Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2012, 16:30   #681
K__M__L
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Miga sprężynka przy przyśpieszaniu

diagnoza była przed czyszczeniem wtrysków . na następną wybieram się jutro ale chciałem poczytać Wasze opinnie na ten temat.

filtr paliwa był wymieniany przy okazji czyszczenia.

K__M__L jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2012, 21:35   #682
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
Domyślnie Odp: Miga sprężynka przy przyśpieszaniu

Cytat:
Napisał K__M__L Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przed czyszczeniem wtrysków komputer polazał 2 błędy :
- 4 wtrysk leje
Ciekawe jak komputer pokazał że 4 wtrysk leje.
Chyba że wyszło spalanie stukowe na 4 wtrysku. Na szybkiego zrób próbę przelewową to zobaczysz jak zaworki trzymają. Jeśli przelewy będą za duże to oddaj wtryski do regeneracji bo z tego powodu nie trzyma ciśnienia na szynie.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2012, 09:52   #683
haa2e
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: tdci130
Rocznik: 2005
Domyślnie Re: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Problem rozwiązany, a dokładnie dwa, jak się okazalo sterownik turbiny był uszkodzony po jego otworzeniu wszystko wydawało się w porządku, ale... jeśli delikatnie dotkło się lutów na obrzeżach jeden z nich był uszkodzony. Jak na pisałem po wymianie na inny auto dalej nie działało sprawnie, problem twkił w kostce jeden z kabli był "wyłamany" po jego naprawie auto chodzi jak nowe. łapie obroty i trzyma je ładnie.

Podsumuwując:

- jeśli ma diagnostyce pokaże na błąd P2263
- auto po odpaleniu na "zimno" działa prawidłowo, a po krótkim postoju i prędkości mniejszej niż - 50k/h wyskakuje nam kontrolka świec żarowych.
- silnik nie może złapać prawidłowych obrotów tylko ciągle faluje.

możliwe że jest to awaria sterownika turbiny.

Żeby to sprawdzić można tak jak napisałem wyżej wyciągnąć go i sprawdzić dokładnie luty

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zdjęcie po wyżej nie jest moje, znalazłem je na angielskim forum fanów forda. Przypominam, że łącza mogą wyglądać prawidłowo, a więc proponuję sprawdzić je delikatnie czy któreś z nich nie jest uszkodzone.
Zaznaczone miejsca to luty które najczęściej się psują.

Jeszcze jedna porada, jeśli ktoś by miał podobnie i chciał to zlutować traducyjną lutownicą jest to bardzo ciężkie. Metal jest z dziwnego materiału i ciężko je połączyć razem. Proponuję od razu szukać kogoś kto się dobrze na tym zna.

Mam nadzieję że komuś pomogęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam i dziękuję za naprowdzenie.

Ostatnio edytowane przez haa2e ; 18-04-2012 o 09:59
haa2e jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2012, 15:40   #684
Speedy83

Model: Ford ST
Silnik: 3.0 V6 226km
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam!!

Nie wiem czy pisze na dobrym wątku, ale nigdzie nie ma takiego tematu,który by odpowiadał mojemu problemowi. A wyglada to tak:

Tuz przed sama zima wyruszylem w trase okolo 220km, na poczatku wszystko bylo dobrze, przyspieszenie, moc itd. po 30-40 km majac wrzucony 6 bieg lecialem jakies 120km/h, dodalem gazu, poczulem delikatne szarpniecie, wyskoczyla sprezynka - spadek mocy, dodalem troche gazu wrzucielm na luz i auto zgasło. Szybko przekrecilem kluczyk i problemu nie bylo do poki nie chcialem przekroczyc 120km/h.

Cala zime jak byly mrozy probelmu nie bylo,nic a nic.

Dzisiaj natomiast problem powrocil....

Jak daje mu kopa na 5-6 biegu powyzej 120km/h wywala sprezynke i musze zrestarowac.

Jak nie przekraczam 120km/h to moge jechac i jechac...

Prawie nic nie znam sie na samochodach, ale obstawiam ze to moze byc turbina, powiedzcie mi prosze czy mial ktos z Was taki sam problem i jak go rozwiazal...

Mondka nie moge podlaczyc pod komputer, bo zanim dojade z z trybem serwisowym to blad sam sie skasuje

na kompie znalazłem tylko 1 bład P0191 - czujnik ciśnienia rozdzielacz paliwa(ciśnienie paliwa) nieprawidłowy sygnal

Co mam zrobic? co proponujecie?

pozdraiwam

Szczegolnie Pana Kamińskiego za wsparcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedy83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2012, 19:03   #685
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
Napisał Speedy83 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czy pisze na dobrym wątku, ale nigdzie nie ma takiego tematu,który by odpowiadał mojemu problemowi
Jak nie mogłeś znaleźć, objawy jakie opisujesz to ewidentnie problem z układem paliwowym a nie z turbiną. Nie wiem jak dawno wymieniałeś filtr paliwa. Wydaje mi się że spada ciśnienie na listwie wysokiego ciśnienie i stąd sprężynka. Najtaniej wyjdzie jak zrobisz test przelewowy. Będziemy wiedzieć w jakiej kondycji są zaworki we wtryskiwaczach.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2012, 23:42   #686
szaqall111
ford::average

