Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-11-2019, 06:25   #61
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wymiana lamp przednich halogenowych na xenony 25W

Cytat:
Napisał mariusza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega Teisejas pisze o lampach do Focusa przedliftowego, a ty masz poliftowego.
Tak, ale odnosił się do mego posta więc nie sądzę, że przy jego dużej wiedzy nie zwrócił uwagi na ten szczegół.

Cytat:
Napisał mariusza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fabryczna instalacja w samochodzie może być różna, zależy od egzemplarza. Ja nie musiałem dokładać kabli do lamp.
I tu jest cała zagwozdka - nie chce mi się "produkować" dodatkowych wiązek.

Stary 20-11-2019, 12:02   #62
Andrzej_K

Czy ktoś bardziej ode mnie "oblatany" w temacie oznaczeń na reflektorach powie jakie oznaczenia są na reflektorach Bi-ksenonach (25W), a jakie na "normalnych" ksenonach (35W) Czy są jakiekolwiek różnice?

OK, najgorzej gdy najpierw się coś robi, a potem pomyśli. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Miałem to na komputerze:

A - pozycyjne,
B - przeciwmgłowe,
C - mijania,
R - drogowe,
CR - mijania i drogowe,
C/R - mijania lub drogowe,
HC - halogenowe mijania,
HR - halogenowe drogowe,
HCR - halogenowe mijania i drogowe,
HC/R- halogenowe mijania lub drogowe,
DC - ksenonowe mijania,
DR - ksenonowe drogowe,
DC/R - bi-ksenon,
/nie można włączyć jednocześnie.

Ostatnio edytowane przez Andrzej_K ; 20-11-2019 o 12:19
Andrzej_K jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2019, 18:54   #63
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Na pewno to jest ta wtyczka, a nie ta druga obok niej tylko trochę z tyłu?
Na pewno- ja dokładałem tam m.in. przewodu do przełącznika przycisków czujników parkowania oraz SAPP i jest to wtyczka oznaczana na schematach jako C23a. Ta druga, na którą wskazujesz nawet nie wiem do czego jest. Nie kojarzę, abym taką w ogóle u siebie miał.

Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, ale odnosił się do mego posta więc nie sądzę, że przy jego dużej wiedzy nie zwrócił uwagi na ten szczegół.
Dziękują za komplement ale sprawa wygląda tak, że do Twojego posta odnosiłem się w pierwszym akapicie. W swoim pytaniu cytowałeś kolegę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , który opisywał to, że ford stosuje moduł HCM w samochodach z 25W ksenonami- dlatego opisałem na czym polega współpraca tego modułu z reflektorami i dlaczego jest stosowany razem 25W ksenonami (które wg mojej wiedzy są tylko w wersji przedliftowej ale o tym dalej), mimo że wg przepisów nie jest to wymagane. Później wyjaśniłem, że lampy z Twojego linku z założenia nie będą współpracować z modułem HCM. W tym zakresie bez znaczenia jest to czy są one do przedlifta czy polifta i szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. W dalszej części pisałem ogólnie na temat wymiany reflektorów z halogenowych na ksenonowe, mając na myśli wersje przedliftowe. Tutaj kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] trafnie odczytał moje intencje w kontekście tego wątku, którego tematem jest wymiana lamp przednich halogenowych na xenony 25W - co istotne -z prefiksem [Fokus 2011-2014]. Inna sprawa, że wydaje mi się, że do wersji po FL też da się dołożyć ksenony bez modułu HCM (oczywiście bez autopoziomowania i aktywnej funkcji skrętnych soczewek) ale nie napiszę, że da się to zrobić na 100%, bo tego nie sprawdzałem i nie było moją intencją, aby moja wypowiedź była tak zrozumiana.
Jeżeli inaczej to odczytałeś to przepraszam. Osobiście jednak uważam że, jeżeli ktoś chce uzyskać odpowiedź na pytanie dotyczące innego samochodu niż ten którego dany wątek, we własnym interesie powinien taką okoliczność zaznaczyć w pytaniu, aby uniknąć nieporozumień zamiast liczyć na czyjąś spostrzegawczość - ja na przykład często czytam forum na telefonie za pomocą Tapatalka i w tej aplikacji nie wyświetlają mi się sygnaturki obok nazwy użytkownika i nie widzę informacji o modelu i roczniku samochodu użytkownika i odpowiadam w kontekście tego co jest przedmiotem wątku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyle kwestia wyjaśniania mojej poprzedniej wypowiedzi.

Ponieważ na podstawie Twoich postów wnioskuję, że co raz bardziej zaczynasz rozważać montaż ksenonów 25W w swoim poliftowym focusie, to napiszę, że moim zdaniem tego nie zrobisz bo po prostu takich reflektorów oryginalnych nie ma. Reflektory do przedlifta i polifta różnią się kształtem górnej części, stykającej się z maską- po FL w tej części jest linia prosta, w przeciwieństwie wcześniejszego modelu. Focus Electric przeszedł face lifting ale w jego ramach nie zmieniono przednich reflektorów!! FE miał od początku inny zderzak i atrapę chłodnicy i po FL jest jeszcze więcej zmian w stosunku do standardowej wersji. Nie wiem jak jest z wersją ST z USA, czy tak jak w modelach przedliftowych były 25W ksenony, ale nawet jeżeli, to moim zdaniem są one nie do kupienia. Zresztą z wersją z USA byłyby inne problemy.

Także moim zdaniem, pozostaje Ci szukać albo chińczyków ksenonami albo oryginały. W tym drugim wypadku nie ma co liczyć, że podmiana będzie P&P. Zmiana konfiguracji samochodu po montażu to moim zdaniem oczywista rzecz i nie ma co się dziwić. Już od dobrych kilku lat elektronika czuwa nad poborem prądu przez żarówki w ramach diagnostyki i jak się założy bez zmiany konfiguracji żarówkę 35W zamiast 55W to dziwnym nie jest, że komputer będzie wyrzucać lub nie zadziała. W przypadku 35W ksenonów, dających więcej niż 2000 lumentów dla legalnego działania potrzeba autopoziomowania i układu spryskiwaczy, o czym już zapewne wiesz.

Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś bardziej ode mnie "oblatany" w temacie oznaczeń na reflektorach powie jakie oznaczenia są na reflektorach Bi-ksenonach (25W), a jakie na "normalnych" ksenonach (35W) Czy są jakiekolwiek różnice?
Są różnice- przynajmniej w oznaczeniach stosowanych przez Forda. Ksenony 25W mają oznaczenie DLSCR a 35W – DCR.
Stary 21-11-2019, 12:19   #64
Andrzej_K

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(..) Osobiście jednak uważam że, jeżeli ktoś chce uzyskać odpowiedź na pytanie dotyczące innego samochodu niż ten którego dany wątek, we własnym interesie powinien taką okoliczność zaznaczyć w pytaniu, aby uniknąć nieporozumień zamiast liczyć na czyjąś spostrzegawczość
Hmm, masz rację. Cóż mogę odpowiedzieć? Chyba, że bardzo starym kawałem:

"Stare dobre czasy Fiatów, Polonezów itp. Przez wieś "gna" facet Fiatem. W oddali widzi jadącą furmankę.
Gdy się do niej zbliżył i zaczął ją wyprzedzać, woźnica raptem skręcił w lewo w otwartą bramę posesji.
Gość z Fiata ledwo wyhamował i krzyczy do woźnicy:
- Nie mogłeś chociaż ręką machnąć abym wiedział, że skręcasz?
- Ździwiony woźnica na to - A po co? Przecież wszyscy wiedzą, że ja tu mieszkam."

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) Ponieważ na podstawie Twoich postów wnioskuję, że co raz bardziej zaczynasz rozważać montaż ksenonów 25W w swoim poliftowym focusie, to napiszę, że moim zdaniem tego nie zrobisz bo po prostu takich reflektorów oryginalnych nie ma. (...)
Tak, chciałem być "legalny". Jeśli nie ma takich reflektorów do mego autka, to trudno. Na allegro są wystawione aukcje na których ponoć są Bi-ksenony ( nawet skrętne ), ale czy to są 25W'towe tego nikt nie wie. Chyba, że "Focus MK3 Lift" nie oznacza, że mój samochód załapuje się pod to określenie.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 21-11-2019, 13:50   #65
dzwiedziu

Imię: Adrian
Model: kuga mk3
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2021

Do polofta nie ma.
A jeżeli chcesz dokładać, to i tak musisz mieć pełną elektrykę, więc do szczęścia trzeba spryskiwaczy i nie ma sensu się pchać w 25W.
dzwiedziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2019, 19:30   #66
Andrzej_K

Cytat:
Napisał dzwiedziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do polofta nie ma.
Trudno, pozostaje mi pozostać przy fabrycznych lub kupić jakieś bez homologacji.

Cytat:
Napisał dzwiedziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) nie ma sensu się pchać w 25W.
Jeśli nie ma ich do polifta to nie ma jak "się pchać w 25W".
Stary 09-03-2020, 16:47   #67
MaciekEZG
ford::amateur

Model: Focus mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Focus mk3 moduł świteł

Powitać,
proszę o szybką poradę, gdzie w FOCUS mk3 HB z 2013 znajdę moduł świateł?
Z góry dziękuje za podpowiedz
MaciekEZG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2020, 17:12   #68
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

pod kierownicą. przykręcona do dolnej osłony.
aby się dostać, zdejmujesz boczny plastik deski, odkręcasz jedna śrubę torx i wypinasz cały duzy panel w dół.
na tym panelu przykręcony jest moduł świateł.
te same śruby torx
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2020, 12:12   #69
MaciekEZG
ford::amateur

Silnik: 2.0
Rocznik: 2013

Dziękuję bardzo
MaciekEZG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2020, 08:37   #70
GizmoMDG
ford::beginner

Imię: Michał
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2012

Witam ponownie. Pytanie z tych bardziej technicznych. W mojej Foce siedzą lampy 25w. Wiązki dorobione (bez DRL) wszystko działa. Ostatnio dołożyłem poziomowanie bo irytował mnie błąd na desce coś z czujnikami poziomowania w HCM. Po dołożeniu i spięciu wszystkiego błąd znikną, natomiast pojawił się nowy o awarii lewego i prawego silniczka regulacji. Dodam, że mam standartowy przełącznik świateł z wersji z halogenami I ręczna regulacja działa bez zarzutu. Czy jest możliwe aby sygnał z z ręcznej regulacji w jakiś sposób wykluczył sygnał z czujników?
GizmoMDG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania