![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
FCP member
|
Autor UCDSa pewno doda (za jakiś czas) obsługę tego BCMa, ale już teraz mpznaby to wyłączyć trickowo aktualnym IDSem. Ale jeśli ostrzeżenie o usterce TPMSa nie jest bardzo upierdliwe, to może nie ma co walczyć tak bardzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-09-2014
Model: Focus
Silnik: 1.0 ecoboost 125KM
Rocznik: 2014
|
Cześć,
Sporo informacji na temat TMPSu w nowym Focusie zostało już opisanych, ale mam jeszcze kilka pytań. Najlepiej jakby odpisała osoba która zna odpowiedź z swojego doświadczenia, tj ma 2 komplety kół z czujnikami (wentylki). 1. Po zakupie drugiego kompletu czujników TMPS (wentylki) czy trzeba będzie je zaprogramować w ASO, czy może auto samo wykryje nowe czujniki i zapamięta ich identyfikatory, albo jest jakiś trick co to robi? Koszt programowania w ASO jest dość duży. 2. Posiadając już 2 komplety kół z czujnikami TMPS (wentylki), które już wcześniej były programowane do auta, czy po każdej zamianie kompletu kół trzeba będzie je znowu programować do auta (nie chodzi mi o zapis stanu bieżącego ciśnienia, ale zapamiętanie identyfikatorów czujników w pojeździe) czy mogą być zaprogramowane w aucie 2 komplety czujników, które można będzie zamieniać w dowolnym momencie bez przeprogramowywania, tj poprostu zmienić koła, zapisać aktualne ciśnienie i jeździć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 3. W instrukcji do FF3 jest zalecenie aby co sezon zamieniać opony przód<-->tył, czy w takiej sytuacji trzeba będzie przeprogramować czujniki w aucie, bo zmienią swoją lokalizację. Jeśli tak czy da się to robić samemu czy wizyta w ASO? |
|
|
|
|
|
#65 |
|
FCP member
|
Tpms w mondeo /smax we wszystkich powyższych przypadkach sam rozpoznałby lokalizację kół, ale w FF3 jest uproszczony system i na razie chyba jeszcze nikt nie ma takich doświadczeń
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
Wcześniej jvc pisał że ma drugi komplet opon z czujnikami, więc powinien znać odpowiedź. Wydaje mi się, że na forum będzie jeszcze kilka użytkowników mogących wypowiedzieć się w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Kolega jvc to ma Mondeo - więc odpowie dokładnie jak mayak. Na razie na forum o TPMS w FF3/nowym C-maxie to głosów jak na lekarstwo.
|
|
|
|
#68 | |
|
|
Jeśli nikt nie zna odpowiedzi na wcześniejsze pytania to może ktoś sprawdzi czy trick na domowe programowanie czujników w Focusie działa. Ja u siebie już nie mogę bo zmieniłem koła na bez czujników. Znalazłem informację na zagranicznych forach że w wielu modelach procedura jest taka sama (w Focus ST też działa).
Trzeba włączyć pozycję zapłon, następnie 6 razy nacisnąć przycisk świateł awaryjnych. Klakson powinien raz truknąć i na zegarach wyświetlić napis training mode. Następnie należy w kole LP spuścić trochę powietrza aż klakson raz truknie, następnie tak samo dla PP, PT, LT. Po zakończonej procedurze wyłączamy zapłon i uzupełniamy ciśnienie w oponach. Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-08-2013
Model: C-Max
Silnik: 1.6 125KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-11-2010
Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018
|
zamówiłem dla żony fiestę i też mam te czujniki. Gdybym nie wiedział jak moja droga połowa jeździ zimą po dziurach to w ogóle bym nie kupował felg stalowych. Jednakże wiem że jest to kwestia czasu aż któraś alumioniowa by pękła. Tak więc raczej wydam te 600zł aby kobitka miała spokojną głowe. Jak gadałem ze sprzedawcą raczej nie polecają zamiany czujników z aluminiowych na stalowe i odwrotnie bo grozi to uszkodzeniu.
Podłącze sie pod pytanie czy wymagane jest za każdym razem jak wymieniam koła programowanie czujników?? |
|
|
|
![]() |
|
|
|