![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
#62 | ||||
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-07-2011
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Witam wszystkich
Jestem tu nowy więc może najpierw przedstawienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do niedawna posiadacz Sharana, od 2 miesięcy toczę się S-max'em. Niektórzy mogą znać mnie lub mój "alternatywny" samochód - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Ta teraz do rzeczy: Cytat:
Zbyt uboga mieszanka (za mało benzyny) powoduje spalanie stukowe (inna nazwa to detonacyjne), za którym idzie wzrost temperatury i popłynięcie tłoków. Wcześniej daje sie na nich zauważyć dosyć charakterystyczne ubytki materiału. Zbyt bogata mieszanka (za dużo benzyny) powoduje niepełne spalanie objawiające się słabnięciem auta, dymieniem itd. W skrajnym przypadku dochodzi do tzw zalania, niepalenia na poszczególne cylindry itd. Nie spotkałem się z uszkodzeniem silnika spowodowanym bogatą mieszanką. A co do diesla - te silniki nie mają przepustnicy a więc silnik zawsze dostaje tyle powietrza ile chce lub ile mu turbina natłoczy. Skłąd mieszanki zależy tylko od ilości tryśniętego paliwa. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że diesel powinien cały czas pracować na ubogiej mieszance. Dymienie na czarno jest objawem podlania zbyt dużej ilości paliwa. Zdarza sie to np po źle "napisanym" przez tunera programie. Cytat:
Cytat:
1. Przestań kupować produkty ze wschodu i USA. Tam w dupie mają CO2 i jest ich wielokrotnie więcej niż eropejczyków (nie wspominając o wielkości ich przemysłu) więc zakładając gacie, kupując dziecku zabawkę lub sobie nowy aparat fotograficzny dokłądasz się do ekokatastrofy. 2. Wejdż na drzewo i przykuj sie do niego przy najbliższej obronie jakiegos gatunku żabki przed autostradą. Cytat:
Jeszcze inaczej jest z samochodami elektrycznymi. emisja CO2=0, ale nikt nie mówi o elektrowni stojącej 100km dalej. Dymi jak ta lala a do tego mamy strat na transmisji elektryczności. Ostatnio edytowane przez pieszy ; 05-08-2011 o 14:07 |
||||
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: slawek
Silnik: 2.0 klekot
Rocznik: 2011
|
Cytat:
sl
|
|
|
|
#64 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez pieszy ; 05-08-2011 o 13:40 |
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
Wlasnie że będę kąsał bez doczytania o szczegółach projektu!
Z moim Smaxem miałbyś jeszcze większe szanse niż z Twoją syreną bo ma DPF - wdychasz prosto z rury świeże górskie powietrze A tak poważnie - nie usztywniaj się zbytnio - moja wypowiedź była pewną formą przywitania Cię na forum ale i nieco złośliwym nawiązaniem do Twojej napuszonej wypowiedzi w której atakujesz ekologów od nas z forum na co my - antyekolodzy nie pozwolimy (tylko my mozemy ich atakować) generalnie - luzuj kalafiory (i tą syrenę masz super) - stechiometrycznie i nie stechiometrycznie :-))) sl
|
|
|
#66 |
|
|
Spoko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślałem, że kolejny eko-zakręcony zobaczył "Syrena" i bez wchodzenia w szczegóły chciał złosliwie pojechać. Wypowiedź "napuszona"? Nie, raczej ...może ..."zniecierpliwiona" (?). Mam poprostu dosyć tych wszystkich eko dyskusji. Sam nie wymieniam w aucie oleju na pobliskiej łące, ale jak widzę eko samochody ładowane prądem wyprodukowanym z węgla i tych kolesi wiszących na drzewach w namiotach wyprodukowanych w całości z tworzyw sztucznych w ChRL, to mnie na wymioty ciągnie. No ale dobra, nie napinam sie już. Weekend idzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
|
Cytat:
sl
był Mondeo MK3 kombi 2.0 145 PS był VW Passat B6 2.0 FSI Sportline jest Ford S-max 2.0 TDCI titanium-platinium Ostatnio edytowane przez Slawko ; 05-08-2011 o 18:58 Powód: wulgaryzmy |
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
OK, źle napisałem. Nie mam dosyć "eko-dyskusji" ale "eko-wypowiedzi eko-zakręconych". Bardzo chętnie z nimi dyskutuję.
|
|
|
|
|
|
#69 | ||
|
![]() Zarejestrowany: 28-12-2007
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Po prostu temperatura gazów spalinowych mieszanki ubogiej ma wyższą temperaturę. Cytat:
Z resztą się zgadzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam m. |
||
|
|
|
|
|
#70 | |
|
|
Cytat:
Wolę się posługiwać pewnymi źródłami. Polecam np [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. To jest bardzo dobra lektura na początek. Wytłumaczę to obrazowo: Zbyt uboga mieszanka oznacza zbyt dużo cząstek powietrza w stosunku do cząstek paliwa, które z tego powodu nie sa wystarczająco blisko siebie. Jak się na to nałoży zawsze nie idealne rozproszenie tych cząstek w komorze, to kończy się to serją detonacji rozprzestrzeniających sie chaotycznie w komorze, zamiast jednolitym spaleniem mieszanki. Z resztą, podobny punkt można znaleźć na liście przyczyn spalania stukowego (Wikipedia): "za małe zawirowanie mieszanki w komorze spalania". Zbyt uboga mieszanka nie może generować wyższej temperatury tylko dlatego, że jest uboga. Temperatura bierze się z procesu spalania. Spala się benzyna+tlen. Co miałoby się tam spalać po spaleniu benzyny? Sam tlen, czy niepalny azot? Jeszcze inaczej: Skoro diesel zawsze zasysa tyle ile chce (tego chyba nie negujesz) to wychodząc z założenia, że temperatura wzrasta odwrotnie liniowo do nasycenia mieszanki, silnik powinien się bardziej grzać na postoju niż pod obciążeniem. Wiesz przecież, że tak nie jest. Ostatnio edytowane przez pieszy ; 05-08-2011 o 15:21 |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|