![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#721 | |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 DW10C
Rocznik: 2014
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#722 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: C-MAX, Mondeo mk5
Silnik: 1.8 FlexiFuel, 1.5 TDCI
Rocznik: 2007/2017
|
A nie myśleliście w ten sposób że sterownik wylicza sobie zbyt wysoką oczekiwaną wartość przepływu powietrza (MAF) co do rzeczywistej i przez to zbyt szybko "myśli" że różnica ciśnienia na DPF jest zbyt duża i wypala go tak często?
|
|
|
|
|
|
#723 | |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Procesy wypalania nie zmieniły się znacząco- trwają tak samo długo, po wypaleniu SOOT i LOAD spadają do wartości 20-30%. jeszcze uwaga co do błędu P0135 pomogła wymiana sondy lambda. W wolnej chwili mam zamiar przyjrzeć się EGR-owi. Zaślepienie EGR nie wywołało u mnie żadnych błędów, silnik pracuje tak samo, jest nieco bardziej dynamiczny i pali ok. 0,5l/100 mniej |
|
|
|
|
|
|
#724 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-04-2019
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 115@140km
Rocznik: 2014
|
A macie tak że jak odepniecie MAF to pokazuje wam -4 stopnie na zegarach? Pamiętam że jak kolega mi zmieniał filtr to wtedy też tak było i nie wiedziałem dlaczego. Tylko podpiąłem go znowu a -4 dalej mam na desce. Trzeba coś zresetować?
|
|
|
|
|
|
#725 |
|
![]() Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011
|
Mam pytanie. Czy problem z ewentualnie zapchanym parownikiem, mozna wykluczyc tym, ze dpf sie wypala do okolo 20% (DPF_LOAD). Ostatnie wypalanie, troche w slabych warunkach bo kilka skrzyzowac w trakcie bylo ale spadlo do 23%. Niestety po przejechaniu 100 km. DPF_Load jest juz na poziomie 47% a SOOT cos okolo 20%.
Czy DPF_SOOT jest obliczany wzgledem parametrow nowego DPF'a, czy bierze jakos pod uwage stan (cisnienia) obecnego ? Czy warto mimo wszystko zainicjowac stacjonarne wypalanie ? Edit: Uruchomilem dzis rano stacjonarne wypalanie. Niby zakonczyl ale napisal, zeby ponowic bo poziom sadzy jest powyzej gornej granicy. Nie wiem, co to za granica bo DPF_SOOT byl 9%. Zapodalem drugi raz wypalanie ale nic sie nie zmienilo. Przejechalem sie jakies 15 km. i Soot podskoczyl o 1%. Cisnienie na wolnych obrotach pokazuje w Forscan 0kpa. Przy bucie na czworce do prawie 4 tysiecy, podskoczylo maksymalnie do 11kpa. Nie wydaje sie wiec, ze filtr jest jakos mocno zapchany, moze ma poprostu mala pojemnosc albo z jakiegos powodu szybciej sie zapycha bo wrocilem wlasnie z trasy 220 km. i Soot jest na poziomie 61% Load tez cos kolo tego. Czyli wypalanie pewnie zacznie sie gdzies przy 260km. Troche czesto ale mam nadzieje, ze do Albanii i spowrotem jeszcze dojade. Pozdrawiam Pawel Ostatnio edytowane przez synthman77 ; 10-07-2024 o 21:34 |
|
|
|
|
|
#726 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Przyznam szczerze, że jak widzę te wartości i odległości między wypalaniem DPF w przypadku kolegi powyżej, to się zastanawiam czy z moim Mondeo 2.0 jest wszystko ok.
Podpinałem ostatnio komputer i sprawdzałem z ciekawości właśnie między innymi DPF - u mnie średnie odległości między wypalaniem DPF to 550-600 km... Zero nieudanych prób wypalania... Chodzi o to, że jestem zaskoczony bo myślałem że jest znacznie gorzej - auto jest z 2007, zanim je kupiłem to jeździła nim kobieta i to głównie po mieście... Wygląda na to, że albo ktoś raz na jakiś czas robił Nim jednak dłuższe trasy i DPF jest w miarę zdrowy... inna sprawa, że baaardzo dużo było do zrobienia... A i robiłem właśnie ostatnio czyszczenie przepustnicy, dolotu, rur i egr + czujniki... Kultura pracy o niebo lepsza, spalanie spadło... Może fakt że robię to regularnie wpływa tak dobrze na DPFa?? Taka luźna myśl... |
|
|
|
|
|
#727 |
|
![]() Imię: Pawel
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163
Rocznik: 2011
|
No widzisz. Tak to juz jest z uzywanymi autami. Duzo zalezy od poprzednikow, od ich stylu jazdy, jak dbali o auto, jakie paliwo tankowali itd. Auta sa tez na tyle skomplikowane, ze pewnie nawet dwa identyczne, uzytkowane w identycznych warunkach, tez moga miec rozne dolegliwosci. Ja tez dbam o auta i kazdy niepokojacy dzwiek, czy objaw, staram sie eliminowac. No ale gdy auto ma juz kilkanascie lat i nie bylo od poczatku w moich rekach, to tak do konca nie mam na to wplywu.
|
|
|
|
|
|
#728 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
|
Jak sądzicie czy interwał wypalania latem co ok. 330 km i wynik po wypaleniu:
DPF LOAD 38% DPF SOOT 23% Jest prawidłowy? Dodam, że przebieg auta to 240 tyś. km, wszystko łącznie z EGR konfiguracja fabryczna, spokojna jazda na niskich obrotach (powershiflt) w Warszawie często z prędkościami ok. 90km/h na dwupasmówkach, czyli obroty rzadko przekraczają 1700 obr/min, średnie spalanie 6,5/100 km. Ostatnio edytowane przez Bierut ; 02-08-2024 o 07:59 |
|
|
|
|
|
#729 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Jak na taki typ jazdy dieslem to bym powiedział że rewelacyjny!
|
|
|
|
|
|
#730 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
|
Dzięki za opinię.
Śledząc wątki o DPF myślałem o wyprogramowaniu zapobiegawczo EGR, ale chyba sobie odpuszczę bo po lecie interwał wypalania z powrotem się wydłuży. Ostatnio edytowane przez Bierut ; 07-08-2024 o 11:56 |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| dpf , dymi , egr , mondeo mk4 |
|
|