Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-10-2010, 07:35   #61
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Buja tyłem na nierównościach dlaczego ??

Cytat:
Napisał vladmir71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobija...tył siada mocno...ale znalazłem chyba przyczynę podczas regeneracji maglownicy pan wskazał na tylne odboje (bałwanki)....i jedna z części ta końcowa "kulka" całkowicie potargana-nie ma jej czyli bałwanek jest krótszy
Jak Ci dobija tył to pewnie masz zupełnie martwe amortyzatory. Ja przez kilka lat raczej ostrej jazdy mk3 dobiłem zawieszenie jeden raz, na głębokiej muldzie przy 180 km/h. W tym aucie naprawdę trudno jest dobić zawias o ile jest sprawny.

Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2010, 19:32   #62
pete2
ford::advanced

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Amortyzatory o różnej charakterystyce na obu osiach to bardzo zły pomysł. Bardziej miękki tył sprzyja nadsterowności, a bardziej miękki przód podsterowności. Dlaczego nie chcesz kupić podobnych jak już masz tylko kombinujesz?
Chciałem motorcrafta na przód bo nawet sachs się bardziej przykłada do produktów do producentów niż do swoich. Ale faktycznie, dokupię kayaby na przód i nie bedę kombinował. pzdr.
pete2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2010, 19:49   #63
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał pete2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałem motorcrafta na przód bo nawet sachs się bardziej przykłada do produktów do producentów niż do swoich. Ale faktycznie, dokupię kayaby na przód i nie bedę kombinował. pzdr.
Motorcrafty do ST220 to chyba właśnie Sachsy. Jak z innymi nie wiem, ale bardzo możliwe, że podobnie. KYB to porządne amortyzatory, jak masz je z tyłu to kup takie tez na przód i będzie ok.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2010, 20:07   #64
ethernal

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał pete2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Motorcrafty do ST220 to chyba właśnie Sachsy. Jak z innymi nie wiem, ale bardzo możliwe, że podobnie. KYB to porządne amortyzatory, jak masz je z tyłu to kup takie tez na przód i będzie ok.
Dla Motorcrafta (Ford`a) amory do Mondeo Mk3 produkuje Sachs... do każdej wersji.
Stary 05-10-2010, 20:38   #65
pete2

Tak też napisałem, tyle, że sachs robiąc dla motorcrafta większą wagę przykłada do kontroli jakości a dla siebie leci po kolei.
Stary 05-10-2010, 21:09   #66
ethernal

Cytat:
Tak też napisałem, tyle, że sachs robiąc dla motorcrafta większą wagę przykłada do kontroli jakości a dla siebie leci po kolei.
Skąd takie wnioski ?!?!?!?!? Wątpię zeby opłacało im się utrzymywać osobną linię technologiczna (prod(...)cyjną) i wytwarzać wg. innej technologii oraz standardów. Generuje to dodatkowe potężne koszta! Wogóle to sugerujesz że Sachs dla Ford`a utrzymuje produkcje jednostkową ("dla siebie leci pokolei"). Nie opłaca się robić im tego. Zarówno dla Ford`a (jako Motorcraft) jak i pod własną marką schodzą amorki z tych samych linii produkcyjnych, jedyną róznicą jest naklejka na amortyzatorze. Kontrola jakosci zapewne jest taka sama - spełnia normy EN, ISO TUV itp.
Stary 06-10-2010, 17:48   #67
pete2

Nie powiedziałem, że mają dwie linie technologiczne tylko, że bardziej dbaj o kontrolę jakości czyli amortyzatory ze znaczkiem Ford są sprawdzane tak, że nie nie powinien trafić tam uszkodzony/wybrakowany itp,. amortyzator. To samo jest w Delphi -kolega tam pracuje i mówi, że tam też się robi.
Stary 06-10-2010, 22:37   #68
00lukas00

Model: Mondeo TITANIUM X
Silnik: 2.0 diesel-140 Km

Witam, podejrzewam że Sachs bardziej dba o renomę własnej nazwy niż Motorcraft, pomyślcie zanim coś napiszecie !!!
00lukas00 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2010, 01:01   #69
Lasko1990
ford::average

Imię: Damian
Model: Mondeo MK III

Temat dotyczny : ,,Buja tyłem na nierównościach''

Rozumiem panowie waszą goryczke i ze najchetniej byscie sobie co niektorzy dali po pysku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale prosze o pomoc w problemie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a o tym kto co robi jaki producent to zalozcie sobie nowy temat na ogolnym i tam niech kazdy wyglasza swoje zdolnosci tworcze bo z niektorych tematow co czytam przy okazji pare osob kompletnie nie ma zielonego pojecia a zgrywa wielkich fachowcow od em ka trojki...(ethernal nie mam na mysli Ciebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) zreszta chyba grono tych osob nie wypowiadalo sie w tym temacie lub byc moze nie dojrzalem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A powracajac do tematu panowie ktorzy maja/mieli ten problem co pozmienialiscie i jak efekty ??

Ostatnio edytowane przez Lasko1990 ; 07-10-2010 o 01:04
Lasko1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2010, 12:27   #70
ethernal

Cytat:
Napisał 00lukas00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podejrzewam że Sachs bardziej dba o renomę własnej nazwy niż Motorcraft, pomyślcie zanim coś napiszecie !!!
No właśnie pomyślałem i zdania nie zmienie.
Oczywiście że Sachs dba o własną renomę i własnie dlatego zarówno dla Forda (motocraft) jak i pod własną marką wypuszcza produkty o wysokiej jakości - przechodzą tą samą kontrolę jakości, a różnica w cenie wynika tylko i wyłącznie z narzutu Forda. Oczywiście zdarzają się jednostkowe przypadki wadliwych egzemplarzy, ale tak jest ze wszystkim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podobnie jest z Bilstein`em, KYB itp. KONIEC OT z mojej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Lasko1990 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A powracajac do tematu panowie ktorzy maja/mieli ten problem co pozmienialiscie i jak efekty ??
Ja już wcześnie opisywałem moje doświadczenia. Pojechałem do stacji diagnostycznej na "shaker`a" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (wiadomo o co chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) + oględziny przez człowieka w kanale (pod autem). Diagnoza: amory tył do wymiany (szczególnie prawy - 14%) wraz z gumami stabilizatora (te dwie gumy za 10-30 zł szt.) oraz łączniki stabilizatora (całe metalowe z gumą, zero plastiku - z plastikowymi elementami nie sprawdzają się w PL), chociaż niby mogłyby jeszcze pare tys km pohulać, ale ja mam zwyczaj ze wymieniam je przynajmniej raz w roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pragnę nadmienić ze przed tą wymianą autko strasznie zarzucało tyłem i było mało przewidywalne w prowadzeniu ...

Zasady postowania