![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
MK5 ma skopana samoregulacje klimatyzacji. Tak bylo od poczatku produkcji.
|
|
|
#62 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.5 Turbo duratec 220
Rocznik: 2008
|
Witam Panowie, czy ktoś może rozwiązał problem z nawiewami?
Mam tak samo w Fordzie Edge z 2018 roku z 2.7 ecoboostem, latem klimatyzacja działała w miarę sprawnie, ale pierwsze chłodniejsze dni i już zaczyna świrować. Przypomniało mi się że zimną również na szyby leciało zimne powietrze, a z pozostałych nawiewów ciepłe. Słabo to wygląda ze strony Ford, że do dziś temat nie wyjaśniony. |
|
|
|
|
|
#63 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciek
Model: Fusion Titanium
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2015
|
Za zimne powietrze jest odpowiedzialna klimatyzacja, co najlepsze jedyne rozwiązanie jakie znalazłem na ten moment to tryb manualny bez używania nadmuchu na szybę, wtedy komprespor nie działa i jest ciepło i przyjemnie, nadmuch na szybę zawsze włącza kompresor od A/C bez możliwości jego wyłączenia. I za każdym razem gdy sprawdzałem przy temperaturach na zewnątrz w granicach 0 - 5 stopni przy ustawionych 19 stopniach w aucie i ustawionym nadmuchu na szybę w pewnym momencie zaczynał walić zimnym powietrzem a kompresor działał cały czas, jazda bez nadmuchu na szybę, cały czas ciepłe. Najgłupsze w tym systemie jest to, że nawet nie wiemy że kompresor działa bo lampka od A/C jest zgaszona, co więcej możemy włączyć lampke i wyłączyć, ale bez wpływu na działanie kompresora, ten jest cały czas włączony i zapewne gdy auto osiągnie temperaturę zadaną na klimatroniku, zaczyna się wpuszczanie zimnego powietrza, i to by tłumaczyło dlaczego podniesienie temperatury o 1-2 stopnie znowu włącza ogrzewanie, po czym za chwilę znowu leci zimne.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
![]() Imię: Emil
Model: Fusion
Silnik: 2.5
Rocznik: 2016
|
Przeczytałem cały wątek. Wychodzi na to, że ten typ tak ma i nie da się z tym nic zrobić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.5 Turbo duratec 220
Rocznik: 2008
|
Witam ponownie,
Po kilku dniach testów okazuje się że chyba rozwiązałem problem. W zasadzie nawet dwa tutaj opisywane. Oprócz problemu z zimny nawiewem po ok godzinie jazdy czyt. wyżej, miałem również problem że auto po uruchomieniu zanim złapało żądaną temperaturę nagrzewało kabinę do tego stopnia że zimą otwierałem okna, po prostu nie do wstrzymania, po jakimś czasie temperatura się normowała a po godzinie nawiew na szyby przestawiał się na lodowaty, a na korpus i nogi ciepłe. ChatGpt podpowiedziałm mi że wszystko wskazuje na silnik klapy nawiewu, który po rozgrzaniu się, zaczynał się blokować i źle ustawiać klapy. Podczas wymiany silnika, okazało się że czujnik temperatury wewnętrznej, który znajduje się przy prawym kolanie, był zakurzony, i wiatrak który miał za zadanie cyrkulację powietrza, nie kręcił się. Wyczyściłem go i znowu zaczął się kręcić. Od tej pory auto płynnie nagrzewa kabinę w każdym trybie, oraz nie świruje z zimnym nawiewem na szybę. Wg mnie, wymiana silnika nie była konieczna, a winowajcą był, czujnik który przez brak obiegu powietrza, odczytywał temperaturę z dużym opóźnieniem. Mam nadzieję że komuś się przyda ta informacja. Pozdro dla wszystkich . |
|
|
|
![]() |
|
|
|