![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: S-Max mk2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2017
|
Z emulatorem to loteria, ja dopiero za 3 razem trafiłem na ten "właściwy". Dwa poprzednie owszem problem błędu 0420 rozwiązały, ale pojawiały się błędy od działania sondy i tym samym check.
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Nie tyle emulatora co średnicy otworu w nim.
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Imię: Michał
Model: S max
Silnik: 2.2
Rocznik: 2012
|
Wiem ze jest sporo emulatorów ale może ktos podpowiedziec jaki kupić do 2.0 benzyna?Czy gwint jest taki sam w emulatorach do przykrecenia katalizatora.
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
|
Raczej nikt Ci nie powie "kup taki i będzie super". To raczej dobiera się metodą prób i błędów, dużo czynników na to wpływa. Mogę jedynie powiedzieć na swoim przypadku, że chyba najlepiej kupić prosty, krótki z dość małym otworem, powiedzmy 1-2mm. Jeśli okaże się za mały to wtedy rozwiercać. Osobiście kupiłem również z regulacją otworu, ale w moim przypadku okazało się, że na małych otworach pokazywało właśnie błąd sondy, a im większy tym było lepiej, szybsza reakcja sondy a wykres i tak wygładzony. Ale każdy przypadek może być inny oczywiście.
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
Witam.Emulator zostal zalożony i powraca blad P0420.Czyli musze szukac inny emulator?Moze nie odpowiada ten co mam.Po około 100 kilometrach.Dodaje zdjecie
Ostatnio edytowane przez onys82 ; 18-02-2019 o 23:18 |
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
A jaki emulator założyłeś dokładnie? Jakieś wykresy z pracy sond by się przydały (dwie sondy + obroty).
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
Emulator zakładał mechanik.Nie wiem jaki dokładnie jest otwór emulatora.Wiem tylko ze przy sadzie widzę przykręcony emulator. Wcześniej go nie miałem i jest on krótki.Nie zrobiłem wykresu sondy. Myślę by kupić emulator z regulowanym otworem i możne to coś pomoze. Chyba ze to wina sondy lub katalizatora.
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
Generalnie ten błąd jest z winy katalizatora albo ewentualnie źle działającej sondy. Najtańszym rozwiązaniem (a raczej zatuszowaniem) problemu jest emulator. Skoro wywala Ci nadal ten błąd to jest źle dobrany, ale punktem odniesienia są wykresy z sond podczas jazdy (najlepiej). Bez tego to nawet mając emulator z regulatorem będziesz raczej długo kombinował nie wiedząc czy dana zmiana polepsza czy wręcz przeciwnie.
|
|
|
|
|
#69 |
|
|
Po jezdzie samochodem moge sprawdzic jak dziala sonda i wtegy bede cos wiedzial.Czyli po wykomanej jezdzie podpiac do kompa i sprawdzic dzialanie sondy i czy dobrze jest dobrany emulator?A na wykresie bedzie widac czy jest cos nie tak z sada lub katalizatorem?
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
|
Trochę się źle zrozumieliśmy. Pomiar ma być nie "po" a PODCZAS jazdy. Podpinasz kabel czy co tam masz, załączasz rejestrowanie i jedziesz w trasę, kilka km żeby auto dobrze się rozgrzało i żeby był jakiś dłuższy odcinek abyś mógł pojechać na równych obrotach ok 2500-3000 kilka minut powiedzmy. Oczywiście teraz pracę 2 sondy będziesz miał przekłamaną przez emulator. Jeśli wykres 2 sondy będzie bardzo podobny do wykresu z 1 to masz przyczynę p0420. Zmieniając emulator (regulując) musisz jak najbardziej wygładzić wykres 2 sondy - przy prawidłowej pracy jej napięcie utrzymuje się w górnych granicach, a wahania są niewielkie. To tak z grubsza.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|