Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-08-2022, 21:06   #591
Tomasz76
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał niko123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do wyciszenia to polecam tą firmę ,chyba najlepsza w PL, zobaczenie ich projekty i cennik, kolega oddał nowa mazdę 6 i różnica wielka
Firma działa z 15 lat i tylko to robią , nic nie uszkadzają i dają galerie zdjęć z prac jako dokumentacja.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy przypadkiem nie stracisz wtedy gwarancji producenta samochodu?

Bump:
Cytat:
Napisał kocur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tomek a Ty szukasz auta do miasta czy na trasę? Bo z zalet jakie wymieniłeś to powiedziałbym auto jest kompletne do jazdy na co dzień - same plusy. Serio.

A co do wyciszenia to osobiście obstawiam że 80% nie zwróciłoby na to uwagi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ktoś tu pisał że Mondeo MK4 jest głośne a ja przy 140 kmh prowadzę szeptem rozmowy żeby dzieciaka nie obudzić.
Szukam auta wszechstronnego, które będzie użytkowane i w mieście i na trasie. Do miasta kupię samochód elektryczny, który będę ładował tylko w domu na nocnej taryfie Zdaję sobie sprawę, że klienci kupujący samochody w salonach w większości nie mają o nich pojęcia. Ze mną sprzedawcy nie mają łatwego zadanie i kitu mi nie wcisną. Jeżdżąc Hondą Civic w trasie, ze względu na słabe wyciszenie bym się męczył.

Bump: Jeśli chodzi o nowego Opla Astrę, to nareszcie znalazłem godnego rywala dla Golfa. Astra w wersji ultimate wykończenie wnętrza ma jedne z najlepszych w klasie, a alcantara znajduje się nawet na boczkach drzwi, wyposażenie tej wersji jest bardzo bogate (nic w tym aucie nie brakuje), fotele AGR są mega wygodne, wyciszenie wnętrza jest na bardzo wysokim poziomie, kamera cofania jest dobrej jakości i ma obraz szerokokątny, zegary mają dobrą grafikę, ekran centralny reaguje szybko na dotyk i nie ma opóźnień w reakcji, wyświetlacz HUD jest na szybie, a nie na plastikowej wysuwanej szybce, apple carplay działa bezprzewodowo, automatyczna skrzynia szybko reaguje na dodanie gazu i płynnie zmienia biegi (Pertyn mówił o tym w teście), są fizyczne przyciski na desce, układ kierowniczy jest bardzo przyjemny, jadąc na aktywnym tempomacie auto utrzymuje się idealnie pomiędzy pasami. Jednak najbardziej zaskoczyła mnie w tym samochodzie praca zawieszenia. Zawieszenie jest tak dobre, że dawno nie jechałem samochodem w tej klasie i cenie, które w taki sposób wybierałoby nierówności. Przez studzienki i niskie krawężniki Astra przejeżdża tak, jakby miała pneumatyczne zawieszenie, prowadzi się bardzo pewnie, a zawieszenie nie jest zbyt sztywne (jak w Civicu). Jeśli chodzi o minusy, to nie ma ich za dużo. Pierwszy minus to brak auto holda, a drugi to dźwięk silnika 1.2 130KM. Problemy z kruszącym się paskiem, który pracuje w oleju już podobno rozwiązali. Do dynamiki tego silnika nie mam żadnych zastrzeżeń. Z wyprzedzaniem nie ma żadnego problemu, bo silnik jest elastyczny. Zaznaczam jednak, że Astra ma służyć do normalnej i oszczędnej jazdy w różnych warunkach drogowych. Trochę w mieście, a trochę na drogach ekspresowych. Mam jednak małe zastrzeżenia do dźwięku jednostki napędowej. Ma taki dziwny pomruk, który nie każdemu przypadnie do gustu. Ten dźwięk nie jest uciążliwy podczas jazdy, ale jest specyficzny. Moim zdaniem nowa Astra, jako całość jest obecnie moim numerem jeden. Może zmienię zdanie po teście Focusa po FL z nową automatyczną skrzynią biegów. W Kię nie wierzę, ale oczywiście też pojadę na testy. Nie znalazłem w Astrze żadnej poważnej wady, która zniechęciłaby mnie do tego auta. Pozostaje mi jeszcze do sprawdzenia realne spalanie przy prędkościach autostradowych. Tutaj Golf e-TSI jest mistrzem. Najwięcej obawiam się jednak niekorzystnej oferty leasingowej w porównaniu do niemieckiej konkurencji. Wiadomo, że wartość rezydualna samochodu ma duże znaczenie. Ofertę powinienem otrzymać jutro.

