Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-03-2022, 10:36   #61
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
Domyślnie Odp: Zmiana lamp przednich na europejskie i dołożenie regulacji wysokości świateł

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a pierwsza pozycja pozwala sie zmieniać? U mnie niby pozwala ale po zapisaniu i odczytaniu ponoiwnie jest 0. Tego z 2 nie próbowałem musze przy okazji zobaczyc u siebnie. Z tymi zmianami w ciemno czuję sie troche jak małpa z dynamitem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 13-03-2022, 11:30   #62
EW1

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
Domyślnie Odp: Zmiana lamp przednich na europejskie i dołożenie regulacji wysokości świateł

Z pozycją 1 mam podobnie , niby zapisana ale po odczytaniu wraca do 0
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2022, 12:30   #63
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Próbowałem 1 na 2 zmienić i wtedy maskuje się B1088 a zostaje B1087 .... dziwne
Koledzy, jakieś szkolenie z "podstaw notacji binarnej" trzeba tu zrobić czy co??? Ja w każdym razie nie bardzo nadaję się do nauki ABCadła...
Każdy BIT to jest osobna maska innego DTC...
Stary 13-03-2022, 12:52   #64
EW1

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016

Tak to prawda (powinna być metoda zero jedynkowa) ale jedno już wiem że przedostatnia pozycja odpowiada za błędy LIN A i LIN B . Co śmieszne wstawiłem tam zamiast 0 literkę F potem zapisałem i zacząłem się bawić wyłączaniem oświetlenia nastrojowego w BCM i nie wiem jakim cudem zniknęły mi oba błędy z HCM.
Dalej boję się eksperymentować by nie wróciły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale to nie ma nic wspólnego chyba z logiką i jakiś przypadek mi to sprawił
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2022, 19:59   #65
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
...przedostatnia pozycja odpowiada za błędy LIN A i LIN B ....
"Przedostatnia" pozycja to są CZTERY BIY... Więc tylko 2 z nich to zapewne jest właściwa maska owych 2 DTC... CYFRA SZESTNASTKOWA "F" to są ustawione owe CZTERY BITY na "1" - czyli wyłączone owe 2 DTC "interesujące" i JESZCZE DWA "za niewinność"...
Stary 13-03-2022, 23:57   #66
steell

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015

Za dużo wyłączać nie trzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przetestujemy 3 powinno być osiagniete minimum czyli te 2 błędy

Ostatnio edytowane przez steell ; 14-03-2022 o 00:08
steell jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2022, 16:34   #67
adams502
ford::average

Model: Fusion
Silnik: 2.5
Rocznik: 2016

Udało się komuś zmienić konfigurację, żeby DRL działały na położeniu skrzyni na P zaraz po zapłonie?
adams502 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2025, 10:58   #68
EriksonE
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Fusion
Silnik: 2,5 Pb
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał kozakkiewicz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziękuję za odpowiedzi.
Rozumiem, że z pinu 1 w kostce przełączników mam się połączyć z pinem 14 w lampach (zaznaczone na czerwono).
Dodatkowo GND doprowadzić także do pinu 12 - obecnie masa jest jedynie pod pinem 9 i 16.
Nie jestem jednak pewien gdzie podłączyć +. Do pinu 13 w lampach? Załączam zdjęcia kostek. Kolory przewodów się różnią zapewne dlatego, że jest to wersja USA a schemat jest EU.
Witam,
pewnie użytkownik pytający się w 2019, dawno już rozwiązał problem, ale ostatnio sam mierzyłem się z tym samym zadaniem czyli zmianą reflektorów US na EU z opcją sterowania silnikiem. Podłączenia przewodów które zostały opisane w poście powyżej jest dobrą ścieżką ale nie rozwiązują całego problemu.
Aby po zmianie wyłącznika świateł (na europejski z pokrętłem regulacji wysokości świecenia lamp), móc sterować pozycją "klosza" za pomocą silnika wbudowanego w lampe należy:
1) Podpiąć pin 1 wyłącznika lamp (najczęściej nr DG9T-13D061-XXX) do pinu 14 na wtyczce reflektora - wykonać dla obu lamp (lewej i prawej)
2) Doprowadzić brakujące zasilanie dla silnika regulującego - do wtyczki reflektora (12V "po stacyjce" (nie z akumulatora) do pinu 4 oraz masa do pinów 9, 12, 16)
3) Doprowadzić brakujące zasilanie (napięcie na dzielnik rezystancyjny) do wyłącznika świateł - 12V "po stacyjce" (nie z akumulatora) do pinu 9

Jeżeli podłączycie wszystko poprawnie na pinie 1 we wtyczce wyłącznika świateł powinno się pojawić napięcie sterujące. Wartości napięcia (w zależności od napięcia na AKU czy napięcia ładowania) na tym pinie powinny się zmieniać na skutek przekręcania pokrętła. Dla poz 0 pokrętła napięcie około 11V i spada wraz z przekręcaniem pokrętła CCW. Dla pozycji 4 wartość napięcia wynosi około 3.4V
EriksonE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania