Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-07-2025, 17:54   #61
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Auto dla mamy [40 tys]. cyt. "wyższe i nie takie długie" ;)

I ma puretecha pod maską Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 01:10   #62
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

Dopóki człowiek nie szukał samochodu to nie wiedział, że to jest aż taka patologia.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
"absolutnie nie odpowiadam na żadne smsy/mejle".
Cytat:
"odpowiem na każde MĄDRE pytanie".
I zamazany VIN - no po co ludzie go zamazują? Jaki w tym jest cel bo chyba nie rozumiem. Skoro tak czy tak nikt auta nie kupi bez VINu. Dzwonisz i facet Ci go od razu podaje. No to po co ta szopka? Nie mógłby wpisać go normalnie do ogłoszenia? Robi to po to, żeby każda po kolei osoba musiała dzwonić (bo przecież pisać nie można, prawda?) i najwyraźniej VIN należałoby przedyktować telefonicznie?

Aż kusi człowieka, żeby zadzwonić wypytać o wszystko, poprosić, żeby podyktował VIN, a na końcu powiedzieć, że "a, to ja się jeszcze zastanowię. Do widzenia".

Kolejną patologią to są znowu ludzie, który nie potrafią poprawnie wypełniać rubryk w formularzu przez co takie filtry jak "Zarejestrowany w Polsce" są zupełnie bezużyteczne. Janusze zaznaczają tego checkboxa bo "przeca jest gotowy do rejestracji to prawie jakby był zarejestrowany", a znowu zwykłym ludziom się nie chce tego zaznaczać więc ich odfiltrowuje.

Już pomijam fakt, że chociażby taka Kia Stonic wg Otomoto jest w typie nadwozia zarówno kompakt, auto małe, auto miejskie, suv, minivan oraz kombi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jedyny sensowny filtr to ilość przejechanych kilometrów oraz moc, ewentualnie pojemność.
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 10:34   #63
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Ta patologia działa niestety w dwie strony.
Zajrzyj na jakiekolwiek ogłoszenie opublikowane na FB. Pod każdym dosłownie 100 komentarzy i każdy w stylu:
- za duży przebieg - złom
- za mały przebieg - na pewno cofany
- za wysoka cena - spadłeś z księżyca
- za niska cena - na pewno składak
- na pewno walony, przecież widać, tylko mój jest bezwypadkowy
- bieda edyszyn - kto by chciał tym jeździć
- "jaka full wersja" ja to mam to i to u siebie
- silnik dziadostwo, ja mam 1.3 i spala w trasie 2/100
- jaki olej stosujecie

I tak dalej i tak dalej....
Jak sprzedawałem swoje mk2, przyjechał klient, obejrzał, mówi, że spoko i pyta co było naprawiane - wyciągnąłem mu skoroszyt, w którym miałem fakturę/paragon na dosłownie każdy jeden zakup nawet wycieraczek. Jak zobaczył grubość to uznał, że samochód się za bardzo psuł i on odpuszcza zakup Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 30-07-2025 o 10:39
cezarg1410 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 11:11   #64
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Z racji, że sam powoli wchodzę w ten „biznes” tak zacząłem się interesować tematem sprzedaży. Niestety, im mniej informacji odnośnie napraw (nawet typowych dla danego modelu, ot choćby w przypadku DW10F zapocenie na odmie przez złe opaski) i generalnie im mniej czegokolwiek oprócz wyszczególnienia wyposażenia, umycia samochodu, itp. tym łatwiej znaleźć potencjalnych kupujących. Dlatego właśnie sprzedający nie podają VINu, tablic rejestracyjnych i innych potencjalnie ważnych rzeczy. Po 1 i najważniejsze, po tym w zasadzie można kończyć wątek o nazwie „dlaczego”-zdecydowana większość ludzi kupuje oczami i ładną gadką sprzedającego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 12:56   #65
maxxam97

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak sprzedawałem swoje mk2
Aj aj, szkoda, że nie sprzedawałeś Mk2 jak szukałem dla siebie jakiegoś auta do remontu mieszkania. Jakbym zobaczył, że wiesz co było robione i masz na to jakiekolwiek faktury czy paragony to brałbym w ciemno. Najbardziej czego nie lubię to jak sprzedawca nic nie wie o aucie (nie wie lub nie chce wiedzieć).
Klasyczny przypadek - auto było ściągnięte zza granicy, ktoś je zrobił, jeździł nim, potem jakiś facet go kupił i teraz, po pół roku sprzedaje. Co było robione? Nie wiadomo. Jak bardzo było bite? Nie wiadomo. Nic nie wiadomo, ale oczywiście sprzedawca zachwala jaki to bezawaryjny skoro nic przy nim nie robił.

Albo inna sytuacja - pytam o stan auta - dlaczego zostało zarejestrowane w lutym, a wystawione w lipcu. To co ono, jeździło przez ten czas? Stało na parkingu?
-Nie no, proszę Pana, jeździło na bieżąco, nie stało. To jest takie auto, że sobie nim jeździmy czasem.
Yhm. Samochód od lutego (wpis do cepiku) do lipca (zdjęcia są z lipca, na których widać przebieg) przejechał jakieś 30km.

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
„dlaczego”-zdecydowana większość ludzi kupuje oczami i ładną gadką sprzedającego.
Naprawdę ktoś przyjeżdża i kupuje samochód bo mu się spodobał lakier i radyjko w środku jednocześnie nie patrząc na jego historię czy VIN? :O

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- za niska cena - na pewno składak
No co do tego to jakby nie patrzeć nawet tutaj jest to praktykowane. Zdarzyło mi się tu usłyszeć "bo na bank wejdziesz na minę z tymi pieniędzmi i kogoś uszczęśliwisz swoją kasą". Gdzie ja akurat jestem zdania, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Można kupić drogo składaka, na którego ktoś nałoży po prostu znacznie wyższą marżę i niedość, że będzie to ulep to jeszcze znacznie droższy od pozostałych ulepów.
Głównie mówię to pod kątem wykończenia mieszkania. Miałem partaczy, którzy przychodzili, wołali znacznie więcej, a potem proponowali takie głupoty, że człowiek się zastanawiał czy kiedykolwiek trzymali młotek w ręce. A miałem też ludzi, którzy za pół tej ceny robili wszystko od A do Z i jeszcze się cieszyli, że na głowę nie pada.

A taki? Niski przebieg, fajna wersja, sensowny sprzedający (dobre opinie)

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 30-07-2025 o 13:05
Stary 30-07-2025, 13:21   #66
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Sam tymi linkami udowadniasz, że szukasz samochodu oczami. Minimum informacji o historii samochodu, maximum o wyposażeniu i co jeszcze ten komis oferuje. Dodatkowo lakier na 90% walnięty na szybko QD, a zdjęcia delikatnie podrasowane w Lightroomie. Środek również albo zrobiony QD, który nie został dobrze zebrany, albo plakiem. Widać to przy zdjęciu z przełącznikiem świateł.
Oczywistym jest, że szybciej zadzwonisz po wymuskany samochód niż uwalony od błota, prawda? Że jak wnętrze się świeci na czarno, jest odkurzone to szybciej zadzwonisz niż jak na wyświetlaczu będą widoczne palce, na boczkach drzwi ślady od butów, itp. Na tym polega sprzedaż. Kiedyś pewien pan z „wojen samochodowych” powiedział, że minimum 50% zysku to porządne umycie samochodu i odkurzenie go. Szczerze? Jestem w stanie w to uwierzyć.
Sam jestem przypadkiem, który raz kupił samochód oczami. Ba, jak szukałem mondeo mk4 dla żony to sam widziałem ludzi którzy po samym lakierze mówili „patrz, ten jest zadbany bo tak się świeci”. Ludzie to takie stworzenia, że zawsze i we wszystkim najpierw oceniają aspekt wizualny. Na tym opiera się większość technik sprzedażowych. Banana w końcu też kupisz raczej żółtego niż z brązowymi kropkami. Tak zwyczajnie działamy.