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 03-08-2022 o 21:42
Tomasz76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2022, 22:56   #592
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

W przypadku wyciszania pojazdu nie ma żadnego niebezpieczeństwa odmowy gwarancji, jeżeli tylko przeprowadzimy je w profesjonalnym warsztacie.
Jedynie w czasie korozji po wykryciu mat ASO może zwalić winę że wyciszenie wpłynęło na rdzę i może odmówić .
Kto pojedzie do ASO bo mu drzwi rdzewieją ? Watpie
Stary 04-08-2022, 14:05   #593
Tomasz76

No i czar prysł, szkoda. Koszt leasingu jest bardzo niekorzystny w porównaniu do niemieckiej konkurencji. Za ratę, jaką muszę zapłacić za Astrę, to np. mógłbym mieć najbogatszą wersję Octavii RS 2.0TSI 245KM DSG. Nic innego nie pozostaje, jak wziąć na tapetę Kię. Tutaj już wiem, że koszty leasingu są ok, ponieważ ofertę już wcześniej dostałem. Dzisiaj otrzymałem też informację z Forda, że termin produkcji mojego Focusa przesunął się na listopad. Robią się niezłe jaja, ale ja i tak czekam do upadłego na mojego ukochanego Forda w rewelacyjnej cenie.

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 04-08-2022 o 14:11
Stary 04-08-2022, 14:44   #594
dgbi

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2013

W moim przypadku dealer dalej nie jest wstanie podać nawet przybliżonej daty produkcji, podobno żadna w systemie się nie pojawia. Widziałem też w końcu Focusa po lifcie na żywo u innego dealera i z luźnej rozmowy wynikało że raczej na produkcję w 2022 roku nie ma co liczyć.
dgbi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2022, 15:50   #595
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Odwieczny dylemat każdego Kowalskiego - drożej i lepiej czy taniej i gorzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-08-2022, 18:52   #596
Tomasz76

Z doświadczenia już wiem, że cena samochodu ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsze są koszty finansowania, a tutaj mistrzami są VW bank i Toyota bank. Jeśli Ford nie zrobi klientów, którzy na koniec 2021r i na początku 2022r zamówili Focusy w h..a, to będzie to jak wygrana w lotto. Różnica w finansowaniu pomiędzy Focusem, a Astrą jest tak duża, że można by sobie płacić jeszcze jedną miesięczną ratę za np. Skodę Fabię. Różnica pomiędzy ratą za Golfa, a ratą za nową Astrę też jest ogromna. Dlatego będę czekał na Focusa nawet ponad rok. Warunek jest tylko jeden, cena musi pozostać taka, jak w momencie zamówienia. A Astry mi szkoda, bo był to godny konkurent do Golfa.

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 04-08-2022 o 18:54
Stary 04-08-2022, 22:09   #597
arturmsi
ford::average

Imię: Artur
Model: Focus MK4 fl
Silnik: 1.5 Ecoblue 120 KM
Rocznik: 2022

Tomasz to ile % rabatu na Focusa dostałeś że takie porównania rzucasz? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
arturmsi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2022, 07:42   #598
Tomasz76

W styczniu dostałem 12% rabatu. Obecnie wygląda to tak; Honda Civic wersja Advance 2.0 184KM, cena 163000zł i brak rabatów. Golf 1.5 e-TSI 150KM wersja Style, cena 158000zł możliwy kilkuprocentowy rabat. Opel Astra Ultimate 1.2 130KM, cena 150000zł i brak rabatów. Mój Ford Focus Active X 1.0 155KM w styczniu, cena 121000zł. Wszystkie samochody są z automatyczną skrzynią biegów. Jak widać różnica pomiędzy Focusem, a resztą jest ogromna. Ale co ważne dla mnie ogromna różnica jest też w miesięcznej racie. Opel Astra pomimo tego, że jest najtańszy(nie liczę Focusa), to ma zdecydowanie najgorsze finansowanie. Mówię o finansowaniu w formie wynajmu.
Stary 05-08-2022, 10:06   #599
Tomasz76

Szukam samochodu nowoczesnego na 2-3 lata, a Mazda 3 wnętrza na pewno nie ma nowoczesnego. Oczekuję od samochodu nowoczesnych multimediów, auto musi mieć duży ekran dotykowy, musi mieć dobrą automatyczną skrzynię biegów bez lagów, silnik musi mieć turbo, żeby ciągnął od dołu, auto musi mieć wygodne fotele najlepiej z certyfikatem AGR, fotele muszą mieć regulację elektryczną, telefon z apple carplay musi łączyć się z systemem w samochodzie bezprzewodowo, auto musi mieć dobrze wygłuszone wnętrze, musi mieć aktywny tempomat, który perfekcyjnie utrzymuje się pomiędzy liniami tak, żebym nie musiał trzymać cały czas kierownicy, musi mieć podgrzewane fotele i kierownicę. Te wymagania spełnia Focus, Astra i Golf. Nie wiem jeszcze, jak Focus po FL prowadzi się na aktywnym tempomacie, ale niedługo to sprawdzę. Natomiast Mazda 3 tych wymagań nie spełnia. Uważam, że Mazda jest samochodem dla osób, które chcą jeździć autem przez wiele lat i nie mają zbyt wygórowanych wymagań. Mają wtedy pewność, że pojeżdżą bezawaryjnie. Jeśli chodzi o koszty leasingu, to podejrzewam, że też będą wysokie w stosunku do VW bank i Toyota bank. Gdyby było inaczej, to Mazdy sprzedawałyby się w Polsce lepiej. Sprawdziłem dane rejestracji nowych samochodów w Polsce od początku stycznia do końca lipca 2022r. W pierwszej 50 aut (tylko tyle jest podane) nie ma żadnego samochodu marki Mazda. Może Mazdy nie spełniają oczekiwań klientów? Wybieram się jednak do salonu obejrzeć nową Mazdę CX-60, bo wygląda fajnie.

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 05-08-2022 o 10:22
Stary 05-08-2022, 11:01   #600
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przecież Focus nie ma elektrycznych foteli. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza tym to cóż, jeżeli masz wymagania jakie masz, to faktycznie, nie ma co dyskutować.
Natomiast stwierdzenie, że Mazda jest dla osób, które "nie mają zbyt wygórowanych wymagań" uważam za błędne i wynikające z Twojego punktu widzenia. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Masz wiele systemów, których nie ma konkurencja, chociażby ten HUD na szybie czy kamery 360. Przypominam także, że aktualnie nowoczesny Focus został wykastrowany z dużego ekranu, bezprzewodowego CarPlay'a, cyfrowych zegarów, łopatek do zmiany biegów i matrycowych świateł.
Nie wiem czemu Mazdy się tak sprzedają. Pewnie czynników jest sporo: w Polsce Mazda jest tak naprawdę od 2008, krążą niezbyt dobre opinie o rdzy, pewnie sami też nie są w stanie dużo sprzedać, a także... ceny. Chociaż z cenami to się teraz zmienia. Silniki wolnossące pewnie też nie pomagają.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 05-08-2022 o 11:06
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania