Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2016, 20:46   #61
mateuszme8
ford::beginner

Imię: mateusz
Model: Edge mk2 FL USA
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2019
Domyślnie nie podgrzewa świec żarowych

Witam kolegów i koleżanki i od razu przejdę do rzeczy.Jako że przyszła kolejna zima i temperatury spadły poniżej -15 stopni powrócił problem z odpaleniem zimnego silnika w moim mondeo 2.0 tdci converse+ ford power(w roku ubiegłym identyczna sytuacja ale zima z tak niskimi temperaturami była później i sprawę odpuściłem bo jak ociepliło się i temperatura nie spadała poniżej -5 nie miałem problemu z rozruchem samochodu). Po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka grzania świec na ok 5 sekund lecz świec nie grzeje bo mogę kręcić rozrusznikiem dłuższą chwilę i silnik nie "zaskoczy". Komputer odczytuje błędy P0670 oraz P0380. Świece oczywiście sprawne bo rozpiąłem kostkę która do nich dochodzi, zrobiłem kabelek z końcówkami który łączy piny wychodzące od świec i po podpięciu tegoż kabelka bezpośrednio do akumulatora i uruchomieniu rozrusznika silnik startuje od strzała(swoją drogą tak póki co radzę sobie z problemem lecz nie jest to rozwiązanie). macie może pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? sprawdziłem bezpiecznik 60A i jest sprawny, rozebrałem wiązkę i sprawdziłem cały przewód od skrzynki bezpieczników do kostki świec i jest cały (nie przerwany). jak sprawdzić przekaźnik?( zamieniałem przekaźnik r4 z r3 bo są identyczne i bez zmian ) a może jest coś dodatkowego co pomijam a o czym nie wiem??? proszę o podpowiedzi bo nie chciałbym oddawać samochodu do serwisu bo nie bardzo mnie na to stać w tym roku a poza tym wydaje mi się że jest to problem który można by pokonać samemu samemu. proszęo pomoc

mateuszme8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 20:59   #62
Nieczytelny
ford::amateur

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0.DCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Coś ta dyskusja poszła w krzaki... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam dokładnie taki sam problem jak na początku tego wątku.
Chętnie wymienię świece, ale nie wiem gdzie one są. Na filmikach są jakby od przodu, a ktoś pisał, że od strony kabiny. W mojego mondka jeszcze nie zaglądałem. Od 10 miesięcy tylko dolewam paliwo i wymieniłem olej+filtry. Mondek ma już 210tys.km.
Świece wymieniałem już w Modusie żony - tam nie było większych problemów.

Brać się za to samemu czy jechać do warsztatu? Z wieloma rzeczami w poprzednich autach radziłem sobie sam. Mam dostęp do ogrzewanego garażu.

Mam jeszcze jedną sprawę - u mnie nie zapala się żadna kontrolka świec. Mam Convers+. A tak właściwie to raz widziałem symbol świec żarowych. Podczas nieudanego zapalania, za 2-3 razem na chwilkę (0,5s) pojawił się na wyświetlaczu. Tak poza tym to niezależnie od temperatury nic co przypomina symbol świec ("spiralka") się nie pojawia. To normalne?
Nieczytelny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 22:00   #63
Ptr_Mati
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,2 TDCI

Żeby zobaczyć kontrolę świec trzeba podobno w ustawieniach convers'a wyłączyć animację początkową. A co do poszukiwań świec nadal trwają
Ptr_Mati jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 22:05   #64
gino1977

Imię: Gino
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2018
Domyślnie wytrącona parafina - brak mocy - ku przestrodze

Hello,

Nie będę robił antyreklamy, ale dwa tygodnie temu samochód zatankowany pod korek na stacji z muszelką i... dzisiaj po przejechaniu 2 km zaczął się krztusić i stracił moc powyżej 2 tys. obrotów. Dotoczyłem się z powrotem do domu 30km/h. Po powrocie z pracy - to samo - na samym początku OK, po chwili utrata mocy. Podjechałem na Statoil + dodałem środek do diesla przeciwko wytrącaniu parafiny i w końcu odzyskał moc.

Oprócz utraty mocy pokazywał usterkę silnika (napis na wyświetlaczu). Skończyło się na strachu całe szczęście, ale stację zmieniam.

To tak ku przestrodze. Myślałem, że Shell sprzedaje najlepsze paliwo na rynku, ale okazuje się że to prywaciarze a paliwo jest jak się trafi. Ponoć Statoil i Orlen dają radę - jakie macie odczucia?
gino1977 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 22:08   #65
lukasz500

Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.2Tdci 175km/215 495nm

Cytat:
Napisał HajerŚląsk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Proszę
Dzieki ale tutaj silnik jest wyciagnięty z auto więc wykrecenie świec to pestka.. Dobra z tego co ustaliłem świece sa od str kabiny pod kolektorem bd wymieniał sam w środe to zrobie zdjęcie i napisze co i jak.. Mam nadzieje ze sobie poradze w mk3 tddi swiece i dwumase wymieniłem u siebie w garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lukasz500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 22:14   #66
mkriso

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie

Czekam na relację, bo tez chciałbym sam wymienić sobie ;-)

Wysłane z Honor 7
mkriso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2016, 22:18   #67
mkriso

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie

Ja na Shellu mialem niestety podobne problemy w bravo II 1.9 Mjet, do tego stopnia że musiałem wymienić filtr paliwa, mimo to auto dalej do czasu zużycia paliwa potrafilo mi nawet zgasnac podczas jazdy. Podobne doświadczenia mam z lotosem, gdzie po zatankiwaniu Dynamic i kilkudziesięciu km wyskoczył komunikat z woda w filtrze paliwa.

Ostatnio edytowane przez mkriso ; 04-01-2016 o 22:25
mkriso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 02:09   #68
HajerŚląsk

Model: FOCUS MK 2 LIFT
Silnik: 1,8 TDCI
Domyślnie

Cytat:
Napisał lukasz500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzieki ale tutaj silnik jest wyciagnięty z auto więc wykrecenie świec to pestka.. Dobra z tego co ustaliłem świece sa od str kabiny pod kolektorem bd wymieniał sam w środe to zrobie zdjęcie i napisze co i jak.. Mam nadzieje ze sobie poradze w mk3 tddi swiece i dwumase wymieniłem u siebie w garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam podałem poprzedniego linka
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wysłane z mojego HTC Desire 620
Stary 05-01-2016, 07:16   #69
chase1

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCI

to jest mk3
chase1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2016, 07:17   #70
hamertbu
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007

Witam

dziś - 11 na termometrze za oknem. w samochodzie pokazuje -8 i po ok 5 sekundach kręcenia mondek pali. a kumunikaty o błedach z forscana mam takie:
===PCM DTC P0670:00-2D===
Kod: P0670 - Obwód sterujacy modulu swiec zarowych

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

===END PCM DTC P0670:00-2D===

===PCM DTC P0380:00-2D===
Kod: P0380 - Obwód A świecy żarowej/elementu grzejnego

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC

. Czyżby świece nie działały a mimo to przy takim mrozie auto pali bez większych problemów.
Dodam że wczoraj został pod blokiem i aku prawie wykończyłem. popołudniu kolega pożyczył prądu i też ciężko ale zapalił.
Dodam że wczoraj jeszcze zmieniłem stację z takiej w okolicy znanej z dobrego paliwa i zatankowałem na Orlenie. Czyżby to paliwo było przyczyną?
hamertbu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania