![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#631 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-01-2014
Model: Focus
Silnik: 1.8B
Rocznik: 2008
|
Witam,
FF 2008 FL z Niemiec światła halogenowe, fabrycznie czujnik zmierzchu z przełącznikiem auto, GEM: 7M5T 14A073 DD Czy to będzie obsługiwać światła dzienne? Jeśli tak to gdzie dostanę przekaźnik załączający po ładowaniu? Z góry dzięki za pomoc! Ostatnio edytowane przez wdfx ; 30-12-2016 o 01:25 |
|
|
|
|
|
#632 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-01-2011
Model: Ford Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci 134 KM
|
|
|
|
|
|
|
#633 |
|
|
Dzięki za namiar, po przeczytaniu 60 paru stron o tak późnej porze można było zginąć. Dobrze by było zrobić taki kompleksowy opis od rodzaju GEM'u po wielkość konektorów i umieścić go w pierwszym poście, bo co rusz ktoś ma jakieś problemy i to ginie w tych dziesiątkach stron a czytanie tego wszystkiego nie ma sensu.
Nic organizuję przekaźnik i działam. Ostatnio edytowane przez wdfx ; 30-12-2016 o 13:27 |
|
|
|
|
|
#634 |
|
|
Ja u siebie mam takie samo wyposażenie jak opisałeś i nie mam możliwości przeróbki na światła dzienne, mój GEM ma bardzo podobne oznaczenie tylko zamiast DD mam CC na końcu (brak wypuszczenia na R15 i F135, pustka). Szczerze powiem nawet nie wiem czy ten numer oznacza serie/model gdyż sam bujam się autkiem od miesiąca i po trochu buduję wiedzę.
|
|
|
|
|
|
#635 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
|
|
|
|
|
|
#636 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#637 |
|
|
Przekaźnik i kabelek załadowany wszystko działa należycie, tylko teraz mam dylematy czy te światła oby na pewno działają, bo kontrolka działa tylko przy światłach mijania. Mam taki pomysł, skoro kabel jest taki długi to może go pociągnąć gdzieś w okolice przełącznika świateł, przeciąć kabelek i wlutować jakąś diodę 12V, ma to sens?
Edit: pomysł raczej głupi, bo tam spory prąd płynie dioda pewnie się sfajczy. Ostatnio edytowane przez wdfx ; 14-01-2017 o 19:18 |
|
|
|
|
|
#638 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005
|
Siemka, doposażyłem Cmaxa z 2010 roku w przekaźnik R15 oraz bezpiecznik F135. Światła działają. Problem polega na tym, że jak auto postoi jakiś czas i chce je uruchomić to światła mijania (xenon) w pozycji zapłon świecą ale jak auto odpala to gasną i po odpaleniu już się nie zapalają. Należy wtedy wyłączyć światła do pozycji 0 i włączyć je ponownie. Przełącznik z funkcją AUTO.
Jak już wykonamy ta czynność to możemy gasić auto i odpalać i światła pracują poprawnie tzn nie gasną podczas rozruchu. Winny przekaźnik czy za mało prądu podczas rozruchu odłącza światła przez gem? Ktoś ma jakiś pomysł? |
|
|
|
|
|
#639 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005
|
Może od początku bo nikt widzę nie miał problemu.
Cmax z 2010 roku. Po założeniu przekaźnika R15 oraz bezpiecznika F135 (20A) funkcja świateł automatycznych działa, ale po postoju pojazdu (około 3h) światła się nie załączają :/ czemu? Gdy auto już jest odpalone i zgaszone to po ponownym odpaleniu światła działają. Jeśli światła się nie zapalą automatycznie to po przekręceniu do pozycji 0 i ponownym na AUTO na włączniku świateł to lampy się zapalają ale dziś była sytuacja że raz zapaliła tylko lewa a raz tylko prawa. Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie dopiero wróciło do normy. Co może być powodem? Lampy Xenon. Miał ktoś coś takiego w swoim aucie ?? |
|
|
|
|
|
#640 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Focus Mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2010
|
Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tutejszym forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jestem posiadaczem foki z 2010 roku, mam fabrycznie włączone światła do jazdy dziennej (ostatnio delikatnie je zmodyfikowałem i świecą się po odpaleniu auta, a nie po zapłonie). Są to światła mijania (bez pozycji i podświetlenia tablicy i konsoli środkowej) które świecą 70% swojej mocy. Irytuje mnie to, dlatego chciałbym założyć światła do jazdy dziennej. Zastanawiam się nad światłami dziennymi, które są dedykowane do konkretnego modelu samochodu, mianowicie interesują mnie takie jak te -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stąd moje pytanie, czy ktoś z użytkowników miał lub ma założone takie światła w swoim focusie. Jeśli tak to prosiłbym o opinie, bo przeszukałem już kilka for internetowych i niestety nie mogłem doszukać się opinii o takich światłach, które wstawiam tutaj w linku. Mój znajomy w Focusie Mk3 ma założone tej firmy, tyle że dedykowane do jego modelu i powiem szczerze, że świecą całkiem przyzwoicie. Czy lepiej po prostu nie zawracać sobie głowy tym szajsem i w tych samych pieniądzach kupić Phillipsa czy Hellę? Proszę o odpowiedzi osoby, które miały do czynienia z dedykowanymi światłami do jazdy dziennej, a nie uniwersalnymi. Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|