Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-07-2008, 11:23   #591
GEMINI32
ford::beginner

Domyślnie Re: [MK4] - Lista usterek MK 4

Cytat:
Napisał heko
Cytat:

oddaje moje mondeo, proszę o samochód zastępczy (oczywiśnie usługa płatna ) - samochodu w tej chwili brak słyszę odpowiedź.
dla porównania ASO Lexus od razu (bezpłatnie podstwia auto zastępcze )
Celowo porównuje tu Lexusa ponieważ model IS 220 classic jest porównywalny cenowo z moim Mondeo.
...myślę że masz problem z ASO...ja na ten przykład umawiam się parę dni wcześniej i zawsze dostaję zastępczy (bezpłatnie :fcp1 ) a wszystkie usterki
osuwają bez dyskusji :fcp2 :fcp3
To ciekawe, czyli przekazanie bezpłatnie auta zastępczego zależy od dobrej woli dealera, czy może jest to jakoś uregulowane przez Forda ?
Ja korzystam z ASO AUTO-BOSS Chorzów.

GEMINI32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2008, 13:07   #592
andy-w
ford::advanced

Model: Mondeo Gold X
Silnik: 2.0 TDCI 115KM/146KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Re: [MK4] - Lista usterek MK 4

Użyczenie auta zastępczego na czas naprawy gwarancyjnej to zdaje się nie jest obowiązek dealera, ale można użyć argumentów, że auto jest niezbędne np. w działalności gospodarczej oraz innych dobrych układów z dealerem. Jest jeszcze jedna możliwość skorzystania z programu Ford Pomoc. Można zglosić awarię (nie wiem czy tylko taką unieruchomiającą auto czy dowolną) w odległości ponad 50 km od miejsca zamieszkania i jeżeli auta nie uda się im naprawić wciagu jednego dnia to organizuja auto zastepcze na max 4 dni.
Stary 28-07-2008, 22:34   #593
hokeistatk
ford::average

Imię: Tomasz
Model: s-max TITANIUM S
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Re: [Mk4] Nowe MOndeo kombi- lista ewentualnych usterek

Wracając do usterek. Może moja nie jest największej wagi ale zaczyna przepalać mi się bezpiecznik od zapalniczki. Uzywam tylko dvd i nawigacji a dzisiaj usłyszałem w serwisie, że mam sie zaopatrzyć w zestaw bezpieczników, bo to może zdarzać sie częściej. Czy ktos z Was również ma problemy z bepiecznikami :566:
hokeistatk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2008, 22:52   #594
andy-w
ford::advanced

Model: Mondeo Gold X
Silnik: 2.0 TDCI 115KM/146KM
Rocznik: 2011

U kolegi w Focusie II przepalił się bezpiecznik od zapalniczki.
Na 99% obstawiam, że obciażenie gniazda było u Ciebie i u kolegi za duże lub było jakieś zwarcie we wtyczce zasilania podłączonego urządzenia i bezpiecznik zadziałał.
1% - problem i zwarcie w gniazdku.
Stary 29-07-2008, 20:01   #595
eMeneMs1987

z zapalniczką i przepalającymi się bezpiecznikami to jest taka sprawa (przynajmniej tak jest w focusie i najprawdopodobniej w mondeo) że wkład zapalniczki ma takie jakby dwa uszka (wewnątrz) które "przytrzymują" zapalniczkę jak się ją załącza :fcp2 natomiast ładowarki, nawigacje i inne rzeczy ładowane na zapalniczce przy wtyczce do zapalniczki tez posiadają takie dwa "uszka" :fcp2 i cała rzecz polega na tym aby te "uszka" zapalniczki nie "spotkały się" z uszkami wtyczki np ładowarki :fcp13 bo wtedy powstaje zwarcie które idzie w bezpiecznik i po jakimś tam czasie bezpiecznik nie wytrzymuje i... (moment kulminacyjny) i... się przepala :fcp2 :fcp26

tak przynajmniej sprawa wygląda w foczce i na 99% w mondku :fcp4
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2008, 20:18   #596
h2o

Hej

minął miesiąc od odbioru, 2 tys na liczniku i przyszedł czas na pierwsze usterki. Ponieważ za tydzień jadę do Niemiec, w tym tygodniu muszę odwiedzić serwis:

- skrzypi pedał sprzęgła (klasyczne squeek przy wciskaniu),
- skrzypi i stuka tylne zawieszenie - w czasie jazdy wkurza mocno, na postoju wystarczy bujać i słychać, jak skrzypi,
- nawala Converse+ - zablokował się na CD i nie pozwala z kierownicy sterować ani radiem, ani CD (prawy zestaw przycisków). W innych częściach menu jest OK, ale coś się zablokowało (czyżby Windows CE na pokładzie?? :fcp1 )

Mieliście podobne problemy?

Z milszej strony - średnie spalanie to 8,1l (na stacji wychodzi ok. 0,3l mniej, niż pokazuje komputer) po 2tys, przy jeździe 1,5 trasa, reszta stolica. W trasie przeciętnie 100-110 kmh.
Pozdrawiam
h20
h2o jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2008, 22:00   #597
peryskop

Model: MK4 eSka
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

gorącym orędownikiem moundzia jestem, ale żeby go tak bronic za wszelką cenę to przesada...... :fcp18 , porządne ato niestety z licznymi wadami - jak wiele innych produkcji, co je wyroznia?? ano to ze jest wlasnie takie jakie jest - nie mam nic przeciwko wyłuszczaniu wad ale tez nie bronie nadmiernie slabe strony niestety sa niestety :fcp8

no ta, to sie nagadalem
po prostu mundzio jest jaki jest i za to go mamy!!!! :fcp1

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 18-09-2010 o 22:22 Powód: Regulamin punkt21
peryskop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2008, 09:50   #598
tubing

Model: Titanium
Silnik: 2.0 Duratec 145
Rocznik: 2008

Osłabia mnie chlapanie bocznej szyby od strony kierowcy w czasie jazdy w deszczu. Wycieraczki zbieraja wodę całkiem dobrze i część z niej pojawia się na bocznej szybie oraz u podstawy lusterka, po czym przez dłuższy czas po zaprzestaniu pracy wycieraczek woda zostaje rozpylona na szybie na wysokości wkładu lustra. Kurde...
tubing jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2008, 13:35   #599
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Cytat:
po zaprzestaniu pracy wycieraczek woda zostaje rozpylona na szybie na wysokości wkładu lustra.
...no ten efekt znamy od samego początku...nawet mamy piękne zdjęcia :fcp5

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2008, 16:08   #600
h2o

Panowie

odnoszę wrażenie, że w dużym stopniu zależy to od egzemplarza. W ostatnim czasie dużo jeździłem w czasie deszczu (te letnie burze...) i nie zauważyłem problemu u siebie. Szczególnie na to zwracałem uwagę i nic!
Na forum w UK też nie każdy skarży się na ten problem.
Może to nie tylko kłopot z linią szyba przednia- szyba boczna, może coś nie tak z wycieraczką?

h2o
h2o jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk4 , usterki

Zasady postowania