![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-03-2011
Model: Ford Focus Mk II
Silnik: 1.6 100 KM
Rocznik: 2006
|
A tak spytam, po co roibić rozrząd przy takim przebiegu ? :| Jak Ford zaleca 160tyś.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Żeby móc na forum zapytać czemu rozrząd taki drogi.
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 28-03-2011
Model: Ford Focus Mk II
Silnik: 1.6 100 KM
Rocznik: 2006
|
Hehe, no to jest dobra odpowiedz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-06-2006
Model: VW Passat B6, Fiesta
Silnik: 2.0 TDI DSG; 1,25 Zetec 16v
Rocznik: 2006; 1997
|
Witam, jestem świeżo przećwiczony w tym temacie, naprawiałem tylne zawieszenie w Focusie MK1. Po częściach zamiennych widzę że może różnić się jedynie drążkiem stabilizatora i jego łącznikami, ale chyba nie.
Ale do rzeczy. Części które masz do wymiany to tuleje wahaczy wzdłużnych widoczne na zdjęciach które się rozwulkanizowują z powodu korozji. Zawieszenie nie stuka ale później wachacz wzdłużny może latać po tym mocowaniu jak chce. Ale... żeby nie było tak pięknie i że zawsze z górki - te wahacze wzdłużne trzeba wymontować żeby na prasie wycisnąć stare tulejki i wcisnąć nowe. Ceny które ci przedstawiono są dla jeleni. Problemem w tym samochodzie jest to że woda z tylnych kół z solą w zimę leje się po śrubach i tulejkach przy tych wahaczach i może być problem z rozkręceniem tego zawieszenia. Śruby zerdzewieją i zespolą się ze stalowymi przelotkami w tulejkach gumowych tak że przy próbie odkręcenia siłowego tulejki obrócą się w wahaczach poprzecznych i głównym. Pozostanie więc wymontowanie całego zawieszenia z sankami i użycie szlifierki kątowej żeby porozcinać śruby -tak było w moim przypadku. U ciebie samochód jest młodszy (mniejszy stopień korozji) więc powinno pójść w miarę gładko. Jeżeli będziesz miał trochę szczęścia i wszystko uda się rozkręcić temat opędzisz za: - 2 tuleje wahacza Lemfoeder 47,50 zł = 95 zł + koszt przesyłki w sumie ok. 110 zł - trochę płynu hamulcowego przy składaniu hamulców. - robocizna której ja nie liczę - potrzebne 2 lewarki hydrauliczny i śrubowy, 2 podstawki pod samochód -kobyłki ( choćby pustaki, deseczki) - dostęp do warsztatowej prasy hydraulicznej (chińska za 300 zł), narzędzia, klucze - jedna wolna sobota Powiem Ci na moim przykładzie. Focus I 99 rok, 86 tys km, garażowany. przy rozkręcaniu potrzebna jest zaj.bista nasadka 15mm 6-kątna (ja używam SATA z wieczną gwarancją rozwali się idę wymieniają mi na nową jak w Amerykańskim Craftsmanie) klucz L 1/2 cala przedłużka i rurka ok. 60 cm. Do wahacza głównego klucze 19 i 18 oczkowo-płaskie (śruby z krzywkami którymi reguluje się geometrie tylnej zawiechy warto na nie uważać bo 1 sztuka 43 zł). Jeżeli przyjdzie Ci ciąć śruby to musisz wymieniać te tulejki w której Ci utkwią resztki śruby. Przy wyciskaniu tulejek z wahaczy dolnych i głównych dochodzi do roztłoczenia otworów w tym wahaczu bo tulejka jest napuchnięta od rdzy i rozpych otwór. który trzeba później sklepać lub ścisnąć dorobionym tłocznikiem. Śruby nowe po ok 6 zł do wachacza głównego jest o 1cm dłuższa, nowe nakrętki samokątrujące po 3,80 które trzeba punktowo przyspawać do wachacza tak jak oryginalnie. Mój samochód stał na kobyłkach 10 dni, najpierw rozebrałem zamówiłem części, i montaż. Moje koszty były wyższe bo wymieniałem wszystkie tulejki od strony kół i w wahaczu głównym od osi pojazdu, łączniki stabilizatora, szczęki, cylinderki, toczenie bębnów, geometria zawieszenia itp. I jeszcze terminologi wg. Forda. - wahacz wzdłużny -wzdłuż samochodu ten do którego przekręcone jest mocowanie koła - wahacz główny - dolny w którym siedzi sprężyna zawieszenia - wahacz poprzeczny górny -taki łuczek z rury z 2 tulejkami - wahacz poprzeczny dolny - taka wytłoczka z blachy z 2 tulejkami |
|
|
|
|
|
#65 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-10-2011
Model: focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
Witam, mam takie pytanie. mam forda focusa kombi 19 tddi. mam do wymiany Tuleje wahacza tylnego - wzdłużnego ktory jak wiadomo znajduje sie na wahaczu prowadzącym. mije pytanie brzmi czy da sie wymienic tą tuleje bez odkręcania tego wahacza od innych wahaczy? nie chce innych tulei zniszczyć. moze jest jakis sposób zeby wyciagnąć tuleje bo te dwie sruby mocujace tuleje to zaden problem zeby wykręcić tylko jak wyciagnac ta tuleje?? prosze o pomoc
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-10-2011
Model: focus
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 1999
|
pomylka- to foka 1.8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Wydaje mi się, że wahacz wzdłużny, to prowadzący? Nie wiem o który wahacz Ci dokładnie chodzi:
- poprzeczny, czyli prostopadły do auto (małe lub główny trzymający sprężynę) - wzdłużny - czyli wielgaśny wzdłuż auta Nie mnie jednak raczej nie wyobrażam sobie wymianę jakichkolwiek tulei stalowo-gumowych bez wyjmowania wahacza. Pewnie jakąś specjalną prasą by podszedł, ale czegoś takiego nie spotkałem. Dodatkowo wymieniając same tuelej wahacza poprzecznego w MK1, trzeba je...lekko spawnąć, żeby nie wypadło:-) W MK2 nie wiem, bo nikt nie wspominał chyba o tym.
|
|
|
#68 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Kiedy w moim focusie były wymieniane tuleje wahaczy wzdłużnych, to całe zawieszenie łącznie z tą ramą było wyciągnięte.
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
![]() Zarejestrowany: 28-09-2011
Model: FF2FL
Silnik: 1,6BP
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2010
Model: Focus II juz bez DPF
Silnik: 1.6TDCI Titanium
Rocznik: 11.2005
|
Dwa tygodnie wymienialem cale tylne zawieszenie i aby wymienic tuleje ( tzw cukierki ) to wachacz wleczony trzeba sciagnac, we wachaczach poprzecznych - gorne i dolne bez problemu na prasie dalo sie wymienic tuleje a wachacze glowne poprzeczne pod sprezyne to niestety ale trzeba bylo kupic nowe w ASO i tu niespodzianka zaplacilem troszke mniej niz w znanych sklepach internetowych z czesciami do Fordow, acha gdyby jednak ktos szukaj samych tuleji do tych wachaczy to sa one takie same jak do MK1 z reszta caly element jest taki sam :-)
Wszystkie tuleje poszly Lefordera oraz nowe sruby montazowe oraz do geometrii, odnosnie kosztow to nie pamietam musialbym podliczyc ale napewno nie wiecej niz 1400 pln. |
|
|
|
![]() |
|
|
|