Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-12-2009, 10:49   #51
felicjan
ford::average

Model: C-MAX GHIA
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem 1.8 TDCI

Jaka jest cena za rozrusznik do c-max 1.8 tdci (nic konkretnego w necie nie znalazłem) i ile można dać za wymiane (może nie jest trudno wymienić i sam dam radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Pozdrawiam
....a może ktoś zna dobrego mechaniora który nie spartoli tego w okolicach Gdańska? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

felicjan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2009, 13:39   #52
Cooba-mak
ford::amateur

Model: Focus hatchback
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał Kmicic_1982 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miales dokladnie taki problem jak ja? Przy spadku temp ponize 5 stopni (na minusie jeszcze gorzej) auto odpala i gasnie w 1s odstepach po przytrzymaniu caly czas kluczyka w pozycji na zaplon. Im zimniej tym dluzej trzeba to robic. Jak auto stoi kilka godzin to zapala bez problemu ale jak cala noc albo caly dzien na niskiej temperaturze to tak wlasnie sie zachowuje...
Ile Dales za wymiane rozrusznika ?
przy temp. poniżej 5C silnik szarpał podczas odpalania i odpalał po dłuższym kręceniu. jak temp spadła poniżej 0 stopni to zapałał i gasł po 1 sek.
Jak juz raz odpalił to potem caly dzień palił idealnie.

Teraz jest OK. Raz mi dziwnie odpalił (taka nierówna praca silnika po zapłonie przez jakieś 20 sek.) ale to było przy mrozie -13 stopni więc nie dramatyzuje. Poza tym ok.

Za rozrusznik z wymianą w ASO coś koło 800 PLN.
Cooba-mak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2010, 17:38   #53
Kmicic_1982
ford::beginner

Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1,8 TDCi

wymienilem rozrusznik i niestety dalej to samo ... jestem w kropce
Kmicic_1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2010, 22:49   #54
felicjan
ford::average

Model: C-MAX GHIA
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2005

witam,
miałem podobny problem z odpalaniem. wymienili mi jakiś przekaźnik i jest ok (pali od pierwszego..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. ponoć nie było komunikacji komputera z świecami żarowymi.
polecam Fort Auto z Gdańska
felicjan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2010, 11:11   #55
Kmicic_1982

Wymienilem juz: rozrusznik, akumulator, świece zarowe, filtr paliwa, filtr oleju i olej. BEZ ZMIAN !!!!!!!!
Stary 25-02-2010, 12:59   #56
tadman82

Imię: Tadeusz
Model: Ford S-Max Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 163 km
Rocznik: 2012

Witam wszystkich. Podzielę się z wami moim problemem z odpalaniem Focusa 2002 r 1,8 TDCi oraz jak rozwiązałem ten problem. Kupiłem autko dwa lata temu w lipcu na giełdzie w Niemczech. Do zimy nie było żadnego problemu z odpaleniem. Natomiast zima była tragiczna! Cheblowanie po pare razy żeby jakkolwiek załapał. Po odpaleniu chodził jak w zegarku. Brak dziwnego dymu z rury, 100% przyśpieszenia i mocy na trasie. Wszyscy mechanicy stawiali a to na pompę paliwa a to na wtryski. Dodam że od razu były wymieniane wszystkie świece żarowe na oryginały (grzeją do dzisiaj). Skończyła sie zima problem nie znikł:/ Chociaż w lato było conieco lepiej. Jeden mechanik wymienił dwa czujniki wału korbowego. Jakotako odpalał.... Nadeszła kolejna zima i kaput!! Znowu to samo!! Wymieniłem aku na nowe i o większej mocy przy tym zakładając nowe wężyki na wtryski paliwa, oringi itp. Nowy akumulator dawał nieznaczną poprawę lecz musiałem go ładować raz w miesiącu ponieważ również wysiadało przy dłuższym odpalaniu rano. Niestety z braku funduszy nie stać mnie było na naprawe pompy lub wtrysków. U znajomego mechanika chciałem zregenerować chociaż rozrusznik bo po 2 latach takiego traktowania na pewno dostał po.... Co sie okazało rozrusznik był w całkowitej rozsypce!! Nie było co z niego regenerować. Na drógi dzień pojechałem po nowy. Koszt 500 zł wraz z montażem i do dzisiaj od tygodnia foka odpala jak nowa z salonu Można powiedzieć że na dotyk hehe Gdybym wiedział wziął bym sie za to od razu i nie męczył tyle czasu!
Pozdrawiam wszystkich!!
tadman82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2010, 16:20   #57
glazik5

okaze sie ze pompa ma zbyt niskie cisnienie przy rozruchu i nie potrafi otworzyc wtrysku.. normalne w fordach
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2010, 17:32   #58
Kmicic_1982

Witam, po roku wracam do tego samego problemu...
Wymienilem juz: rozrusznik, akumulator, świece zarowe, filtr paliwa, filtr oleju i olej. Po spadku temperatury ponizej +5stopni C, po przekreceniu kluczyka auto odpala i gasnie. Trzymajac kluczyk caly czas na zaplonie np przy -20 stopniach bo wtedy to jest najbardziej wyczuwalne auto ma takich 6-8 odpalen i zgasniec ktore trwaja jakas 1s, az w koncu silnik zaskakuje i chodzi normalnie rowno. Badalem cisnienie na wtryskach i niby jest wporzadku. Moze ma ktos jeszcze jaksi pomysl??

Podobno slyszalem ze przed pompą wtryskową jest jakiś czujnik kory reguluje ile ma paliwa sie dostac do pompy w zaleznosci od temperatury (moze to nawalilo... )Tylko dlaczego w ASO zaraz na to nei wpadli...
Prosze o jakakolwiek odpowiedz ktora by mi mogla pomoc
Stary 11-01-2011, 18:12   #59
Niepek

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003

Mam problem z odpalaniem Focusa 1,8TDCI przy temperaturach około zera stopni,lub po całej nocy,jak już odpalę to potem za każdym razem odpala,akumulator kręci normalnie. W Fordzie sprawdzili świece żarowe,komputer-żadnych błędów,próba przelewowa wtryskiwaczy,pompa wtryskowa,sterownik pompy wtryskowej wszystko niby ok,a dalej nie pali.Stwierdzili, że ich zdaniem to objaw od koła dwumasowego bo podobno je nie raz słychać przy odpalaniu,ale nie może tego sprawdzic i trzeba wymienić. Jeżeli ktoś miał podobny przypadek niech odpisze. Dzięki
Niepek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2011, 18:19   #60
dresat
Zablokowany

Model: Ford fiesta + Elpigaz Leonardo XL
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1995

Pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych dieslowiczów - zobaczcie mój profil!!!

Ostatnio edytowane przez dresat ; 16-01-2011 o 19:50
dresat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania