 zł za sztukę. Wymieniłem oświetlenie "skarpetek", lampki pod osłonami przeciwsłonecznymi oraz oświetlenie tablicy rej. (w moim polifcie tam są właśnie W5W). Diody w kabinie korelują z fabrycznym oświetleniem LED w podsufitce. Natomiast oświetlenie tablicy wygląda fajnie (zupełnie jak na zdjęciu Paw3l1). Ledy tylko minimalnie są ciepłe i na pewno będą żywotniejsze niż żarówki, no i nie były "aż tak drogie".
Stary 19-07-2014, 00:59   #57
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

spoko. ja tez mam wszedzie ledy (lusterka, skarpetki). do tych ostatnich wrzucilem nie-canbus (czerwone). podsufikte mam origo w ledach. zostala mi tablica rej i kierunki.
Stary 19-07-2014, 10:24   #58
p.saw

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zostala mi tablica rej i kierunki.
Ja też myślałem o kierunkach, nie tylko w lusterkach ale też przód i tył. MaXyM czy masz jakieś wytypowane Led-y do kierunków? Myślę, że w tym przypadku powinny być jednak canbus-y.
Stary 05-10-2014, 10:20   #59
lechuszek
ford::beginner

Imię: Mateusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

Witam, zmieniał ktoś moze wsteczne na ledowe? jak tak to na jakie, bo ja kupiłem te [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i nie wiem czy za slabe czy poprostu taki klosz jest w mondeoIV i nie bedzie lepiej swiecil, w nocy widok fajny z tylu ladnie sie komponuje z ledowym podswietleniem tablicy i czerwonymi swiatlami pozycyjnymi, ale z punktu widzenia kierowcy ciemno strasznie, praktycznie zero swiatla, nie mam czujnikow parkowania i jest to troche uciazliwe
lechuszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2014, 12:49   #60
jaceks

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014

popularne światła ledowe nie dają jeszcze tyle światła co halogeny.
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania