![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nie no czy special F czy nie - olej z górnej półki. spokojnie zalewaj tym specyfkiem i się nie zastanawiaj - link dałem przykładowy
bez special F również spełnia specyfikacje: Specyfikacje: ACEA A1-04/B1-04 ; API SL ; Ford WSS-M2C 912 A1/913 A/913 B ; ILSAC GF-2 także tylko pozazdrościć wiedzy, bo niewielu w ogóle czyta i wie o specyfikacjach silnika |
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-03-2009
Model: Focus Mk1 / C-max
Silnik: 2.0 LPG 131km/ 2.0 145km
Rocznik: 1999 / 2005
|
A mi jaki olej polecacie mk1 2.0 LPG ( 244tys ) lałem castron p 10w40 ale sie cos poci...
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
to że się poci nie ma nic wspólnego z olejem. lejesz nie tą specyfikację co masz lać. zamiast 600 tys km silnik wytrzyma dużo mniej, ale niewiele się tym przejmuje
uszczelnij silnik i Twój wybór czym zalejesz, polecam syntetyk, który spełnia wymagania tego modelu |
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::beginner
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
|
Witam, mam focusa z 2002 roku z silnikiem 1.6, przyszedł czas na zmianę oleju i tu moje pytanie, czy mogę zalać ten zalecany 5w30 po tym jak do tej pory cały czas jezdził na 10w40? Czy wgl juz taka zmiana nie ma sensu? Z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 Benzyna + LPG (115KM)
Rocznik: 2000
|
Witajcie,
obecnie używam LOTOS Semisyntetic 10W-40 ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) i mogę teraz zmienić olej na typowo do LPG i zastanawiam się nad LOTOS Semisynthetic LPG 10W-40 ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]). Dodam, że nie było żadnych problemów z aktualnym olejem. Czy taki olej do LPG będzie lepiej chronił silnik czy zmienić też na coś innego lub pozostać przy tym co mam? Ford focus mk1 (1.8 115KM przejechał już prawie 200 tys. km) i chcę, aby jeszcze pojeździł jak najdłużejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#66 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
totalnie olej nie pasujący do specyfikacji naszych silników - to raz
dwa - olej do LPG to tylko marketing i tyle |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 Benzyna + LPG (115KM)
Rocznik: 2000
|
Łukasz, dzięki za odpGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki użytkownikom forum coraz lepiej poznaje swojego focusa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zerknąłem do instrukcji obsługi i faktycznie zalecają 5W-30. Mam focusa od roku i póki olej był nie sprawdzałem czy mam prawidłowy. Tzn, że teściowe jeździli parę lat na tym oleju. Przejrzałem trochę forum i większość poleca wymieniony poniżej przez producenta.
Cytat:
1. Ford Formula F 5W30 ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) 2. Motorcraft Synth XR 5W30 A5 ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
www.ekopolis.com.pl - Sklep ekologiczny ze zdrową żywnością. Ostatnio edytowane przez eMarketeer ; 05-01-2015 o 19:55 |
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
obydwa oleje będą lepsze niż obecny przez Ciebie stosowany, ale ja polecam syntetyka pełnego, jak silnik nie bierze oleju
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-12-2014
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
Z tej listy,ktory olej jest najlepszy do silnika benzyna 1.6 Sigma 100 KM?
Motorcraft XR SYNTH SAE 5w30 LIQUI MOLY Top Tec 4500 GULF FE 5W30 Motul Specific 913 C Millers Oils XF Longlife ECO 5w30 VALVOLINE SYNPOWER FE 5W30 FUCHS TITAN SUPERSYN F 5W-30 Cena bez znaczenia. Obecnie zalany zwykly Castrol Magnatec 5W30 4 litry. Myslalem o tym [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy na papierze ma on lepsze parametry, niz ten ponizej? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Z kolei ten drugi jest niby produkowany tylko w jednym miejscu cytuje "Olej jest wytwarzany tylko w jednym miejscu co gwarantuje najwyższą jakość i powtarzalność produkcji Millers Oils Limited, Brighouse, West Yorkshire, HD6 3DP" Ile w tym prawdy nie wiadomo....Chcialbym jednak kupic z pewnego zrodla, bo u nas w Polsce czesto roznie z tym bywa. Wiadomo, ze ten silnik nie uzyska dzieki olejowi wiekszej mocy i cudow nie oczekuje, ale nie stac mnie na byle co. Wole doplacic i miec swiety spokoj. |
|
|
|
|
|
#70 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011