![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
No właśnie, kurde z dupereli robi się skarbonka. Powymieniałem już trochę gratów.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Jaki przebieg?
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
|
140tys. km.
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Miałem podobny problem, opisany na forum. Silnik zapalał i gasł. Problemy zaczęły się koło lutego 2014, a od 2013 października zacząłem tankować paliwo premium.... Mój mechanik przeczyścił układ zasilania jakimś specyfikiem na maszynie - wpinał się zamiast filtra paliwa. Wtryskiwacze się poprawiły (ich korekcje) ale problem nie ustąpił. Za namową zacząłem lać 250ml mixolu na bak (nie ma dpf) aby było lepsze smarowanie i dodatkowo wróciłem do zwykłego paliwa, bo premium ponoć jest bardziej suche.... Problemu z odpalaniem zimnego silnika nie mam od roku.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
W benzynowcu jak rozrusznik kręci jak szalony, to nic dziwnego, niewielkie cisnienie sprężania, ale w dieslu ?? Jak jest kompresja w silniku dobrym 35 do 39 atm, to rozrusznik ma co robić i obracanie wałem korbowym wymaga troche siły, i jak to się mówi, zapala z pół obrotu. Ale jak kręci jak szalony, to już trzeba się zastanowic dlaczego. Może zawory podparte, a może już słabe sprężanie, i dlatego długo trzeba kręcić, aby sprężone powietrze uzyskało pod wpływem sprężenia odpowiednio wysoką temperaturę, aby nastąpił samozapłon. Bo świece żarowe, tylko lekko podgrzewają te sprężane powietrze w cylindrach. To nie są świece zapłonowe, jak w benzynowcu.
|
|
|
|
#66 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: był mondeo mk2, jest mk3 :D
Silnik: 1.8 zetec, 2.0 duratec + Stag 4
Rocznik: 1998, 2002
|
Kwestia tego, co to oznacza, że" kręci jak szalony", miałem taką sytuację kiedyś przy silniku Tdi, też na słuch byłem pewny, że rozrusznik kręci jak głupi, a na ciepłym silniku musiałem kręcić z 10 sek, aż poduszki pod silnikiem poszły, po regeneracji rozrusznika auto odpalalo super, w dieslu rozrusznik musi być dużo bardziej wydajny niż w benzynie ;d
|
|
|
|
|
|
#67 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 2.0 TDCI Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
|
Cytat:
u mnie pompa cos glosno chodzi a na wolnych obrotach spiewa (sugestia serwisu) i chce sprobowac ją "przesmarować" wlasnie tą metodą - olejem 2T. |
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
Może faktycznie źle to opisałem. Rozrusznik kręci normalnie tzn. że nie zauważyłem żadnej różnicy w jego pracy odkąd mam auto.
Może się powtarzam ale samochód odpala w pół obrotu wału jak wcisnę przycisk start i trzymam nie czekając na kontrolki. Samochód nie osłabł, wyprzedzanie jak kiedyś bez zarzutu, praca silnika równa. |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
ford::average
![]() Imię: JACK
Model: Mondeo MK4 Kombi \ FocusMK2
Silnik: TDCI 2.0/115KM\ TDCI 2.0 136 KM
Rocznik: 2010
|
A może nieszczelność w układzie paliwowym i po dłuższym postoju paliwo odpływa i zanim pompa napompuje to rozrusznik musi pokręcić trochę
|
|
|
|
![]() |
|
|
|