Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-09-2015, 16:53   #61
rafura
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Rozprogramowanie kluczyka

witam
z dnia na dzień przestało działać otwieranie c.z. z pilota w kluczyku, wymieniłem baterię (choć stara miała dopiero pół roku), próbowałem zakodować kluczyk ponownie, wszystko przebiega jak w instrukcji jest sygnał dźwiękowy do kodowania i jest sygnał jak wcisnę jakiś przycisk na kluczyku, ale niestety po zakończeniu operacji nic nie działa. W związku z tym mam pytanie czy w aucie mógł się zepsuć jakiś odbiornik sygnału?, bo nie wiem czy jest sens kupować nowy kluczyk niewiedząc czy będzie działał? pozdrawiam

rafura jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2015, 20:32   #62
kula65

Imię: Paweł
Model: Mk2 FL (ON)
Silnik: 1800cm3
Rocznik: 2009

Kolego foka2006 to mój pierwszy post wiec witam wszystkich. Chciałem podziękować za instrukcje programowania pilota, właśnie mam spokojniejsza noc. Pilot nacisnalem kilka razy jakoś i się rozprogramowal - szybki wgląd na forum i po kłopocie. Dzięki :-)
kula65 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 13:05   #63
trop3r

Imię: Dawid
Model: Mk 2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Kodowanie kluczyka

Witam. Widocznie po wymianie baterii rozkodował mi się klucz. Jak programuje się go do Mk2? Dziękuję za pomoc.
trop3r jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 13:59   #64
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Kodowanie kluczyka

Przekręcasz szybko kluczyk cztery razy, wciskasz jakikolwiek przycisk na pilocie i musi piknąć.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 18:10   #65
Konrad Gerard
ford::average

Imię: Konrad
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 96KM

U mnie sytuacja wyglądała tak, że chciałem wymienić baterię, bo otwieranie działało dopiero za 3, czasami za 4 kliknięciem no i oczywiście po wymianie już nie chodziło wcale, kodowanie przebiegało poprawnie, był sygnał dźwiękowy itd. Niestety mimo to pilot nie chodził. Otworzyłem raz jeszcze kluczyk i zauważyłem, że jedna z tych blaszek prawdopodobnie nie stykała, gdy ją tam poruszałem i zamknąłem kluczyk to od razu zaczął pilot działać, czyli wychodziło by na to, ze nawet nie musiałem ponownie kodować, bo wina była styków, że nie dotykały, a to już obala tę kwestię mówiącą, że trzeba szybko wymieniać baterię bo sie rozkoduje, a tu minęła dobra godzina zanim doszedłem do sedna problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam takie jedno pytanko - czy z tego drugiego kluczyka, który jest bez pilota, możemy normalnie odpalać samochód czy to jest tylko taki wzór, żeby na wypadek utraty głównego klucza dorobić taki?
Zastanawiam się nad dorobieniem takiego z pilotem, klasycznego lub "scyzoryka", a to z tego względu, że jak przy tym moim obecnym kluczyku grzebałem, otwierałem po kilka razy śrubokrętem to strasznie się ten otworek na środku wyrobił i te boczne zatrzaski, także widzę, że na samej płytce zrobiłem śrubokrętem małą skazę. Na szczęście pilot chodzi, bo gdybym naruszył jakiś układ to byłby pies pogrzebany.
Konrad Gerard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 18:31   #66
radek70

Ten "zwykły" kluczyk odpali samochód i otworzy mechanicznie centralny w drzwiach kierowcy. Klucz ten posiada tylko pastylkę IMMO przypisaną do Twoich liczników. Pilot to osobny układ/płytka z którą miałeś do czynienia po demontażu. Możesz dopisać każdy klucz z transponderem 4D63, nawet używany po docięciu grota.
Stary 06-11-2016, 19:21   #67
Konrad Gerard
ford::average

Imię: Konrad
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 96KM

Cytat:
Napisał radek70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz dopisać każdy klucz z transponderem 4D63, nawet używany po docięciu grota.
O właśnie to mnie uspokoiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W takim razie będę mógł bez problemu dorobić sobie drugi. Dzięki!
Konrad Gerard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2016, 19:39   #68
radek70

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , ważne aby dopisać IMMO do liczników, a nie zrobić klona. Jeżeli masz chęć, możesz sobie poczytać tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Szczególnie wpis tedi_ k #25, o różnicy pomiędzy klonem a dopisanym IMMO.
Stary 11-11-2016, 11:44   #69
koniar

Imię: Koniar
Model: Mondeo kombi MK4
Silnik: 2,0 Tdci
Rocznik: 2014

Podbiję ten temat, ponieważ szukam sposobu na rozwiązanie podobnego problemu.
Też przestał działać stary pilot i za pośrednictwem tego forum znalazłem osobę sprzedającą piloty. Kupiłem samego pilota bez grota. Mam kluczyk, który nie jest składany, wg instrukcji obsługi jest to typ nr.2 (tu chyba niektórzy nazywają go łezką).
Niestety nowy pilot także nie daje się zaprogramować w opisany w instrukcji sposób. Samochód przechodzi w stan programowania (po przekręceniu kluczyka z pozycji 0 do II cztery razy w ciągu sześciu sekund), ale po wciśnięciu guzika na pilocie nic się nie dzieje.

Żeby było ciekawiej, to po umieszczeniu nowego pilota w oryginalnym uchwycie (tym w którym jest umieszczony kluczyk), samochód przestaje reagować na oryginalny kluczyk - nie kręci rozrusznik. Przez pewien czas myślałem nawet, że padł akumulator, ale po osadzeniu w grocie starego pilota samochód odpalił od razu.
Spotkał się ktoś z czymś takim? Jakiś pomysł jak to rozwiązać i jaka może być przyczyna?
koniar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2016, 11:50   #70
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Procedura "4razy przez 6sek." dotyczy TYLKO sterowania centralnym zamkiem a nie programowania immobilizera!!
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
licznik

Zasady postowania