![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002
|
Witam chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z padniętą pompą wtryskową a może komuś to pomoże rozwiązać problem. Na początek dodam że auto mam od 3 lat i nic się nie działo aż do momentu gdy wracałem z pracy i nagle obroty zatrzymały się na dwóch tysiącach i silnik zgasł. Ździwiłem się bo tak nagle padł silnik myśle co jest? odpaliłem go ale zgasł po sekundzie i już nie odpalił. Zaciągnąłem go na podwórko do domu holując auto przez 25 km . nast dnia zaprosiłem zaprzyjaźnionego mechanika z komputerem który podpiął się i wydał wyrok - Pompa wtryskowa. Błędy jakie wyskoczyły to P1564 i P0149. No cóż załamałem się ale znalazłem firme bosha która regeneruje pompy ja mam vp44 . 1800 zł zapłaciłem wymieniono tłoczek wszystkie uszczelnienia obudowe ale sterownik okazał się dobry. zawiozłem pompe do swoich mechaników założyli ją i tak. auto odpalało idealnie ale gdy się zagrzał to zaczął silnik szarpać i falowały obroty . wczesniej tego nie było wiec zadzwoniłem do firmy która regenerowała i powiedziałem że coś jest nie tak. Udałem się do tego serwisu i po 10 godzinach sprawdzania całego układu i jeszcze raz pompy okazało się że mechanicy którzy mi zakładali tą pompe jakoś ją źle zainstalowali. Jakiś zły kąt czy przestawiony zapłon. teraz auto hula aż miło błędów brak ,ciszej znacznie chodzi i jest tak jak być powinno. Rada dla wszystkich - tam gdzie regenerujecie pompe załóżcie ją na miejscu bo potem może się okazać że mechanicy mogą ją źle założyć i winę będą zwalać na źle zregenerowaną pompe przez serwis.. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
|
Dokładnie jak wyżej. Ja robiłem wszystko w jednym miejscu. Jak zaprowadziłem do zaprzyjaźnionego mechanika i powiedział, że wyjmą pompę i wyślą dalej to mi się nie spodobało. A jak zapytałem o szczegóły wyjmowania i powiedział, że obudowę rozrządu plus łańcuch będą ruszać bo nie mają sprzętu to bardzo szybko opuściłem ich warsztat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#63 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-05-2015
Model: ford
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
|
No właśnie czasami jak odda się pompę w ręce partaczy to można jeszcze więcej zaszkodzić i narazić się na niepotrzebne koszta. Ja na przykład tak raz dałem do mechanika bez żadnych certyfikatów i sprzętów. Skończyło się na wielkiej kłótni i stracie pieniędzy. Później mi to naprawili specjaliści z Turbo Centrum i działało jak trzeba.
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
![]() Imię: Maciek
Model: mondeo mk3
Silnik: 2,0 tddi
Rocznik: 2001
|
a czy w okolicach Katowic tez naprawiają sterowniki? oczywiście bez wyciągania pompy?
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
FCP member
![]() Imię: Dominik
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2016
|
Witam. Czy orientuje się ktoś jakie powinno być ciśnienie paliwa na odcinku pompa pomocnicza- pompa wtryskowa? Gdzieś wyczytałem że pomocnicza z Bosch ma 1.5 bar a podróby podobno nawet do 3 barów ale jakie ciśnienie taka pompka powinna wytworzyć wpięta w układ podczas pracy silnika? Mam już trójnik z zegarem i chcę go wpiąć w układ zaraz przed pompą wtryskową na wężu zasilającym, ile bar mniej więcej powinno pokazać?
Bump: Właśnie sprawdziłem pompka pomocnicza podaje do pompy wtryskowej paliwo pod ciśnieniem 0,65 bar tylko czy to nie za mało?
|
|
|
#66 |
|
|
A co się dzieje, że chcesz badać tą wartość?
|
|
|
#67 |
|
FCP member
|
Tragedia się dzieje (nie u mnie ale silnik ten sam) auto miało te same objawy co u mnie i te same błędy odnośnie kąta wtrysku. Pompa wtryskowa rozbierana dwa razy i szlifowany tłoczek + polerka tulei. Podciśnienia sprawdzone, wtryski ok, rozrząd rozgrzebałem żeby sprawdzić ustawienie , jest ok. Ciśnienie sprężania ok. A auto jak chodziło tak chodzi czyli kuleje, dymi i nie ma mocy błędy powracają. Aha elektrozawory na pompie wtryskowej sprawdzone i czujnik wału też.
Bump: Jest jeszcze jedna sprawa która mnie zastanawia. U mnie Forscan pokazuje ,,napięcie dla FIP (V),, i ten parametr w moim mondku ma wahania w zakresie od 0.5V do 120-130V czasem wskoczy jakaś gigantyczna suma 1200V ale zaznaczam CZASEM a w tym drugim mondeo te napięcie praktycznie cały czas wskazuje 1200-1300V i z chwilowymi spadkami do 0.5V czyli całkiem odwrotnie niż u mnie. W dodatku przy błędzie P0149 jest też taki zapis ,,napięcie dla FIP poza zakresem,,
|
|
|
#68 |
|
|
A porównywałeś swoje ciśnienie z jego? Ma jeszcze jakieś inne błędy?
Co to FIP? Kabel do mnie jedzie to sprawdzę jak mam u siebie.
|
|
|
#69 |
|
FCP member
|
FIP to pompa wtryskowa. Błędy P0149 i P1564. Ciśnienia u mnie nie sprawdzałem. A jakie ciśnienie jest w normie? Zaraz zaraz o ktore ciśnienie teraz pytasz?
Im wolniej jedziesz tym dłużej na Ciebie patrzą Ostatnio edytowane przez Dombek ; 09-11-2015 o 13:31 |
|
|
|
|
|
#70 |
|
|
O to na pompie pomocniczej. Najlepiej będzie jak sprawdzisz jakie masz u siebie za pomocą tego trójnika. Nigdzie nie spotkałem info jakie wartości powinny być prawidłowe.
|
![]() |
|
|
|