Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2014, 12:01   #61
straszak1976
ford::beginner

Imię: Artur
Model: C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Dołącze się do tematu ...
Od pół roku jestem posiadaczem C-Maxa z 2003 r, 1.8 benzyna .. czyli taki jak ma kolega tofer. Jak czytam te wasze opinie to jakbyście jeździli moim samochodem. W środku jak nówka ale problemy wszystkie jakie możliwe.

Zaczęło się od łożyska skrzyni - zrobiłem. Chwilę później zaworki podciśnienia ... kupiłem zrobiłem ... ale szarpanie jak było tak jest i dziś ukazał mi się błąd 0301. Świece nówki oryginalne Motorcraft, przepustnica czyszczona, podciśnienie działa bo nowka zaworki i 4 stówy w plecy.

Ludzie PROSZĘ .. pomóżcie ... co jeszcze bo już dostaje szału po prostu. Wpier.... mnie to auto na stojąco, leżąco i mam już podobne myśli jak tofer ... sprzedać albo podpalić (żal tylko tych wszystkich tysięcy które w niego władowałem). Może ktoś coś podpowie z tym czkaniem? Powiem że auto tylko jak sie nagrzeje to sie dusi. Zimny idzie jak rakieta i spalanie normalne, jak sie nagrzeje trzesie się przy przyspieszaniu, spalanie oczywiście w góre ... Co mogę znowu zrobić? Cewka? (jak sie liczy w tym aucie cylindry?) Zawór EGR? Sonda lambda? Olej chla (mam castrol - ale po postach wiem ze mam zalac inny - chla mi litr na 5000km).

Ogólnie fajne auto, podoba mi sie i dobrze sie prowadzi ale to czkanie ... Proszę o jakieś porady. (zaznacze ze wiem co to szukajka i google, umiem z tego korzystac) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

straszak1976 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2014, 12:33   #62
firley
ford::amateur

Model: s40
Silnik: 1.8 Duratec
Rocznik: 2004

ja bym stawiał na cewke , jak sie rozgrzeje to dostaje temperatury i stąd problemy. 1 litr na 5000 to żadne branie oleju
firley jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2014, 13:22   #63
straszak1976

Zamieniłem miejscami cewki (widzę, że jedna była juz wymieniana bo różni się troche oznaczeniem - ale była na 4 cylindrze od lewej strony licząc - a może to jest właśnie 1???). Rozumiem że logicznie rzecz biorąc ... powinien mi teraz wyrzucić błąd 0304 jeśli to faktycznie byłoby to?

Zaznaczę, że świece są nówki (Motorcraft) - jakies 200 km maja przejechane.
Stary 05-04-2014, 14:46   #64
firley

niekoniecznie , z tymi błędami różnie bywa. Ja obstawiam że na 99% któraś z cewek jest padnięta. Proponuje podjechać do kogoś z tym samym motorem i podmienić cewki. Zamieniając je miejscami nic nie zdziałasz
Stary 05-04-2014, 14:49   #65
straszak1976

Chętnie bym tak zrobił ... niestety nie znam nikogo kto miałby blisko mnie taki samochód.
Stary 05-04-2014, 18:42   #66
firley

ja mam tyle że w Warszawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-04-2014, 19:13   #67
straszak1976

Przejechałem właśnie kolejne 70 km ...
Przed wyjazdem pomyślałem sobie: "A może niemiaszek który grzebał przy tym zamienił mi te rurki podciśnienia ... i mimo że założyłem nowe zawory to nadal jest coś nie tak i dany zawór steruje nie tym podciśnieniem?" ... I zamieniłem je miejscami. Powiem tak: do 60 km szedł jak burza mimo że się zagrzał. Po tym wyłączyłem go na jakies 20-30 minut ... Doładowałem na maksa ludzi i znowu go troche potarmosiło (przez jakies 10 km niecałe) ale za chwile pozostałe 20 km znowu jak trzeba. Już na siłę chciałem żeby jakaś awaria wyskoczyła i .... nic. Zwariować idzie. Co Wy na to? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cewki zamieniłem miejscami ale żadnego błedu nie było. Jak go trzęsło deptałem żeby się wytrząsł. Później trzymałem tak 3 tys obrotów i podłoga ... puszczałem ... i znowu podłoga ... i tak przestał sie trząść. Nie wiem co jeszcze mogę napisać żeby coś podpowiedzieć. Wróciłem do domu to zachowywał się jak trzeba.

Ostatnio edytowane przez straszak1976 ; 05-04-2014 o 19:16 Powód: Sprecyzowanie
Stary 07-04-2014, 22:38   #68
wint

Imię: Wojciech
Model: C-MAX
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007

A ja myślałem że tylko ja tak mam.....jak czasami jadę to jest super ale zdarzają się takie momenty że coś zaczyna w nim wibrować i wtedy odpuszczam gaz, dodaje znowu i jest ok. Wcześniej takie objawy były jak miał stare świece teraz po wymianie jest niby lepiej.

Co do oleju to chyba jednak bierze....przejechałem 500km i musiałem dolać 300ml. Nie jest to jeszcze tragedia biorąc pod uwagę że na syntetyku 2l wciągał na 1000km. Liczę po cichu na to że się sytuacja unormuje a jak nie to będę musiał pierścienie wymienić...szkoda mi go sprzedawać bo już wszystko jest porobione i na 100% bezwypadkowy, w trasie dobrze idzie i jak go nie cisnę za bardzo to nawet spalanie ma ładne. Od kupna przejechałem dopiero 1500km. Mam nadzieję że mnie nie wykończy psychicznie ten zakup Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wint jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 09:52   #69
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

300setki oleju całkiem nieźle jeśli porównać to z moim, na 500km trzeba 4l oleju wlać, ale już od wczoraj auto stoi u mechanika i głowica do remontu to jedno a wymiana pierścieni to drugie, myślę że po tej wymianie będzie już dobrze.

Dołączę jeszcze kilka słów o wyglądzie auta, mój jest także 100% bezwypadkowy, żaden element nie malowany, farba o jednakowej grubości na całym samochodzie, znajomy mechanik sprawdził co całego, zawieszenie b. dobre, ciche, nic nie stuka, nie ściąga, środek po za podrapaną półką pod przednią półką, trudno się do czegoś przyczepić, tapicerka bez przetarć, nie powygniatana. Wsiadając do auta nie czuć dziwnych zapachów, jest po prostu czysto. Nie palono w nim ani żadne zwierzaki nie jeździły, w tapicerce nie wychodzą żadne kłaki, a oglądałem podobnego i niby pies nie jeździł a jak ręką przeciągnąłem po tapicerce to wychodziły.

Stan jak dla mnie idealny, po za tym nieszczęsnym silnikiem, ale reasumując:
Wolę zrobić silnik niż mieć auto powypadkowe, źle zrobione i rdzewiejące, to już przerabiałem. Silnik zrobię i na 200 000km mi wystarczy.

Pozdrawiam posiadaczy C-Max 1,8Duratec 125KMGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 11:45   #70
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
300setki oleju całkiem nieźle jeśli porównać to z moim, na 500km trzeba 4l oleju wlać, ale już od wczoraj auto stoi u mechanika i głowica do remontu to jedno a wymiana pierścieni to drugie, myślę że po tej wymianie będzie już dobrze.

Dołączę jeszcze kilka słów o wyglądzie auta, mój jest także 100% bezwypadkowy, żaden element nie malowany, farba o jednakowej grubości na całym samochodzie, znajomy mechanik sprawdził co całego, zawieszenie b. dobre, ciche, nic nie stuka, nie ściąga, środek po za podrapaną półką pod przednią półką, trudno się do czegoś przyczepić, tapicerka bez przetarć, nie powygniatana. Wsiadając do auta nie czuć dziwnych zapachów, jest po prostu czysto. Nie palono w nim ani żadne zwierzaki nie jeździły, w tapicerce nie wychodzą żadne kłaki, a oglądałem podobnego i niby pies nie jeździł a jak ręką przeciągnąłem po tapicerce to wychodziły.

Stan jak dla mnie idealny, po za tym nieszczęsnym silnikiem, ale reasumując:
Wolę zrobić silnik niż mieć auto powypadkowe, źle zrobione i rdzewiejące, to już przerabiałem. Silnik zrobię i na 200 000km mi wystarczy.

Pozdrawiam posiadaczy C-Max 1,8Duratec 125KMGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jaki masz rzekomy przebieg auta?
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania