Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-08-2009, 10:03   #731
aprzemek
ford::beginner

Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...

Studiuję ten temat bardzo dokładnie, już mniej więcej wiem, co te chińskie cuda potrafią.
Zastanawia mnie jednak inna kwestia - ergonomia.

Czy Koledzy, którzy używają tych nawigacji mogą się wypowiedzieć nt. wygody używania? Mam na myśli przede wszystkim korzystanie z nawigacji.

Teraz mam tomtoma wpiętego pod szybą i kiedy patrzę na niego to kątem oka widzę, co się dzieje przed autem (np. ktoś zaczął hamować). Jak to wygląda, kiedy ekran zamontowany jest tak nisko?
No i jak wyglądają te LCD w ostrym słońcu, da się coś na tym zobaczyć?

Pozdrawiam!

aprzemek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 10:18   #732
e200
ford::average

Imię: michal
Model: S-Max
Silnik: 2,5T

Tez sledze ten temat i wydaje mi sie ze chinskiej produkcji lepiej nie kupować (choć jej nie widzialem). Raczej pujde w kierunku Kenwood DNX, JVC NT1 lub Pioneer Avic. Na tym ostatnim tez można zainstalowac TomTom, AutoMape czy Navigon.
e200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 10:40   #733
trtami
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI, 140KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał e200 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tez sledze ten temat i wydaje mi sie ze chinskiej produkcji lepiej nie kupować (choć jej nie widzialem). Raczej pujde w kierunku Kenwood DNX, JVC NT1 lub Pioneer Avic. Na tym ostatnim tez można zainstalowac TomTom, AutoMape czy Navigon.

Jesli do tej pory poza fabrycnymi nawigacjami nie zrobiona hinskiej wersji dzialajacej z convers+ to ja sie ma sterowanie w kierownicy do sterowania glosem.

Przeboleję że na konversie+ nie wyswietlaja sie opcje radia ale sterowanie glosem to fajna funkcja i chcialbym ja dalej uzywac
Stary 12-08-2009, 10:49   #734
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał aprzemek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy Koledzy, którzy używają tych nawigacji mogą się wypowiedzieć nt. wygody używania? Mam na myśli przede wszystkim korzystanie z nawigacji.

Teraz mam tomtoma wpiętego pod szybą i kiedy patrzę na niego to kątem oka widzę, co się dzieje przed autem (np. ktoś zaczął hamować). Jak to wygląda, kiedy ekran zamontowany jest tak nisko?
No i jak wyglądają te LCD w ostrym słońcu, da się coś na tym zobaczyć?
Ekran jest dużo większy niż w nawigacji przypiętej do szyby, więc nie trzeba się wpatrywać ,wystarczy rzut okiem i już wiadomo jak jechać, natomiast w dłuższą trasę z nawigacją nie jechałem, jedynie z montowaną na szybie i też trzeba uważać na drogę. W pełnym słońcu za to jest jak chyba w większości nawigacji lekka kiszka, widać oczywiście ,ale rewelacji nie ma ,ale na moim starym palmtopie też mało co było widać gdy świeciło na niego słońce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 11:03   #735
aprzemek
ford::beginner

Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1,8 TDCI

Dzięki jvc za odpowiedź!

Co do Kenwooda czy JVC.
Pewnie to dużo lepsze urządzenia , jednak nie wkomponują się w kokpit tak jak te dedykowane radyjka.
Ja osobiście w Focusie nie mam problemu z conversem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawiam się jednak nad jeszcze jednym rozwiązaniem. Przyszło mi do głowy, żeby sobie wymienić radio na soniaka i dorzucić moduł BT z voice command. Kamere cofania załatwić jakimś małym ekranem gdzieś pod deską, a nawi pod szybą.

Czy funkcjonalności i ergonomia będą podobne? Co o tym sądzicie?
aprzemek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 12:17   #736
e200

Wydaje mi sie ze funkcjonalnosc Twojego rozwiazania bedzie jednak gorsza niż bazy multimedialnej - chociazby za karzdym razem musisz wyciagac nawigacje. Co do estetyki. Kenwood JVC itc - mozna zastosowac ramkni maskujace - tak robia w salonie Partner w krakowie. Mysle ze do Focusa tez da sie cos zrobic - ramki lakiernik i bedzie ladnie. Markowy sprzet jednak funkcjonalnie przerasta te chinskie.
Co do Convers + - radia nie firmowe raczej nie beda z nim wspolpracowaly (podobno nigdy). Convers + zbiera dane z calego systemu. Informacje te sa specjalnie przetwarzane i przesylane. Radia niefirmowe nie potrafia tego "zrobić"
Stary 12-08-2009, 14:39   #737
zdzislaw22

Model: monde
Silnik: 20

Cytat:
Napisał e200 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Convers + zbiera dane z calego systemu. Informacje te sa specjalnie przetwarzane i przesylane. Radia niefirmowe nie potrafia tego "zrobić"
A ja śmiem twierdzić, że jest inaczej. ;-) Convers+ wyświetla to co dostanie od innych urządzeń poprzez CAN.
zdzislaw22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 15:25   #738
e200

O wlasnie. Zapomnialem jak to sie nazywa. To szyna CAN. Jak na razie podobno (nie jestem pewien) nie ma radia z szyna CAN. Dlatego Convers+ nie dziala. Sa to tylko informacje ktore zgromadzilem szukajac multi-navi dla siebie
Stary 13-08-2009, 09:39   #739
trtami
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI, 140KM
Rocznik: 2007

Czy jest jakakolwiek nawigacja (fabryczna lub nie) która ma następującą funkcjonalność:

Nawigacja
DVD/CD
TV
Radio
Obsluguje sterowanie w kierownicy
Obsługuje VOICE COMMAND
(moze nic nie wyswietlac na convers+)

i oczywiscie pasuje do forda mondeo mk4 w miejsce radia sony 6CD
Stary 13-08-2009, 10:07   #740
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Nawigacja od której zaczął się cały ten temat ma to wszystko oprócz VOICE COMMAND. Dodatkowo czyta mp3,ma bluetooth (mało przydatny bo kiepski) i można podpiąć kamerkę cofania. Nie ma RDS ,ale tuner jest bardzo czuły i ma duży zasięg, oryginalne nie wykrywało połowy stacji co wykrywa ten.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
audio mk4 , nawigacja mk4 , radio mk4

Zasady postowania