Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-06-2015, 17:22   #61
budzio18
ford::average

Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Tarcze hamulcowe i klocki.

PAnowie!
podczas wymiany tarcz to nie jest tak ze załozymy najlepsze i najdrozsze i ze bedzie super...
Wymiana tarczy to wsumie cała procedura... trzeba pomierzyc piaste czy nie ma "bicia" bocznego , tarcza musi byc załozona na oczyszczona i sprawdzona piaste, pod tarcze nie stosujemy zadnych smarow itp... tak samo z klockami , zaciski musza byc wyczyszczone zeby klocki poruszały sie bez problemu bez zaciec tu juz mozemy zastosowac smar specjalny na prowadzenie klocka i na jego kontakt z zaciskiem takze mozecie wydac majatek i narzekac ze bije... a mozecie załozyc cos tanszego ale załozonego prawidlowo i jezdzic i nie narzekac.... poza tym na bicie nie tylko wplyw ma sama tarcza i uklad hamulcowy ale rowniez wywazenie kół!! czasami zdarza sie tak ze niby bije cos z przodu a to problem z tylnimi niewywazonymi kołami...
niby proste ale nie do konca... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zalecam czytac instrukcje obslugi itp...

budzio18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2015, 17:26   #62
Lewian
ford::advanced

Imię: Adam
Model: Audi A4 B9
Silnik: 2.0 TFSI Ultra Quattro
Rocznik: 2017

Święte słowa no ale ile byś nie wałkował to i tak zawsze znajdzie się ktoś "mądrzejszy" no ale muszę przyznać, że przez 20 lat bardzo dużo w tej kwestii się zmieniło i to na dobre, coraz więcej mechaników wie jak powinna wyglądać prawidłowa wymiana tarcz.
Lewian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2015, 18:08   #63
budzio18

Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI

mechanicy może i wiedza... ale ilu z nas jest mechanikami? czesto kazdy robi to z zamiłowania do majsterkowania przy aucie ale nie kazdy juz czyta jak prawidlowo powinno to wygladac... wiadomo kazdy chce troche zaoszczedzic ale czasami to sa pozorne oszczednosci... kupujemy drogie tarcze i klocki bo maja byc dobre a potem montujemy w niewlaściwy sposob i narzekamy ze ten czy inny producent robi kiebskie tarcze bo sie pokrzywily czy cos... a wina czesco lezy po stronie osoby ktora wymieniala dany element..
teraz jest internet i mnóstwo poradnikow na kazdy temat , poza poczytac i odpowiednio sie przygotowac i dopiero wtedy majac pewnos ze wszytko jest ok narzekac na producenta ze robi kiebskie podzespoły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
budzio18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2015, 22:07   #64
Aaronik25

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF

Akurat nie były to pierwsze, które zakładałem.
w Focusie ani razu mi nic nigdy łapek nie urywało, choc tam postawilem na motocrafty i do dzis (80k przebiegu na nich) hamują bez zadnych trzesiawek, wibracji. A tu na początku było pięknie i w miarę użytkowania coraz gorzej. Piasty były wyczyszczone jak nigdy, bo wszystko robiłem naprawdę wolno i mega dokładnie. Więc zanim zaczniemy oceniac, zycze zerknąc po opiniach o zimmermannach. Nie ja jeden sie przejechałem niestetyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (kupione z ford.sklep, wiec zrodlo pewne). Raczki urywa i na nowych oponkach na nowiuskich felgach stalowych i na 7 letnich alusach z nowymi oponami. Chyba czas sie przyjrzec piastom i nastepnie przetoczyc tarcze, bo jeszcze mozna na nich posmigac.
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2015, 22:09   #65
Lewian

Wiadomo, zawsze może się trafić jakaś wpadka, nie mówię, że nie.
Ciekawi mnie jedynie fakt dlaczego już ponad 20 lat jak mam styczność z Zimmermannem to jeszcze mi się taki przypadek nie zdarzył Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No chyba, że jak kolega wyżej wspomniał z winy złego montażu lub złego doboru klocków.
Stary 08-06-2015, 22:45   #66
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał budzio18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czasami zdarza sie tak ze niby bije cos z przodu a to problem z tylnimi niewywazonymi kołami...
niby proste ale nie do konca... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zalecam czytac instrukcje obslugi itp...
A często można 50 lat z czymś mieć do czynienia, a nie wiedzieć jak to się nazywa. I co z tego czytania instrukcji?
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2015, 13:45   #67
Aaronik25

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF

Cytat:
Napisał Lewian Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiadomo, zawsze może się trafić jakaś wpadka, nie mówię, że nie.
Ciekawi mnie jedynie fakt dlaczego już ponad 20 lat jak mam styczność z Zimmermannem to jeszcze mi się taki przypadek nie zdarzył Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No chyba, że jak kolega wyżej wspomniał z winy złego montażu lub złego doboru klocków.
to jakie to klocki powinny trafic do zimmermannow?
Koła wyważane na wiosnę, chociaż jak mówiłem na zimę miałem nowe fele z nowymi oponami i była analogiczna sytuacja.
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2015, 14:16   #68
Lewian

Ze standardowymi Zimmermannami to praktycznie każdy klocek dobrej jakości będzie pracował, w przypadku Zimmermann Sport my najczęściej stosujemy Ferodo lub Zimmermann, ewentualnie Jurid White jeśli ktoś chce mieć czyste felgi.

Problemów przez te lata nie mieliśmy a nie mieliśmy do czynienia z tysiącem czy dziesięcioma tysiącami takich kompletów tylko wiele wiele więcej.
Stary 23-08-2015, 11:39   #69
Przemo17101970

Imię: Przemek
Model: c-max
Silnik: 1,8 benzyna/LPG
Rocznik: 2005

Witam. Czy ktos mi podpowie jakiej srednicy sa tylne tarcze hamulcowe do takiego c-maxa? WF0MXXGCDN5A71886
Przemo17101970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2015, 11:47   #70
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

tarcze ham. tył 265mm , błędnie wpisałeś vin
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania