![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#711 | |
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI ST Line 163 KM
Rocznik: 2014
|
![]()
Witam wszystkich.
Też miałem problem po kupnie auta z częstym wypalaniem co 150-200 km w sezonie letnim. W zimę wypalanie było co około 600 km. Pierwsze co zrobiłem czyscilem dpf w zakładzie nie pomogło. Następnie czyszczenie modułu dopalacza zero poprawy. Czyszczenie egr + przepływomierz oraz wymiana na nowy dalej to samo. Następnie po roku walki doczytałem gdzieś post na forum od atariego. Że choćbyśmy mieli nowe wszystko tak, będzie się dziać. A to zasługa oprogramowania, które otwiera zbyt często i za dużo egr. Stwierdziłem, że może faktycznie w tym coś jest zero błędów wszystko na forscanie książkowe. A więc szybka decyzja umówienie się do szpenia od chiptuningu pod Kielcami byle blisko. 3 godzinki egr programowo zamknięty. I co dalej? A no to, że pierwsze wypalanie po 400 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po kolejnych 3-4 wypalaniach 550-600 a dpf soot i load spada do, wartości po wypalaniu 25% jeden jak i drugi wcześniej soot owszem miał 25% ale. Load stał jak, wryty między 50-60% więc automatycznie po wypalaniu soot skakał z 25% do 50-60 % i wypalanie było co 150-200km. Chciałem się z wami podzielić tą informacją sam walczyłem ponad rok z tym i wniosek jest jeden w pewnym momencie ford wygrywał takie poprawki do sterowników by było bardziej eko co za tym, idzie częstsze wypalanie dpf. Pozdrawiam wszystkich i mam, nadzieję, że komuś pomogłem. P. S Programowe zamknięcie EGR 350 złoty i spokój murowany. |
![]() |
![]() |
![]() |
#713 | ||
ford::beginner
![]() Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011
|
![]() Cytat:
pozdro Pawel Bump: Cytat:
Pozdrawiam Pawel |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#714 | |
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#715 | |
|
![]() Cytat:
Pozdrawiam Pawel |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
|
![]()
Ja walczę dalej... Ale pojawił się nowy problem. Otóż wyprałem DPF ale na samochodzie. Zalany jakimiś środkami i potem wypalanie statyczne. Wypaliło ładnie. Ale teraz przy wypalaniu
podczas jazdy zamiast temp. 600 C do 640 C. Maksymalnie mam 520 C do Rzadko 600 C. I cały proces trwa o wiele dłużej. Load jakoś spada ale Soot do ok 50 tylko. Gdzie wcześniej do 20 spokojnie schodził. Dopalacz nowy orginalny świeca nowa Orginał, pompka paliwa dpf nowa. Bezpieczniki i przekaźniki ok są. Juz nie wiem jak to ugryźć... Może ktoś miał podobnie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#717 | |
|
![]() Cytat:
Pawel |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#718 |
![]() Zarejestrowany: 21-04-2019
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 115@140km
|
![]()
Co do przypadku w którym dpf wypala się zbyt często, bo egr jest za mocno otwierany, to żeby to sprawdzić - wystarczy wypięcie wtyczki od egr? Z tego co zrozumiałem z postów które pisał
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, to żeby interwały wróciły do normy, to komputer musi wiedzieć czy egr jest zamknięty. Odpięty zamknięty jest (zakładając że nie przepuszcza), ale czy po odpięciu komputer to wie?
Pytam bo odpiąłem i nie wiem czy wyjeździć tak testowo ze 2 baki, czy umawiać się od razu na programowe wyłączenie |
![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
![]()
to nic nie da,
"wyprogramowanie" egra polega zazwyczaj na zadaniu takich parametrow pracy ktore pcm interpretuje tak ze nie otwiera egra i jednoczesnie o tym ze go nie otwiera wie, odpiecie wtyczki generuje blad komunikacji z egr ale bez wiedzy w jakiej jest pozycji stad nic to nie zmieni w interwalach wypalania |
![]() |
![]() |
![]() |
#720 | |
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
|
![]() Cytat:
|