Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2013, 08:58   #61
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Czujnik ciśnienia paliwa na szynie CR

Cytat:
Napisał pablolinda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zastanawiające jest to dlaczego ten klekot pojawia się dopiero po rozgrzaniu silnika na zimnym silniku tego nie słychać
bo zmieniają się dawki paliwa, tzn. jest mniej po rozgrzaniu i w związku z tym mieszanka jest uboga a wtedy jest spalanie stukowe. gdybyś podał jaki numer końcówki wtryskiwacza ci włożyli to może by był jakiś trop. któryś z kolegów robi wtryskiwacze hybrydy tzn. wkłada do wtryskiwacza końcówkę o większej wydajności żeby można było zwiększyć znacznie moc chip tuningiem. to samo może nastąpić w druga stronę bo można włożyć końcówkę o mniejszej wydajności niż powinna być w danym wtryskiwaczu ale nie jestem pewien czy wtedy będą objawy jak u ciebie. jeśli zaworek jest wymieniony na oryginalny to wszystko będzie ok bo jest tylko jeden rodzaj zaworków do wszystkich rodzajów wtryskiwaczy w mondeo TDCI (btw ten sam co do focusa mk1 tdci)

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 07-02-2013 o 09:00
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2013, 21:42   #62
pablolinda
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: MONDEO MK3
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: 2003

Niestety nr końcówki teraz nie mam jak sprawdzić musiał bym wyjmować wtrysk. Z tym co mówisz o zmianie końcówek na większe to miąłem przez pewien czas włożeone wtryski prawdopodobnie od stu trzydziestki bo jak sie okazało potem u mnie powinno być 6 dziurek w końcówce a ja miąłem 7 i samochód kopcił niemiłosiernie a mocy wcale nie było więcej korekty były jak na lejących wtryskach. Wiec nie wiem czy to zwiększa moc. U mnie to jest tak doprecyzowując ,że ten klekot pojawia się po chwili ustabilizowania obrotów na danym poziomie jak obroty płynnie rośna to go niema . Np. jak wciskam pedał gazu od 0 do np2 tyś to ładnie miękko wchodzi bez klekotu, a dopiero jak np. zatrzymam dajmy na to na 1500obr lub innych to po paru sekundach się pojawia .
Czy możesz kolego przybliżyć mi gdzie mam szukać tego czujnika spalania stukowego bo szukałem ale znajdowało mi tylko dla benzyny a dla tdci nie mogłem namierzyć pewnej lokalizacji. Co do czujnika to wydaje mi się że jest sprawny bo jak za pierwszym razem montowane miałem wtryski i jeden był walnięty od razu to wyskoczyło spalanie stukowe i musiałem ten wtrysk reklamować.
A czy odłączenie aku na dłuższy czas spowoduje ze znów wzbudzi się od nowa samo adaptacja ?? może do tego jeszcze podmieniłbym ten czujnik to może by to razem jakoś doprowadziło by ten silnik do kultury pracy na wszystkich obrotach. O ile to naprawdę działa bo jedni twierdza że tylko kodowanie może zapewnić właściwą prace silnika a inni że samo adaptacja a ja już sam nie wiem . Ale się rozpisałem.

A może ja mam ze sterownikiem coś nie tak bo kiedyś czytalem że w aso jak byl poczatek padania wtrysków to wgrywali jakiś nowy soft i na jakiś czas starczało . I moze on teraz koliduje w pracy z wtryskami po regeneracj jest jakiś sposob jak sprawdzić czy jest orginalny czy jakis nowy soft?

Ostatnio edytowane przez pablolinda ; 13-02-2013 o 21:50
pablolinda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2013, 09:05   #63
jendrekmak

Cytat:
Napisał pablolinda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w aso jak byl poczatek padania wtrysków to wgrywali jakiś nowy soft i na jakiś czas starczało
było tak rzeczywiście. wgrywali jakiś soft i bardziej "klepalo".
czujnik jest pod kolektorem dolotowym za pompą wysokiego ciśnienia na bloku silnika
Stary 19-02-2013, 15:37   #64
wojte
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Galaxy
Silnik: Diesel 2.0 tdci 140KM DPF
Rocznik: 2012

Potwierdzam, że dla Mondeo MK3 130KM na delfaj wgrywali nowy soft jak wtryski padały. Mi powiedzieli, że będzie głośniejszy bo ma teraz większe ciśnienie wtrysku - to była taka metoda na zacierający się tłoczek we wtryskiwaczu - jak nie kijem to ciśnieniem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wot tiechnika! Ale przy okazji będzie mniej palił. Tak było palił mało. Pociągną jeszcze jakieś 30kkm na tej technologi.
Wtrysk (jeden) padł szybko bo po 60kkm. Wszystko było robione na gwarancji. Jakbym wtedy wiedział to co teraz (że ciśnieniem popychają "zardzewiałe" wtryski) to by taka naprawa nie przeszła.
Reasumując po około 100kkm zregenerowałem wtryski, i wymieniłem zawór ERG - jak się zawiesił to dopiero była zabawa - z przodu dzień, a z tyłu w lusterku noc. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojte jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2013, 21:42   #65
pablolinda

A jest jakaś możliwość sprawdzenia czy niemiec przed wstawieniem auta do komisu nie miał takiego zaiegu przeprowadzonego w aso?? Mzna jaoś sprawdzić jaki jest soft i czy orginalny czy zmieniany?? Czujnik sprawdziłem i jest dobrze podpiety ale dla pewności wypiołem i wiołem go od nowa.
Stary 20-02-2013, 13:30   #66
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Niestety nr końcówki teraz nie mam jak sprawdzić musiał bym wyjmować wtrysk.
Na stronie sklepu Gaz-parts podane są prawidłowe symbole końcówek Delphi do większości silników tdci:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-02-2013 o 13:32
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2013, 14:21   #67
pablolinda

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na stronie sklepu Gaz-parts podane są prawidłowe symbole końcówek Delphi do większości silników tdci:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
A co mi to teraz da kolego jak i tak nie moge sprawdzić jakie u mnie siedza aktualnie??
Stary 21-02-2013, 08:36   #68
jendrekmak

Cytat:
i tak nie moge sprawdzić jakie u mnie siedza aktualnie??
daj vin i rozłożymy silnik na części, wtedy się okaże jakie przynajmniej powinny być
Stary 21-02-2013, 10:25   #69
pablolinda

Vin wf04xxgbb43j89533
Stary 21-02-2013, 22:45   #70
jendrekmak

wtryskiwacz 3S7Q-9K546-CB czyli EJDR00502Z a silnik 2.0 rzeczywiście 115KM (sedan, skrzynia 6 biegów, kolor Deep Navy, sprowadzony z Niemiec)
Odpowiedz

Zasady postowania