Jedź obejrzeć tą KIA z kimś ogarniętym właśnie w kijankach. Samochód jest ewidentnie przygotowany pod sprzedaż, zresztą to komis więc nie dziwi. Ewentualnie sam zostań w domu, a wyślij jakiegoś testera do nich, choć nawet jak weźmiesz kogoś do oglądania samochodu to zwróć samemu uwagę na pewne rzeczy. Zajrzyj pod słoneczniki, pod cykorlapki, zobacz czy plastiki na podsufitce były podważane i czy śruby były odkręcane. Zobacz czy podsufitka ma załamania, czy są ślady podważania gdzieś w okolicy podsufitki. To wszystko może świadczyć o wystrzale kurtyn. Kolejna sprawa, popatrz na wycieki. To nawet samemu jesteś w stanie zlokalizować. Zajrzyj pod wykładzinę bagażnika i popatrz czy nie ma żadnych pęknięć, śladów że było coś robione. Czy uszczelniacz wszędzie jest tak samo nałożony. Jak tylko to zobaczysz to na 90% będziesz wiedział o co mi chodzi. Czy śrubki od błotników były ruszane-będzie na nich zadrapana farba. Podłużnic możesz nie dostrzec ale tak samo jak będziesz mieć możliwość to zerknij na nie. Zwróć uwagę czy jak przyjedziesz oglądać to samochód jest zimny czy ciepły. Preferuj zimne samochody, no chyba że się z kimś gdzieś spotkasz-choć to już samo w sobie jest mała lampka ostrzegawcza. Zacznij w końcu jeździć i oglądać samochody. Musisz poświęcić swój czas na to i pieniądze mamy (bo koniec końców to ona będzie musiała zapłacić za sprawdzenie samochodu, czy to na stacji diagnostycznej czy gdziekolwiek indziej). Inaczej samochodu NIE kupisz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 13:57   #67
maxxam97

Zapomniałem wrzucić VINu. KNAD6811AJ6078106
Zarejestrowane w Polsce więc człowiek by się przynajmniej przejechał i wrócił na kołach.

VIN bez odnotowanych uszkodzeń, jednak zastanawiające jest dlaczego auto od kwietnia 2023 do lipca 2025 zrobiło 4k kilometrów.

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam tymi linkami udowadniasz, że szukasz samochodu oczami.
Nie, nie zgodzę się z Tobą. Jak mogę szukać oczami i jednocześnie wybierać wersję wyposażenia M (a nie L czy XL)? Przecież skoro wg Ciebie wyposażenie byłoby dla mnie aż tak ważne to przecież powinienem szukać jedynie tych naszpikowanych bajerami, a niższe wersje odrzucać na starcie.

Kolor? Owszem, może się podobać, ale pamiętaj, że to auto również dla taty więc celowałbym w coś spokojniejszego kolorystycznie bo jednak ciężko mi sobie wyobrazić faceta 60 lat w takiej cytrynce. O ironio, specjalnie pominąłem ten kolor i nie zwracałem na niego uwagi, a i tak usłyszę, że kupuję oczami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zwróciłem uwagę na to, że:
- to wersja 120KM, a nie 100
- że ma niski przebieg
- że jest zarejestrowany w Polsce (więc można wrócić na kołach)
- że nie był bity (a przynajmniej VIN na to nie wskazuje)
- oraz (i co najważniejsze) że sprzedaje to najwyraźniej jakiś sensowny handlarz. Ocena 4.5/5 na prawie 50 opinii to naprawdę wysoka ocena jak na komis (powalczyć może z nimi jeszcze carmat z 4.9/5 na podstawie 180 opinii).