Imię: Marcin
Model: BMW 320 D
Silnik: 2.0 D 163PS/380Nm
Rocznik: 2012

Witam,
to może i ja się przywitam,
MONDEO 2.0 TDCi 2002 r. 130 PS+ chip, z auta jestem bardzo zadowlony od 4 lat, teraz też mnie cieszy oprócz biegu 4(obroty 3000-3500) i bęc sprężynka auto traci moc,nie gaśnie, reset stacyjki i znowu smiga 1,2,3 ostro potem 4 prędkość-120 km i bęc pomarańczowy friend zdaza sie to z reguly pod obciazeniem tzn pod gorke jak ideod poczaku 4 czyli 2000obr do 3500obr.
Jak jadę 1,2,3 a potem 5 to nie ma problemu ale nie o to chodzi... by wolno jezdzic jak dziadzio, tylko by miec pelna kontrole nad autem

Dodatkowe dane:
odpala od ręki
obroty leciutenko falują tak co 20 -30 sek taki lekki skok jakby zalaczala sie sprezarka i ciach lekkko w gore ale to na prawde delikatnie
pali w normie od 4 lat tyle samo ok 8 L w miescie
przeglady robie co rok albo 12 miesiecy, ostatni przeglad koniec marca, czesci tylko fordowskie oryginalne, od 4 lat leje tylko verve
kupilem moja "krype" bo tak ja czule nazywam z przebiegiem ponoć 156 tys teraz ma 208 tys.
podłączylem go pod kompa i wyskoczyl mi blad P0251 i p 1211 czy jakos tak
nie wiem jaki to komp byl bo nie spytalem(jakis ogolny nie fordowski) ale jak pokazal mi mechanik jak "pracuja" wtryski, chyba jakie dawki sa podawane to co wyswietlane bylo:

-1,8
0,65
0,59
0,69
nie wiem co to byly za jednostki i nie wiem dlaczego jeden byl w minusie to oznacza ze:
3 wtryski leja 1 dobry
czy
3 dobre a 1 leje??
Umowilem sie na test przelewowy ktory bede mial dopiero 08 maja do tego czasu wiele pytań w głowie mało odpowiedzi

Przeczytałem "wszystko" o sprężynce ale ma pytania:

jak rozpoznać jakie badanie zrobić żeby dowiedzieć się czy to wina jest jak jeden z kolegów napisał:"problem był z za dużą dawką
paliwa na pompie. Koleś, który robił mi chipa dowalił dawke po
całości.... dzisiaj Heko zrobił z tym pożądek i wszystko śmiga aż
miło" - czyli "fachowego"chip tuningu
czy to wina wtryskow lub pompy lub jednego i drugiego ??
dziwne wrazenie mam ze cos tam kolesie z vtechu przedobzyli bo idzie jak rakieta 1,2,3 a potem 5 i nie problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Drugie pytanie:
gdzie w Olsztynie zrobić to dobrze - diagnostyka, ewentualna regeneracja wtryskow
dzieki za porady
Stary 02-05-2012, 17:11   #687
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Te dane co podałeś to są korekcje wtrysków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mówi się że powinny być w przedziale -2 do 0 do 2. Czyli niby wszystkie twoje mieszczą się w normie, ale niektórzy spece mówią że jak korekcja jest powyżej 1 to już wtrysk dogorywa.
Czyli wychodziłoby na to że twój wtrysk umiera, chociaż niekoniecznie może to być wina wtrysku.

Najlepiej byłoby zamienić ten gorszy wtrysk z którymś lepszym i znowu sprawdzić korekcje żeby się upewnić że to wtryski za nie odpowiadają.
Tylko że w CR to chyba nie takie proste bo zaraz trzeba wpisywać kody itd...

Dla mnie na 90% jeden wtrysk padł - jak chcesz tanim kosztem to wyciągnij ten najgorszy zawieź na regenerację wsadź i będzie jeździło, a jak chcesz porządnie to wyciągaj wszystkie i zawieź na stół probierczy niech ci je sprawdzą.
Stary 07-05-2012, 23:56   #688
koljaiczek

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2004
Question Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Szanowni,
no i się zaczeło.
Sprężynka wyskoczyła po raz pierwszy kilka dni temu jak wyprzedzałem ciężarówkę na krajowej 2-ce gdy z drugiej strony też jechała ciężarówka. Problem dotyczy Focusa I 1.8TDCI 100psi i z tego co zaobserwowałem występuje wyłącznie przy dużych obciążeniach - na czwórce i piątce z gazem w podłodze. Ciekawe jest to, że auto śmiga (po off/on gdy wystąpi problem też śmiga) i uruchamia się bezproblemowo. Na jedynce, 2-ce i 3-ce nic się nie dzieje nawet gdy próbuję wymusić wystąpienie błędu. Bieg jałowy trochę inaczej brzmi, ale raczej nie mogę mówić o nierównomiernej pracy. Spalanie w trasie około 6l.

