Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-06-2024, 02:50   #711
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Cytat:
Napisał synthman77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zamierzam zrobic podobnie, tylko czy nie uwali sie grzalki w ten sposob ?
A był prany dpf w klasyczny sposób?

klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2024, 09:46   #712
Kamilolo
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI ST Line 163 KM
Rocznik: 2014

Witam wszystkich.
Też miałem problem po kupnie auta z częstym wypalaniem co 150-200 km w sezonie letnim. W zimę wypalanie było co około 600 km. Pierwsze co zrobiłem czyscilem dpf w zakładzie nie pomogło. Następnie czyszczenie modułu dopalacza zero poprawy. Czyszczenie egr + przepływomierz oraz wymiana na nowy dalej to samo. Następnie po roku walki doczytałem gdzieś post na forum od atariego. Że choćbyśmy mieli nowe wszystko tak, będzie się dziać. A to zasługa oprogramowania, które otwiera zbyt często i za dużo egr. Stwierdziłem, że może faktycznie w tym coś jest zero błędów wszystko na forscanie książkowe. A więc szybka decyzja umówienie się do szpenia od chiptuningu pod Kielcami byle blisko. 3 godzinki egr programowo zamknięty. I co dalej? A no to, że pierwsze wypalanie po 400 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po kolejnych 3-4 wypalaniach 550-600 a dpf soot i load spada do, wartości po wypalaniu 25% jeden jak i drugi wcześniej soot owszem miał 25% ale. Load stał jak, wryty między 50-60% więc automatycznie po wypalaniu soot skakał z 25% do 50-60 % i wypalanie było co 150-200km. Chciałem się z wami podzielić tą informacją sam walczyłem ponad rok z tym i wniosek jest jeden w pewnym momencie ford wygrywał takie poprawki do sterowników by było bardziej eko co za tym, idzie częstsze wypalanie dpf. Pozdrawiam wszystkich i mam, nadzieję, że komuś pomogłem.
P. S Programowe zamknięcie EGR 350 złoty i spokój murowany.
Kamilolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2024, 22:43   #713
synthman77
ford::beginner

Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A był prany dpf w klasyczny sposób?
Nie, nic z nim jeszcze nie robilem. Poprostu zaczal sie za czesto wypalac. Innych problemow dotad nie odnotowalem.

pozdro
Pawel

Bump:
Cytat:
Napisał Kamilolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
P. S Programowe zamknięcie EGR 350 złoty i spokój murowany.
No ale jak kurcze wyjasnic to, ze jednak inni bez grzebania w sofcie, maja rowniez interwaly wypalania na poziomie kiluset km. 3 dni temu jechalem do roboty i poczulem, ze wlaczylo sie wypalanie. Niestety po chwili musialem zatrzymac sie na skrzyzowaniu ale wypalalo sie dalej. Po zakonczeniu, DPF Load bylo na poziomie 39%. Po przejechaniu 80 kilometrow, DPF Load jest juz na poziomie 49%. W wolnej chwili sprobuje jednak wyczyscic ten parownik i moze wtrysnac cos do DPF'a. Za miesiac czeka mnie w sumie ponad 4 tysiace km. i niechcialbym miec przygod z tym ustrojstwem. Kiedys juz mialem totalnie zapchany DPF w Oplu 1.9 cdti przez pekniete wezyki od czujnika roznicy cisnien. Auto nawet nie chcialo odpalic. Na szczescie mialem klucze w bagazniku i poluzowalem wydech na zlaczce, zeby spaliny mogly gdzies sie wydostawac. Dojechalem tak do domu. Zalalem dpf plynem do czyszczenia kominkow i odratowalem go w ten sposob.