Więc sorki, ale "kupujesz oczami" jest jak dla mnie zupełnie nietrafione (a przynajmniej w tym przypadku - bo przyznaję, że przy niektórych ofertach zbyt dużą uwagę na aspekt wizualny). Gdyby rzeczywiście tak było jak mówisz to tego odrzuciłbym już od razu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

--- --- ---
Cytat:
Oczywistym jest, że szybciej zadzwonisz po wymuskany samochód niż uwalony od błota, prawda? Że jak wnętrze się świeci na czarno, jest odkurzone to szybciej zadzwonisz niż jak na wyświetlaczu będą widoczne palce, na boczkach drzwi ślady od butów, itp. Na tym polega sprzedaż. Kiedyś pewien pan z „wojen samochodowych” powiedział, że minimum 50% zysku to porządne umycie samochodu i odkurzenie go. Szczerze? Jestem w stanie w to uwierzyć.
Nie ma to dla mnie aż takiego znaczenia (póki jest w granicach normy). Oczywiście, że wolałbym czyste auto ale to dlatego, że nie musiałbym płacić za gruntowne czyszczenie czy płacić za chemię, żeby robić to samemu. No chyba, że chcesz mi powiedzieć, że kompletnie nie zwracasz uwagi na to czy auto jest umyte, odkurzone i wręcz cieszyłbyś się z tego, że auto jest usyfione.

Cytat:
Zacznij w końcu jeździć i oglądać samochody.
Cytat:
Jedź obejrzeć tą KIA z kimś ogarniętym właśnie w kijankach.
Cytat:
Ewentualnie sam zostań w domu, a wyślij jakiegoś testera do nich, choć nawet jak weźmiesz kogoś do oglądania samochodu to zwróć samemu uwagę na pewne rzeczy.
Tak, taki jest plan, żeby wysłać testera ot chociażby z autotesto (pisałem o tym wcześniej). Sprzedawca sam zachęcał, żeby przyjechąć z kimś ogarniętym i że lubi jak mechanicy przyjeżdżają. Z resztą, jak mówiłem, mają sensowne opinie o samochodach ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]). Przecież nie wyślę w ciemno przelewu na prawie 50 tysięcy na podstawie "no, ładny, biorę". Bardziej zastanawiało mnie czy jest sens w ogóle go rozpatrywać - za taką cenę, taką historię (VIN), taki stan zewnętrzny, taki przebieg - wszystko co jest dostępne do sprawdzenia online - czy już na tym etapie go odrzucić tak jak tamtego bitego Stonica. 700 zł piechotą nie chodzi więc nie ma sensu płacić za dokładne sprawdzenie auta, które już na podstawie darmowych danych jest podejrzane.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 30-07-2025 o 14:10
Stary 30-07-2025, 16:31   #68
kopson

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019

Jest tu na naszym forum taki kolega, co się zowie @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Na co dzień mieszka w DE i świadczy usługi w zakresie pomocy przy zakupie samochodu z rynku niemieckiego. Co jakiś czas umieszcza post, aby przypomnieć o tym.
Osobiście korzystałem z jego usług w tym roku, gdy kupowałem dla żony Opla Astrę V i był to udany zakup.
Zamiast osobiście jeździć i oglądać samochody albo korzystać z usług jakiegoś nieznanego "sprawdzacza", skontaktuj się może ze Slawkiem. Ja jestem zadowolony.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 19:12   #69
kln1920

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Kupowałem poprzednie auto z nim, też byłem bardzo zadowolony
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2025, 20:03   #70
maxxam97

Zanim będę mu męczył głowę - tylko Fordy czy inne marki również?

Bump: A ewentualnie taki?
Tanio, z Polski, z pełną historią i niskim przebiegiem.
No i z Rzeszowa więc na miejscu. No tu mi chyba już nie zarzucicie, że kupuję oczami.

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 30-07-2025 o 20:49
Odpowiedz

Zasady postowania