A dalej to prawie jak u Hitchcoca.
-Problem powtórzył się już ponad 10cio krotnie i obecnie mam zapalony Check Engine,
-ScanTool pokazuje błąd P0251, czyli Injection Pump Fuel Metering Control "A" (Cam/Rotor/Injector).

-przy włączonym ScanTool.net 1.13 obserwowałem parametr Fuel Pressure (guage) i choć nie jestem tego pewien, to mam wrażenie, że silnik 'wypina się' gdy przekraczane jest 150000kPa, czyli 1500bar. Tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] przeczytałem, że takie ciśnienie jest ok więc nie wiem co o tym sądzić.

-próba przelewowa (bardzo prowizoryczna, bo butelka i wężyk) dała po 4min rezultaty około 200ml dla 1 i 4 wtrysku , 220 dla 2go i jakieś 150ml dla 3ciego wtrysku.

Proszę o opinię i oczywiście wskazówki, bo z mojego bardzo laickiego podejścia wnioskuję, że wszystko jest popsute i wymaga wymiany/regeneracji. A może to tylko filtr - ten był jednak na jesieni wymieniany i dodatkowo auto zgodnie z tym co pisałem wyżej śmiga i ładnie ciągnie na niskich <=3 biegach.
Dodam jeszcze może, że auto mam od 4-rech lat. Dotąd niezawodne a przebieg to 130kkm(jestem jednak drugim właścicielem, ale raczej rzeczywisty).
Wczoraj podjechałem do warsztatu który serwisował auto - okazało się, że wymieniali w nim wszystekie (przy 75kkm ) wtryskiwacze niedługo przed moim zakupem auta.

Ostatnio edytowane przez koljaiczek ; 09-05-2012 o 11:15 Powód: + info o przebiegu
koljaiczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2012, 13:00   #689
szaqall111

Witam,
mam zrobiony już test przelewowy na którym wyszło:

1- 5
2- 6
3- 3,5
4- 3

http://imageshack.us/photo/my-images...508102709.jpg/

Czy mam robić wszsytkie wtryski czy tylko 1 i 2?
Auto odpala normalnie nie widze żeby mocniej dymiło tylko na tej 4 i prędkości 120-125 się zapala ta pomaranczowa przyjaciółka, obroty nie falują nie wiem sam czy czekać aż to się sypnie do objawów o których czytałem na forum czy już bawić się w koszta, a za rok miałem sprzedać auto a tu tyle kasy trzeba włożyć... poradzicie coś?!

Dziś wtryski są wyjęte, a sprawdzane zostaną na maszynie dopiero jutro ponieważ jest kolejka,
a ja jestem niestety na końcu i dziś już nie zdołają się nimi zająć.

Za regeneracje chcą 800 zł sztuka czy to dobra obecnie cena czy nie?

Sprawdzenie i w razie konieczności czyśczenie układu: 300-400 zł
jeżeli sa opiłki to regeneracja pompy ok 2000 zł
Czy te ceny są OK czy za drogo?
czekam na odpowiedź
Stary 11-05-2012, 14:40   #690
szaqall111

Witam ponownie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wtryski sprawdzone na stole probierczym i w maszynie:

diagnoza wszystkie w stanie bardzo dobrym , 1 przywieszony zatkany był jakimś "gorszym olejem" planowana była jego naprawa ale się odwiesił i wszystkie jego parametry wróciły do normy
Nie wiem skąd ta gorsza ropa skoro leje od 4 lat tylko verve z orlenu??
Po zakodowaniu wtrysków, próbna jazda i dupa na 4 przy 120 km/h sprężyna
dodam ponownie: obroty stabilne, przyspieszanie 1,2,3 oraz 5ka bez problemów
odpala bardzo dobrze czy zimny czy ciepły
spalanie w normie czyli u mnie ok. 8 litr w mieście ( tyle palił przez ostatnie 4 lata)
brak czarnej chmury przy ostrej jeździe( standardowa jak "czołg" hehe)
brak opiłków w układzie( sprawdzony bak i filtr)
ciśnienie na pompie sprawdzone i wg speca dobre nie byłem na pomiarze wiec nie wiem jakie dokładnie wyszło)

Moj mechanik mówi ze pozostają 2 rzeczy zanim pompę wyciągną i zaczną ja generować( naprawiać)

zawór na pompie chyba tak to się nazywa
oraz
listwa cr

Na podmianę zaworu ze sprawnego Mondeo jestem, umówiony w środę 16.05 ale mam pytanie do Was co można jeszcze sprawdzić?
ktoś pomoże?

Tagi
diesel , migająca sprężynka , mk3 , mondeo , nie odpala , pompa wtryskowa , tdci , wtryskiwacze

Zasady postowania