![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#631 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Co do "znalezienia programu"... Jak by Kolega - zamiast siedzieć u VWjowców - poświęcił z 15 minut na zerknięcie na tutejsze forum to nazwa "FORScan" nie była by obca i było by "wszystko w temacie"...
|
|
|
|
|
#632 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Karol
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2006
|
Witam serdecznie wszystkich, od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem S-Max z 2006r w 7 krzesełkach. Także postanowiłem zamontować hak. Wiele się nasłuchałem w śród znajomych kolegów po fachu (mechaników) co montowali haki i każdy polecał nowy z uniwersalnym modułem. Lecz jestem zwolennikiem oryginałów, bo to jakość i oryginalność. Poszukiwanie haka szły dość intensywnie aż trafiłem na perełkę, orginalny używany hak 13 pionowy w raz z oryginalnym modułem wraz z oryginalnym mocowaniem do karoserii i oryginalną instalacją na której była gumowa przelotka uszczelniająca, koszt 700 PLN z przesyłką. Po montażu na krótko modułu i wiązki także miałem problem z uzyskaniem prądu na gnieździe przyczepy lecz tak jak mówi #tedi-k "...Sama operacja jest dość banlnie prosta - w centralnej konfiguracji auta trzeba zmienić 2 pozycje - że jest hak oraz, że gnaizdo haka ma 7 czy też 13 pinów - w zależności jakie tam jest założone..." Dzięki FORSCAN przeprowadziłem owe czynności (dopisałem że auto posiada hak oraz w module haka zapisałem instalacje 13 pinową) i zaczęło wszystko działać. Największa zabawa była z otworem w zderzaku gdyż nie znalazłem nigdzie szablonu 1:1 by wykonać otwór. Po schemacie jaki znalazłem na "Dobrehaki.pl" oraz w IC przy haku westfalii było opisane że wystarczy otwór 80x100 ( tam znalazłem również momenty dokręcenia śrub mocujących do karoserii i haka do belki). Fakt na same mocowania haka wystarczy lecz na gniazdo już nie. Więc miarka i wstępny otwór 80x100 później przymiarki zderzaka i zaznaczania ile jeszcze wyciąć na gniazdo. Sumarycznie sam montaż jest banalnie prosty i każdy sobie poradzi przy pomocy wkrętaka krzyżowego ,kilku nasadek, klucza dynamometrycznego, preparatu penetrującego, szczypiec do demontażu wieszaka wydechu końcowego oraz małej zmiotki do oczyszczenia spinek mocujących zderzak, trochę sylikonu do zwiększenia uszczelnienia przewodu przechodzącego przez nawozie na zewnątrz auta. Mi zajęło zamontowanie haka na gotowo 3h bez większego demontażu wnętrza przestrzeni bagażowej.
|
|
|
|
|
|
#633 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-04-2018
Model: smax
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2006
|
Witam.
Uzupełnię trochę temat. Przy montażu oryginalnego haka z modułem itp. to przepust jest pod osłoną termiczną prawego wydechu. Chyba że to już było opisane a ja poprostu nie doczytałem. Druga kwestia montażu haka do auta z gazem. Ktoś pisał tu na forum, że przecież hak montuje się w miejsce belki i musi pasować, no to niestety nie jest tak kolorowo. U mnie butla wystaje poza obrys karoserii, i w przypadku zwykłej belki nie ma problemu, zdeżak też jest na tyle obszerny że to wszystko się mieści. Natomiast belka haka potrzebuje wsunąć się dość głęboko, dodatkowo sam hak jest cofnięty względem swojej belki, i jest na równi z linią karoserii auta. Butla musi być schowana cała pod autem. Moja nie jest i niestety to wyklucza montaż. |
|
|
|
|
|
#634 | |||
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
|
#635 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: S-max/Laguna II
Silnik: 2.5T/2.0T
Rocznik: 2009/2003
|
Witam,
podpinam wiązkę elektryczną od haka niestety utknąłem na przeciwmgielnym i wstecznym, jakieś podpowiedzi? |
|
|
|
|
|
#636 |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Nie zatrzymuj się.
|
|
|
|
|
|
#637 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-09-2025
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM
Rocznik: 2011
|
Witam, mam pytanie gdzie fabrycznie jest przewidziane miejsce na montaż oryginalnego modułu haka w Fordzie S-Max MK1 polift. Z prawej strony w boczku bagażnika mam wyprowadzane zasilanie i wtyczkę 4 przewodową . Oryginalny moduł ma jakiś kółek montażowy ale nie bardzo wiem gdzie go zamontować. Trzeba może więcej bagażnika rozebrać?
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| hak holowniczy |
|
|