![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-03-2007
Model: Mondeo pierwsze po lifcie
Silnik: stary kibel 1,8 TD
Rocznik: 1997
|
Witam, panowie mam taki problem, a mianowicie u mnie w mondeo 1,8 TD jest luźny wąż podcisnieniowy od zaworu sterującego podcianieniem, który jest w lewym rogu komory silnika, widze ze jeden wężyk od tego zaworka idzie do filtra powietrza czyli ma połączenie z atmosferą, drugi jest połączony z podcisnieniem z serwa, trzeci biegnie do zaworu w kolektorze ssącym, natomiast nie wiem gdzie ma byc podłączony ten czwarty. Czy ma on iść gdzies do turbiny do zaworu upustowego czy moze jeszcze gdzies indziej. W tego typu zaworkach podciśnieniowych najczęsciej są 3 przewody a tu jest 4, poprostu 2 wychodzą tak jakby z tego samego podwujnego krućca, z tym ze jeden idzie do zaworu w kolektorze ssącym a drugi wisi luźno.Moze ktoś z was podesłać mi jakiś schemacik instalacji podciśnieniowej w 1,8TD, z góry wielkie dzieki i przepraszam ze sie tak podczepiam ale jak załozyłem nowy temat to jakos nikt nie umiał mi pomóc , pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-07-2005
Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2011
|
Bawiłem się tym jakiś czas temu już nie pamiętam jak tam było z wężykami - sprawdzę i powiem , ale jak by nie było , to sterują one elektrozaworem , który steruje zaworem recyrkulacji spalin a te paskudztwo należy zaślepić czym prędzej
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-01-2007
Model: focus mk2
Silnik: tdci
Rocznik: 2006
|
ja mam male pytanie...czy ktos moze mi wyjasnic jak dziala ten zawor upustowy (oryginalny)przy turbinie??
tam jest taka puszka do ktorej wchodzi waz, z tej puszku idzie taki trzpien do zawiasu znajdujacego sie przy turbinie.jak to dziala - ten zawias rozszczelnia jakos uszczelniacze, zmienia kat lopatek czy jak?? prosze o jakies lopatologiczne wyjasneinie |
|
|
|
|
|
#64 |
|
|
Kolego, jak zawór upustowy jest zamknięty wszystkie spaliny walą Ci na łopatki turbiny i ją napędzają, gdy obroty silnika są juz większe i spalin jest za duzo, aby nie uszkodzic turbiny(za duze ciśnienie spalin), otwiera sie ten zawór i część spalin omija wirnik turbiny i bezpośrednio trafia do wydechu, dzieki temu reguluje sie ilosc spalin trafiających na turbinę, więc spadają obroty turbosprężarki i tłoczy sie mniej powietrza do silnika.Gdy tez zawór nie działa wtedy przy wysokich obrotach turbina za duzo tłoczy i jest tzw. przeładowanie, wiec za mało źle ale za duzo powietrza tez nie dobrze. W bardziej wydajnych turbinach nie ma juz zaworu upustowego, tylko stosuje sie łopatki kierownicy ( to takie łopatki które ukierunkowują spaliny przed dostaniem sie na łopatki wirnika) o zmiennej geometrii, czyli tutaj stosuje sie regulację ciśnienia doładowania poprzez odpowiedni kąt ustawienia tych kierownic, taka turbina jest bardziej czuła na zmiany energii spalin , a wiec silnik ma mniejszą turbo dziurę i doładowanie przynosi juz porządane efekty od małych prędkości obr. silnika np. 1450-1900 obr/ min.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
no ok...dzieki za wyjasnienie....to teraz a ktora strone: jak to ciegno jest pchane czy ciagniete, to ten zawor sie otwiera i przepusza te spaliny"obok"turbiny, no i jak ten "zawias" powinien sie ruszac, bo u mnie tego ruszyc nie idzie :/
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-11-2006
|
najpierw to musisz zdjac zabezpieczenie, jest ono w formie takiej blaszki zaciskowej i dopiero wtedy mozesz zsunac ciegno i sobie nim regulowac.
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
nie no bez przesady...blaszka wyciagniesta....ciegna zsuniete a "zawias" anie drgnie...chyba ze ruszam w zla strone...nie wiem jakiej sily moge uzyc wiec pytam w ktora strone to powinno sie ruszac??
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-11-2006
|
odkrecasz kontre i krecisz w prawo tylko i spowrotem zakladasz ciegno tylko co jakis czas zbadaj cisnienie zebys nie przegial i za duzego nie dal
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
|
jak ci ten zawias nie chce sie wcale ruzyc, to moze masz zapieczony ten zawór, wiesz dziala tam wys. temp. i sadza ze spalin, to o zapieczenie nie trudno.
[ Dodano: 2007-05-15, 10:43 ] A tu jeszcze ciekawy artykuł i zdjęcia turbinki z zmienną geometrią łopatek kierownicy, ładnie widac jak to dziala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [ Dodano: 2007-05-15, 10:43 ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [ Dodano: 2007-05-15, 10:46 ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#70 |
|
|
to teraz bedzie trza ten zawias rozruszac, bo jakiekolwiek modyfikacje przy zle dzialajacym tym zaworze moge nieciekawie dla turbiny sie skonczyc, no i jeszcze pomiary ten by sie przydaly...tylko skad manometr....moze lajsnac sobie cos takiego z allegro...do tego wskaznik napiecia aku oraz temp oleju i mamy przydatny element tuningu w naszym esim...no chyba, ze poczekamy za projektem na mikroprocku, bo zapowiada sie dosc fajowo(bedzie tam mozna spokojnie zamiescic oprocz cisnienia bost, napiecia aku i wiele innych bajerow-tylko czy doczekamy sie jakiejs finalnej wersji??chetnie bym cos takiego zamiescil w mojej gablocie-tymbardziej ze elektronika interesuje sie od zawsze, ale niestety za mikroprockami nie przepadam)....jeszcze czekamy na fotki zalozenia tego zaworu u inicjatora tego pomyslu, bo niebardzo jarze jak to ma wszystko byc polaczone
|
|
|
|
![]() |
|
|
|