Pozdrawiam
Pawel
synthman77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2024, 00:29   #714
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał synthman77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie, nic z nim jeszcze nie robilem. Poprostu zaczal sie za czesto wypalac. Innych problemow dotad nie odnotowalem.
To może być przepełniony popiołem
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2024, 14:52   #715
synthman77

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To może być przepełniony popiołem
Mozliwe ale kurcze roznica cisnien jest chyba ok. Na wolnych obrotach jest 0 kPa, a przy 3 tys obr. ale na postoju wzrasta do okolo 5kPa. DPF Load w tej chwili 49% , a SOOT 31%

Pozdrawiam
Pawel
Stary 30-06-2024, 23:07   #716
Marcinmaz2
ford::average

Imię: Marcin
Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCI

Ja walczę dalej... Ale pojawił się nowy problem. Otóż wyprałem DPF ale na samochodzie. Zalany jakimiś środkami i potem wypalanie statyczne. Wypaliło ładnie. Ale teraz przy wypalaniu
podczas jazdy zamiast temp. 600 C do 640 C. Maksymalnie mam 520 C do Rzadko 600 C. I cały proces trwa o wiele dłużej. Load jakoś spada ale Soot do ok 50 tylko. Gdzie wcześniej do 20 spokojnie schodził. Dopalacz nowy orginalny świeca nowa Orginał, pompka paliwa dpf nowa. Bezpieczniki i przekaźniki ok są. Juz nie wiem jak to ugryźć... Może ktoś miał podobnie.
Marcinmaz2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2024, 17:38   #717
synthman77

Cytat:
Napisał Marcinmaz2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. Maksymalnie mam 520 C do Rzadko 600 C. I cały proces trwa o wiele dłużej.
Szukajac wszystkiego na temat problemu z czestym wypalaniem trafilem na watek, gdzie gosciu mial podobny problem do twojego, a wiec za niska temperatura spalin. Niestety mial mechaniczne uszkodzenie dpf'a i spaliny "za szybko" przelatywaly przez niego, co nie pozwalalo na odpowiednie dogrzanie go. Jednym z niepokojacych objawow byla sadza na koncowce wydechu. Mozesz tez zmierzyc roznice cisnien i porownac z kims, kto nie ma problemow. U mnie przy DPF Load 49%, na wolnych obrotach miedzy ponizej 10mbar , a przy 3000 obr. na postoju okolo 50mbar. Tyle, ze u mnie wypala pomyslnie ale zbyt czesto. Dzis zalalem specyfiku od LiquidMoly do baku bo nie mam czasu narazie pogrzebac przy aucie. Zobacze czy cos sie zmieni.

Pawel
Stary 03-07-2024, 00:10   #718
dulu

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 115@140km

Co do przypadku w którym dpf wypala się zbyt często, bo egr jest za mocno otwierany, to żeby to sprawdzić - wystarczy wypięcie wtyczki od egr? Z tego co zrozumiałem z postów które pisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , to żeby interwały wróciły do normy, to komputer musi wiedzieć czy egr jest zamknięty. Odpięty zamknięty jest (zakładając że nie przepuszcza), ale czy po odpięciu komputer to wie?
Pytam bo odpiąłem i nie wiem czy wyjeździć tak testowo ze 2 baki, czy umawiać się od razu na programowe wyłączenie
dulu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2024, 09:09   #719
rajman

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

to nic nie da,

"wyprogramowanie" egra polega zazwyczaj na zadaniu takich parametrow pracy ktore pcm interpretuje tak ze nie otwiera egra i jednoczesnie o tym ze go nie otwiera wie, odpiecie wtyczki generuje blad komunikacji z egr ale bez wiedzy w jakiej jest pozycji stad nic to nie zmieni w interwalach wypalania
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2024, 18:28   #720
Mariusz.S
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C

Cytat:
Napisał Kamilolo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wniosek jest jeden w pewnym momencie ford wygrywał takie poprawki do sterowników by było bardziej eko co za tym, idzie częstsze wypalanie dpf.
Nie, nie sam ford. Wszyscy tak zrobili po aferze DieselGate.
Mariusz.S jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
dpf , dymi , egr , mondeo mk4

Zasady postowania