![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::average
![]() Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI
Rocznik: 2008
|
PAnowie!
podczas wymiany tarcz to nie jest tak ze załozymy najlepsze i najdrozsze i ze bedzie super... Wymiana tarczy to wsumie cała procedura... trzeba pomierzyc piaste czy nie ma "bicia" bocznego , tarcza musi byc załozona na oczyszczona i sprawdzona piaste, pod tarcze nie stosujemy zadnych smarow itp... tak samo z klockami , zaciski musza byc wyczyszczone zeby klocki poruszały sie bez problemu bez zaciec tu juz mozemy zastosowac smar specjalny na prowadzenie klocka i na jego kontakt z zaciskiem takze mozecie wydac majatek i narzekac ze bije... a mozecie załozyc cos tanszego ale załozonego prawidlowo i jezdzic i nie narzekac.... poza tym na bicie nie tylko wplyw ma sama tarcza i uklad hamulcowy ale rowniez wywazenie kół!! czasami zdarza sie tak ze niby bije cos z przodu a to problem z tylnimi niewywazonymi kołami... niby proste ale nie do konca... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zalecam czytac instrukcje obslugi itp... |
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Adam
Model: Audi A4 B9
Silnik: 2.0 TFSI Ultra Quattro
Rocznik: 2017
|
Święte słowa no ale ile byś nie wałkował to i tak zawsze znajdzie się ktoś "mądrzejszy" no ale muszę przyznać, że przez 20 lat bardzo dużo w tej kwestii się zmieniło i to na dobre, coraz więcej mechaników wie jak powinna wyglądać prawidłowa wymiana tarcz.
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI
|
mechanicy może i wiedza... ale ilu z nas jest mechanikami? czesto kazdy robi to z zamiłowania do majsterkowania przy aucie ale nie kazdy juz czyta jak prawidlowo powinno to wygladac... wiadomo kazdy chce troche zaoszczedzic ale czasami to sa pozorne oszczednosci... kupujemy drogie tarcze i klocki bo maja byc dobre a potem montujemy w niewlaściwy sposob i narzekamy ze ten czy inny producent robi kiebskie tarcze bo sie pokrzywily czy cos... a wina czesco lezy po stronie osoby ktora wymieniala dany element..
teraz jest internet i mnóstwo poradnikow na kazdy temat , poza poczytac i odpowiednio sie przygotowac i dopiero wtedy majac pewnos ze wszytko jest ok narzekac na producenta ze robi kiebskie podzespoły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#64 |
|
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
|
Akurat nie były to pierwsze, które zakładałem.
w Focusie ani razu mi nic nigdy łapek nie urywało, choc tam postawilem na motocrafty i do dzis (80k przebiegu na nich) hamują bez zadnych trzesiawek, wibracji. A tu na początku było pięknie i w miarę użytkowania coraz gorzej. Piasty były wyczyszczone jak nigdy, bo wszystko robiłem naprawdę wolno i mega dokładnie. Więc zanim zaczniemy oceniac, zycze zerknąc po opiniach o zimmermannach. Nie ja jeden sie przejechałem niestetyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (kupione z ford.sklep, wiec zrodlo pewne). Raczki urywa i na nowych oponkach na nowiuskich felgach stalowych i na 7 letnich alusach z nowymi oponami. Chyba czas sie przyjrzec piastom i nastepnie przetoczyc tarcze, bo jeszcze mozna na nich posmigac. |
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
Wiadomo, zawsze może się trafić jakaś wpadka, nie mówię, że nie.
Ciekawi mnie jedynie fakt dlaczego już ponad 20 lat jak mam styczność z Zimmermannem to jeszcze mi się taki przypadek nie zdarzył Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No chyba, że jak kolega wyżej wspomniał z winy złego montażu lub złego doboru klocków. |
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#67 | |
|
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
|
Cytat:
Koła wyważane na wiosnę, chociaż jak mówiłem na zimę miałem nowe fele z nowymi oponami i była analogiczna sytuacja. |
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
Ze standardowymi Zimmermannami to praktycznie każdy klocek dobrej jakości będzie pracował, w przypadku Zimmermann Sport my najczęściej stosujemy Ferodo lub Zimmermann, ewentualnie Jurid White jeśli ktoś chce mieć czyste felgi.
Problemów przez te lata nie mieliśmy a nie mieliśmy do czynienia z tysiącem czy dziesięcioma tysiącami takich kompletów tylko wiele wiele więcej. |
|
|
|
|
|
#69 |
|
![]() Imię: Przemek
Model: c-max
Silnik: 1,8 benzyna/LPG
Rocznik: 2005
|
Witam. Czy ktos mi podpowie jakiej srednicy sa tylne tarcze hamulcowe do takiego c-maxa? WF0MXXGCDN5A71886
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI