![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Nie chcę cię stresować, ale ja bym robił auto z taką awarią jak najszybciej.
|
|
|
|
#52 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dominik
Silnik: 2.0TDDI 85KM
Rocznik: 2002
|
to mnie Wojciech nie pocieszyłeś..... jutro będe wiedział dokładnie co było sprawdzane, powiedz mi czy usterki klawiatury są częste? nie wiem czy hydrauliczne popychacze były sprawdzane. Zdaje sobie prawe z ryzyka jazdy takim samochodem, ale nie mam wyjścia, moge tylko liczyć że to jednak nie zawór a popychacze.
Tak na marginesie objawy pojawiły się jak kilka razy pojeździłem ostrzej "prawie do odcinki" przedtem nie było żadnych objawów, czy wypalający sie zawór nie dawałby wcześniej żadnych oznak tylko od razu dośc głośne głuche stukanie(jeździłem prawie 2 tygodnie i odgłosy się nie nasilały) może zbyt agresywna jazda spowodowała usterkę w klawiaturze? |
|
|
|
|
|
#53 |
|
|
pytanie dodatkowe jaki jest orientacyjny koszt wyjęcia głowicy, (w tym modelu z tego co wyczytałem łatwiej jest wyjąc cały silnik, wtedy jest dogodny dostep i szybsza praca przy głowicy) wymiany zaworu (jesli gniazdo jest nie wypalone) planowania głowicy i zmontowanie wszystkiego? jak to może być kwota dla wprawnego mechanika?
być może taniej będzie wymienic głowice na inna używaną (z gwarancją) taką głowice do tego silnika można nabyć od 800zł |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Co do kosztu - wierz mi, ze nie on jest tu najważniejszy, ale jak zrobiona jest naprawa. Każdy myśli, że zdjęcie głowicy to jest chleb z masłem - a to jest robota dla bardzo przytomnego mechanika, który w dodatku zna te silniki. Ten silnik wymaga bardzo dobrej, czułej ręki do takich napraw. Ruszenie głowicy w tym silniku to ruszenie połowy bebechów. Awarie ponaprawcze są plagą w tych modelach, bo za naprawy biorą się barbarzyńcy - co z tego ze zrobisz naprawę tanio, skoro później będzie jeszcze kilka następnych. Co do ostatecznych decyzji - trzeba się wstrzymać, aż będzie wiadomo na 100% jaka jest przyczyna awarii.
|
|
|
|
#55 |
|
|
Witaj Wojtku, dziśw końcu chwila wolnego więc zabrałem się za grzebanine w klawiaturze.
Zasadnicza kwestia czy dziwgienki powinny mieć luz czy powinny trzymać ciśnienie? (może głupie pytanie ale pierwszy raz mam doczynienia z tym silnikiem) zobaczcie sami na filmikach jak to wygląda Czy na tych dzwigienkach jest jakikolwiek tolerowany luz? czy wszystkie które posiadają jakiekolwiek luzy są do wymiany? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#56 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Moim zdaniem takie różnice w luzie na samoregulatorach nie mogą być - olej powinien z nich cofnąć się na zewnątrz. Nawet jeśli te bez luzu trzymają nadal olej, to jakiś huragan przeleciał przez ten silnik... Bo nawet jeżeli niektóre są dobre, to pytanie jak długo... Chyba zły olej był lany lub zmieniany za rzadko i muszą być mocno brudne i przytkane. Samoregulator bez oleju ma taki luz jak te na filmiku z tym największym luzem - pytanie dlaczego niektóre trzymają ten olej... Silnik po odpaleniu po długim postoju przez sekundę-dwie pracuje jak sieczkarnia - samoregulatory bez ciśnienia oleju mają prawie maksymalny luz, potem błyskawicznie się ustawiają na prawidłowym luzie.
