![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-01-2010
Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
Rocznik: 2005
|
Mając gaz w Uniaku, miałem również przełączenie od temperatury i obrotów (powyżej 2000 obr/min).
W C-maksie próg przełączania ustawiony na <700 obr/min jest bardzo wygodny - przełączenie może już nastąpić na biegu jałowym (z 10 sekundową zwłoką przełączenia po osiągnięciou temp. 25 stopni C - taki czas jest ustawiony) |
|
|
|
|
|
#62 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 06-11-2009
Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
|
u mnie jest min 30'C (min jakie ma BRC) i jakieś tam inne ograniczenia (np przy 50'C jest chyba 30s zwłoki ? i dopiero przeskoczy,jak jest rozgrzany to zaraz po odpaleniu )
moment przełączania można wybrać (rosnące, opadające itp) u mnie nie wiem jak jest, ale chyba "dowolny", bo przełączy się na wolnych, na opadających, czy przyspieszaniu ale nie czuć kiedy się przełącza, wiec nie ma to znaczenia, jedynie na wolnych obr min drgnie obrotomierz, tak o 50obr na cutoff zapala się pomarańczowa dioda (brak ciśnienia) i dopiero jak dodam gazu to zaczyna jechać na lpg w IIgen jak przełączał się przy przyspieszaniu to można było głową w kierownicę walnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tu tego nie ma edit: ustawienia mam takie same cały czas, tzn jak zostało ustawione zimą, tak teraz latem jeżdżę na tym samym
|
|
|
#63 |
|
|
dzięki za odpowiedź.
Przy darmowym przeglądzie zapytam się gazownika o ten czas zwłoki - czy może być krótszy, oraz czy można odpalać bezpośrednio na gazie przy rozgrzanym silniku. |
|
|
|
|
|
#64 |
|
|
Witam
Jestem po darmowym (po 1000km) przeglądzie. Gazownikowi zgłosiłem dwa tematy: 1. Większe zużycie gazu o 25-30% w stosunku do benzyny - w artykułach podaje się zwiększone zużycie o 15-20% 2. Do pustej 41,5 litrowej butli mogę zatankować 29 litrów gazu - według danych katalogowych butli powinno 33,2l, czyli blisko 4l za mało. Wskaźnik przy butli po zatankowaniu do "pełna" nie dochodzi do końca. Ot co zrobił gazownik w tych tematach: 1. Gazownik przejechał się ponownie z osprzętem, pozdejmował mapy, skorygował ustawienia. Stwierdził, że dużo nie może ująć, bo będzie zbyt uboga mieszanka i będę miał wyświetlanie błędu na konsoli - zobaczymy czy spalanie się zmniejszy. 2. Zdemontował wielozawór, podgiął pływak i zamontowaniu - przy tankowaniu do "pełna" weszło 29 litrów i wskaźnik przy butli zatrzymał się w położeniu tym samym co przed podgięciem pływaka. Stwierdził, że podgiąć bardziej nie można, bo przy niższych temperaturach może pływak nie wyłączyć. Natomiast wymiana wielozaworu na nowy niczego nie zmieni. Po powrocie do domu, z pomocą internetu zgłębiłem trochę wiedzę w temacie 2 z pomocą internetu. I tutaj mam pytanie. Jeżeli zamontuje nowy wielozawór, to również będzie inny pływak (przecież pływak jest elementem składowym wielozaworu), który to może będzie prawidłowo "wyregulowany". Dlatego też bardzo mnie teraz dziwi jego stwierdzenie, że wymina elektrozaworu niczego nie zmieni. Może jeszcze coś innego jest odpowiedzialne za wyłączenie tankowania gazu? Dzięki za ewentualne odpowiedzi i sugestie. Ostatnio edytowane przez jaco67 ; 16-07-2010 o 06:58 Powód: zgłębienie wiedzy w internecie |
|
|
|
|
|
#65 |
|
FCP member
![]() Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
|
Kolego jaco67, trochę moich spostrzeżeń Ci napiszę:
Odnośnie spalania - u mnie na początku tez było duże, dopiero po ustawieniu map (po 600km) bardzo się polepszyło. Natomiast jeżeli chodzi o tankowanie to ciekawy temat - butlę mam 53l czyli 42l powinny wejść, na stacji "domowej" wchodzi 41 - 42l czyli ok a jak w trasie tankowałem to wchodziło między 30 a 35l, powrót do domu i wchodzi 42l - problemem może być ciśnienie tankowania w dystrybutorach - sprawdź na innej stacji ile Ci wchodzi. P.S. pod domem tankuję na BP, w trasie bywało różnie ale starałem się na BP lub Shell'u lać.
-=> S-Max - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Octavia - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Journey - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- Był: Focus, Galaxy, Mondeo. Jest: S-Max, Octavia i Journey ![]()
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
|
kolego M.A.G.
Tankowałem do "pełna" na 3 dystrybutorach - efekt był zbliżony. Dzwoniłem do jednego z dostawców wielozaworów (mam Tomasseto wewnętrzny) - powiedział, że są one fabrycznie "ustawione" na wyłączenie na poziomie 80% (z tolerancją 0,5-1l). Pod warunkiem, że butla jest wypoziomowana i kąt zamocowania elektrozaworu wewnętrznego wynosi 30 stopni. Na środę jestem umówiony z gazownikiem - polecę mu sprawdzić zamocowanie butli, warunki zamocowania wielozaworu oraz wymienić wielozawór na nowy. Po wizycie u gazownika dam znać jak poszło. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
Witam
Jestem po wizycie u gazownika. Wymieniłem wielozawór na nowy - poziom tankowania nie uległ zmianie. (zatankowałem 29,3l na pustą butlę wg danych katalogowych tej butli powinno wejść 33,2l). Rozmawiałem z kolesiami na montażu i powiedzieli, że faktycznie spotykają sie często z tym problemem. No i jest dylemat - z jednej strony monterzy, z drugiej strony dystrybutorzy wielozaworów - każdy mówi, co innnego. Ale póki co zostawię to tak jak jest. Może w przyszłości po gwarancji "wyreguluję" pływak w wielozaworze. |
|
|
|
![]() |
|
|
|