![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#6841 |
ford::advanced
![]() Imię: Mirek
Model: KUGA ST LINE X AWDi S MAX II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2020 i 2016
|
![]()
W oczekiwaniu na kolejną generację Mondeo (mam nadzieję, że to nastąpi), za kilka dni odbieram Kugę (STLine X AWD).
Przymierzałem się do innych marek, VAG niby napakowany znacznie lepszymi technologiami, ale po jeździe próbnej stwierdziłem, że jakoś mi z nimi nie po drodze. Pojeździłem przez weekend Kugą i wiem, że to nie ta klasa co Mondeo, ale wstydu nie ma i na ten moment jest to dla mnie jedyne konkurencyjne auto względem MK5.
![]() |
#6842 |
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
![]()
Kuga to napompowany Focus. Napompowane Mondeo to Edge.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6843 |
|
![]()
We wnętrzu tego nie czuć.
![]() |
#6844 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-11-2016
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
![]()
W Kudze dzięki bardziej pionowej pozycji kierowcy i pasażerów miejsca jest znacznie więcej niż w Focusie, ale rozstaw osi nadal Focusowy, więc i komfort resorowania również Focusowy. Za to niestety stabilność przy wysokich prędkościach lub na zakrętach na poziomie Fiesty. A budżet jak w Mondeo. Choć pewnie, jak to Ford, będzie się prowadzić lepiej od Tiguana i reszty konkurencji, więc jak ktoś lubi tego typu samochody, może być zadowolony.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6845 |
ford::professional
![]() Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
|
![]()
Kuga to nie konkurencja dla mondeo. W ogóle wybór SUVów jest spory, ale to nie ten temat. My tutaj szukamy konkurencji dla mondeo w sedanach, hatchbackach i (co dla mnie najważniejsze) kombi.
Po dokładniejszych oględzinach, dla mnie odpada Arteon Shootingbreak, za wysoki próg załadunkowy, więc jednego z listy skreślam. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#6846 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-11-2016
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
![]()
To jest jak najbardziej konkurencja, zwłaszcza cenowa. Skoro cena jest podobna, suma walorów też jest podobna i samochód jest konkurencyjny. Co do rozmiarów, to Kuga jest nawet szersza od Mondeo, więc mocno prawdopodobne, że miejsca w środku nie jest mniej. Skoro padały propozycje zarówno Focusa jak i A6tki, Kuga jak najbardziej jest jedną z opcji. Każdy samochód, który jest potencjalnym kandydatem do przesiadki, jest konkurencją. Ja też nie lubię SUVów i crossoverów, ale to nie znaczy, że nie jest to konkurencja. Znajomy po przesiadce z Passata do Tiguana jest bardzo zadowolony i już by nie wrócił na cokolwiek niskiego segmentu D, ale on preferuje tego typu podwyższone samochody i jego ideałem, gdyby nie ograniczony budżet, jest Touareg. Dla mnie bardziej BMW 5, więc to nie droga dla mnie, ale to nie znaczy, że nie jest to konkurencja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6847 | |
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6848 |
|
![]()
Czyli Superba czy A6 należałoby w tym wątku pominąć z racji większych gabarytów?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=260132 Ostatnio edytowane przez emte3 ; 16-12-2020 o 15:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6849 |
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
![]()
Kuga pod względem bagażnika to chyba raczej nie jest konkurencją dla mondeo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6850 |
|
![]()
Dlaczego?
Kuga ma przesuwaną tylną kanapę, zakładając, że pasażerom zostawimy tyle samo przestrzeni na nogi co w mondeo, to będzie to tyle samo. wg suchych danych: -MK5 od 488l do 1585 -Kuga (przy kanapie max. odsuniętej 435l po złożeniu kanapy 1534l btw. MK5 pod względem bagażnika nie jest konkurencyjnym autem dla MK4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.