To co pisał Piciu na Elektrodzie, to moim zdaniem dotyczy silnika tuż po dłuższym zakręceniu rozrusznikiem przy zdjętej pokrywie klawiatury... Gdybym ja robił ten silnik dla siebie, to bym zmienił... wszystkie. A przy okazji - sprawdzałeś krzywki czy nie wytarte są?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-12-2011 o 12:10 |
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
trudno powiedziec co jest przyczyną, autko ma swój przebieg i swoje lata.
jaki był lany olej tego do końca nie wiem, też chciałbym wymienić wszystkie, ale niestety mój budżet jest troszke ograniczony, więc skupię sie na tych które wymagaja wymiany. Podsumowując: po wyjęciu dzwigienek, brak cisnienia oleju powienien umozliwiać poruszanie popychaczem w dzwigience? a jesli tak nie jest wskazuje to na uszkodzenie "zapchanie" i brak odpowiedniej regulacji podczas normalnej pracy silnika? czy raczej popychacze w dziwgienkach nie powinny sie ruszać, a zbyt duże luzy (oraz mozliwosc poruszania góra dół) powodują nie trzymanie ciśnienia? Ciśnienie oleju w popychaczu dzwigienki powoduje jej płynne poruszanie sie po krzywce (niweluje stukanie)? i w momencie otwierania zaworu olej z popychacza jest "wyciskany" i przy zamykaniu zaworu ponownie jest napełniany? dobrze rozumuje? krzywki sa gładkie, jednorodne w strukturze - brak rys czy nierównomiernego zużycia. Ostatnio edytowane przez lelon19 ; 27-12-2011 o 12:41 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Hydrauliczny regulator luzu podczas pracy silnika likwiduje całkowicie luz, ale z taką siłą, że sprężyna zaworowa domyka zawór do gniazda. W regulatorze jest zaworek dociskany sprężyną który pozwala na nabranie dostarczanego oleju pod tłoczek i jego wypieranie podczas pracy tak długo, aż zrównoważy się siła tłoczka i sprężyny zaworowej.
Jeżeli układ tłoczka lub zaworka wybije się, zakleszczy, zatrze lub jeszcze coś w tym stylu - to: - jeżeli zaworek lub tłoczek puszcza natychmiast olej to tłoczek nie unosi się do odpowiedniej pozycji, powstaje za duży luz zaworowy, zawór klepie, słychać go, - jeżeli tłoczek jest szczelnie przytarty, a zaworek pod wpływem wibracji nadal pobiera olej i podnosi tłoczek, lecz olej nie ma odpływu spod tłoczka - tłoczek wypychany jest tak wysoko, że zawór cały czas jest otwarty. Nie łapałem nigdy - jak na filmie - obcęgami regulatorów i nie wiem z jaką siłą działa sprężyna na tłoczku. Praktycy twierdzą, że po zakręceniu silnikiem (mówią o odpaleniu, ale tutaj to nie wchodzi w rachubę) tak, by lampka ciśnienia zgasła - dźwigienki nie powinny mieć luzu. No ale te zatarte też nie będą miały luzu... Czy jest jakaś u ciebie całkowicie bez luzu - teraz po demontażu? Dla mnie taka byłaby podejrzana na okoliczność niedomykania się zaworu. U ciebie bowiem nie ma problemu klekotu... A czy pamiętasz z którego cylindra dmuchało po zdjęciu kolektora, kiedy kręciłeś silnikiem? Może tylko te zmienić... Najprościej - i tak musisz kupić co najmniej jedną - zobacz jak ona się poddaje pod działaniem siły.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-12-2011 o 18:02 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
|
te dzwigienki które na filmiku mają największy luz maja uszkodzenia mechaniczne, tj po wymontowaniu tłoczka z dzwigienki wylatuje połamana sprężynka, poza tym nie trzymają ciśnienia.
natomiast pozostałe wydają się byc dobre, po wycisnieciu oleju z tłoczka, pracuja prawidłowo "na sucho" (znajomy mechanik miał kilka takich dzwigienek do porównania) po ponownym wypełnieniu olejem powinny dobrze pracować. jak na razie do wymiany pójdzie 5 dzwigienek, do tego zakupie dobry olej i wymienie filtr. jutro po południu będe wiedział czy na razie koniec problemów, dam na pewno znać tak na marginesie co ile powinno wymieniać się filtr paliwa? nie wiem czy ten wskaźnik zuzycia filtra jeszcze działaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez lelon19 ; 27-12-2011 o 19:52 |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Ja na takich duperelach nie oszczędzam - olej super syntetyk Mobil1 i WSZYSTKIE filtry wymieniam co ok. 15.000 km.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-12-2011 o 20:19 |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|