Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-04-2012, 16:32   #61
marcin1051
ford::average

Model: MONDEO
Silnik: 2,2TDCI 155KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

W aso mechanik stwierdzil że taki objaw jest spowodowany w moim przypadku uszkodzonym kolem dwumasowym.

marcin1051 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2012, 18:59   #62
Artiz
ford::beginner

Model: Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Cytat:
Napisał marcin1051 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W aso mechanik stwierdzil że taki objaw jest spowodowany w moim przypadku uszkodzonym kolem dwumasowym.
Co najmniej dziwna diagnoza... Czytałem dziesiątki opinii/wątków nt. tej usterki i nikt nigdy nie próbował doszukiwać się winy po stronie koła dwumasowego. Zresztą jakie znaczenie może mieć dwumasa przy usterce tego typu?

Ja wymieniłem dwumasę 15 tyś. km temu, jest praktycznie nowa i z pewnością nie jest przyczyną usterki.
Artiz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2012, 21:35   #63
brzo

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie

też coś słyszałem o kole dwumasowym. ktoś już pisał na innym temacie czy tam forum. ale dla mnie też to dziwne.

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 19-04-2012 o 14:36 Powód: Nie piszemy postów pod rząd. Stosuj edycję.
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2012, 10:45   #64
oldrodge

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2008

Kolego Marcin ale ty masz inny typ silnika, my mamy TDDI, poza tym czy po wymianie tego koła twoja usterka została usunięta ?
oldrodge jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2012, 19:55   #65
marcin1051

Model: MONDEO
Silnik: 2,2TDCI 155KM
Rocznik: 2005

Nie wymienialem kola dwumasowego caly czas walcze z autem obecnie stoi na warsztacie i nie wiedzą co mu jest.W aso za komplet kola +sprzęglo chcieli 5500zl.Ponoć kolo wpada w wibracje i silnik nie może wejść na obroty to slowa czlowieka z ASO Ford Gdynia.Z kolei w innym warsztacie gdzie obecnie stoi auto myslą że coś z elektryką .Może zmiana softu coś da jutro będe coś wiedzal.
marcin1051 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2012, 14:05   #66
oldrodge

kolego Marcin ktoś w tym poście pisał właśnie o zmianie softu i ponoć to pomaga w silnikach TDCI, ale podpytaj mechaników co może być w TDDI, jakby co to daj znać.

Kolebo Brzo ja nic ci w sprawie dwumasy nie pomogę bo nie miałem tego problemu , skoro Artiz zmieniał to wie jakie są objawy.

Ale nie zmieniajmy tematu bo problem ładowania w tej chwili jest najważniejszy, a jak ci się koło rozwali to na pewno poczujesz.
Stary 19-04-2012, 14:35   #67
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011

Proszę o trzymanie się tematu.
Nie róbcie bałaganu w tym temacie.

Wojtek.

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2012, 21:11   #68
oldrodge

Ja jeszcze nie byłem u elektryka ale słyszałem że jest coś lub jakiś przewód który przesyła impuls bądź impulsy powodujące wzbudzenie alternatora. Czytałem o tym jakieś dwa lata temu na jakimś forum ale nie pamiętam na jakim myślałem że mnie ten problem nie dotyczy bo wtedy z mondkiem było o.k. Pamiętam że problem był chyba ten sam i gość pisał że właśnie sprawdzał wszystko szukał usterki którą okazał się przewód który słabo łączył kompa z altkiem i właśnie dla tego nie było zawsze wzbudzenia i altek nie ładował. Szukałem tego tematu ale w niestety nie mogę go znaleźć nie wiem na jakim forum to było. Kolego Artiz a może podsunąć to co piszę twoim elektrykom i będą mieli jakieś zdanie w tej kwestii.
Stary 27-04-2012, 18:24   #69
Artiz
ford::beginner

Model: Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001

HPL to Ty chyba magik jesteś, bo wielu Twoich kolegów po fachu nie daje sobie rady z tym wyzwaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Objawy były analogiczne do opisywanych przez nas powyżej? Jeżeli tak i poradziłeś sobie z tym, to należy Ci się szacunek. Są też proste sposoby obejścia (tzn. bardziej oszukania alternatora) usterki, ale są one prowizoryczne. Najlepiej znaleźć przyczynę i ją wyeliminować.

U mnie teraz zaczyna dodatkowo pojawiać się szarpanie silnika i delikatne przyspieszanie auta na niskich obrotach, np. na 3 biegu przy 40 km/h. na jałowym biegu zauważalne jest wciąż falowanie obrotów w minimalnym zakresie. Przy dodawaniu gazu pojawią się także czasami skoki obrotów. Jakieś sugestie?
Artiz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2012, 23:06   #70
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011

Przypominam ostatni raz , że to jest dział techniczny.
W tym dziale nie ma miejsca na posty typu : pomogę - ale nie pomogę.
Również nagminne pisanie postów : będę to robił w przyszłym tygodniu , zajmę się tym w końcu , trzeba w końcu pojechać na serwis itp.
HPL , jeżeli znasz rozwiązanie problemu opisanego w tym temacie , to odpisz kolegom. Na tym polega idea Forum.
Jeżeli nie znasz rozwiązania tego problemu , to proszę o niewypowiadanie się w tym temacie , bo przez takie posty robi się tylko bałagan.

A , Wy wreszcie może pojedziecie na prawdziwy serwis , pod prawdziwy komputer się podłączcie i zacznijcie coś robić w tym kierunku. Omińcie szerokim łukiem " niby " mechaników , którzy maja tylko do dyspozycji ELM327 , którego nawet nie potrafią użytkować...
Siedzenie i klepanie postów w tym temacie nie ma sensu.
Niestety czasami tak jest , że usterka jest na tyle nietypowa i przyczyn może być wiele , że trzeba wydać trochę kasy i zacząć działać.

Proszę nie komentować mojego postu , ponieważ to jest ostatni post nie techniczny w tym temacie.

Pozdrawiam
Wojtek.

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania