![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#701 |
|
ford::average
![]() Imię: Mirek
Model: Fiesta MK VII Titanium Edge II
Silnik: 1.0 Pb/2.0 Tdci
Rocznik: 2014/2017
|
Sprawdź poduszkę silnika tą olejową ,u mnie była uszkodzona i metal dotykał metal przez to bylo słychać buczenie w aucie .Po wymianie jest dużo ciszej w kabinie
Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#702 |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 2008
|
O poduszce nie pomyślałem nawet ale zobaczę, bo ewidentnie jakby silnik za głośno chodził. Jeszcze jedno zauważyłem że jak stanę obok auta i jest odpalony to tłumik lekko pierdzi, mimo że wymieniałem łącznik elastyczny i tłumik był uszczelniany, dziwna sprawa
|
|
|
|
|
|
#703 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Swoją drogą masz LPG? Po dłuższej jeździe na gazie robi się dosyć specyficzna korozja wydechu i zmienia się trochę ton z wydechu jakby inna nuta. Niekoniecznie głośniej sensu stricto ale może się inaczej przenosić ten dzwięk do wnętrza. Ciężko to przedstawić ale ja np. jestem w stanie z 90+% prawdopodobieństwem powiedzieć czy auto chodzi(ło) dłuższy czas na LPG czy nie. Nawet jak się przełączy na benzynę. Ale ogólnie jak jest dużo głośniej to musi być coś nie tak. Z przodu dociera ten dzwięk czy z tyłu? Poduszka może być również dobrym tropem ewentualnie ich ustawienie, gdzieś jest naprężone i przenosi. Może wydech dotyka kabiny? Albo gdzieś indziej jest kolejna dziura? Nowa plecionka jak słabej jakości też mogła puścić po miesiącu czy dwóch. Wydmuchana uszczelka kolektora. Coś z osprzętu szumi. Jest sporo opcji. Te 60db na postoju jesli w miarę prawidłowo zmierzone to mocno odbiega od normy, ja kiedyś mierzyłem to było w benzynie poniżej 50db. Czyli jakby coś z silnikiem a nie od samej jazdy. Ostatnio edytowane przez klocolus ; 06-02-2024 o 13:18 |
|
|
|
|
|
|
#704 |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 2008
|
Dźwięk dochodzi z przodu, wieszaki tłumika sprawdzone i plecionka i nic nie dotyka wszystko szczelne, rzeczywiście może ten tłumik końcowy padł.. podejrzewam tez dwumase bo na zimnym jest o wiele głośniej i trochę jest łupnięcie przy odapalniu. LPG nie dla mnie, tylko benzyna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tym bardziej do fordowskiego silnika nigdy bym nie założył
|
|
|
|
|
|
#705 | |
|
![]() Imię: Narc
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 TDCi - T1Bx
Rocznik: 2013
|
Cytat:
"Korzystanie z decybeli sprawia na początku trochę problemów, bo nasz mózg myśli liniowo, a słuch słyszy logarytmicznie, więc trzeba będzie przełamać pewną barierę mentalną. Proporcje między dwiema wartościami, najczęściej ciśnienia akustycznego, natężenia prądu, napięcia czy wzmocnienia, można wyliczyć ze wzoru, ale na nasze potrzeby wystarczy, jeśli zapamiętamy kilka najważniejszych 1dB – 1,122 razy 3dB – 1,413 razy 6dB – 1,995 razy (przyjmuje się 2 razy) 10dB – 3,162 12dB – 3,981 15dB – 5,624 17dB – 7,080 20dB – 10" Zatem 3dB to jest ~ o połowę głośniej/cisze, a 6dB to jest 2 razy...
|
|