![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#751 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Co do jednej sprawy mam pewne wątpliwości. Mianowicie chodzi o indeks nośności opony. Mam wrażenie, ze raczej należałoby przyjąć maksymalne obciążenie bardziej obciążonej osi i podzielić przez dwa. Choć i tu też można mieć wątpliwości, ponieważ np. przy hamowaniu przednia oś jest dodatkowo obciążona, podobna sytuacja występuje na zakrętach. Niestety nie wiem, jak to się ma do rzeczywistej nośności opon, ponieważ prawdopodobnie producent opon przewiduje zapas obciążenia, nie wiadomo tylko, jaki.
|
|
|
|
|
|
#752 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
|
Zgadzam się z kolegą powyżej. Rozkład masy w aucie nie jest idealny i dodatkowo w czasie jazdy może się zmieniać w czasie hamowania/skręcania, także to mnożenie nośności opony x4, mimo, że daje wynik większy niż masa całkowita auta nie oznacza, że tak jest dobrze i bezpiecznie.
|
|
|
#753 | |
|
![]() Zarejestrowany: 14-11-2007
Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007
|
Dokładnie tak, szczególnie, że indeks nośności wcale nie oznacza tylko samego statycznego obciążenia. Po to jest podawany z zapasem, żeby uwzględnić normalne codzienne użytkowanie. Prosty przykład - montujesz opony o indeksie na styk, lub tylko z leciutkim zapasem, ładujesz samochód do DMC, cała rodzina, pies, chomik i toboły na 2-tygodniowe wczasy. Przecież ci wolno - dowód rejestracyjny pozwala, opony też. lecisz autostradą 150km/h i nagle wybiega ci na drogę zwierzak jakiś, albo widzisz wypadek, albo cokolwiek innego zmusza Cię do awaryjnego hamownia - depczesz z całej siły w hamulec i co? i nagle przednie opony dostają chwilowe, gwałtowne obciążenie znacznie przekraczające ich wytrzymałość! może nawet nie wybuchną od razu (chociaż to wcale nie jest takie pewne), ale na pewno nie zahamujesz na nich tak, jak byś zahamował na właściwych. i kto będzie winien? Producent opon? Niedokładne przepisy, kióre przecież pozwalają? Zużyte zawieszenie?
Nie. Winien będzie WYŁĄCZNIE kierowca, który w pełni świadomie jechał na niewłaściwych oponach. A dotkliwie się o tym przekona, jak mu w razie kolizji ubezpieczalnia odmówi wypłaty odszkodowania. Na szczęście opony w każdym rozmiarze są produkowane w dwóch indeksach - standardowym i XL, więc możliwości takich idiotycznych kombinacji z nośnością są ograniczone. Cytat:
A po drugie - jaka hurtownia? To przecież strona producenta opon.
Ostatnio edytowane przez YatzeK ; 16-12-2013 o 11:56 |
|
|
|
|
|
|
#754 | ||
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Cytat:
Cytat:
http://www.boma.pl/?oznaczenia-stoso...w-osobowych,28 Ostatnio edytowane przez jvc ; 16-12-2013 o 11:58 |
||
|
|
|
|
|
#755 | |
|
|
Cytat:
A co do tekstu, który zacytowałeś ze strony Klebera, to przyjrzyj mu się uważnie - zobaczysz, że nie dość, że jest nieudolnie przetłumaczony na polski to powołuje się na zapisy w polskim prawie nieobecne! Podejrzewam, że nieudolne tłumaczenie jest dziełem jakiegoś stażysty w chniejszym marketingu, któremu kazano zrobić tekst na polską wersję ostrogony, to wziął z francuskiej, rzucił na Google Translate i wułala! Mamy gniota o niczym! Porównaj sobie artykuł, który zlinkowałeś z tym: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I co? nadal wierzysz we wszystko, co napisze duża hurtownia albo znany producent? Wracając do tematu - W Smoleńsku w życiu nie byłem i się nie wybieram Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., za to w oponach przepracowałem parę lat i jestem od tamtej pory silnie uczulony na wszelkie "mądrości internetu" z nimi związane. Szczególnie właśnie dotyczące zamienników felg i opon, indeksów i DOT-u / daty produkcji.
Ostatnio edytowane przez YatzeK ; 16-12-2013 o 14:23 |
|
|
|
|
|
|
#756 | |
|
Feel The Difference
|
Cytat:
Oczywiście zgadzam się, niech wszyscy jeżdżą na oponach jakie zaleca producent. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale...życie pokazuje że jest inaczej i myślę że problem trochę jest wyolbrzymiany. Ja np. w mondku w zimie jeżdżę od 2008 roku na oponie 205/60R16 92H czyli nośność 630kg x 4 opony = 2520 kg Mondek ma około 1600kg wagi plus 500kg ładowności co razem daje około 2100 kg. Naddatek około 400kg uważam za w zupełności bezpieczny. Jeżeli już ktoś może się do mnie przyczepić to Ford gdy samochód jest na gwarancji, natomiast ubezpieczyciel moim zdaniem nie. Z praktyki stwierdzam też że w jakiś 30% przypadków ubezpieczenie nie powinno być wypłacane patrząc na stan opon i rozmiary jakie ludzie zakładają. Ja nie znam przypadku żeby ktoś w Polsce miał problem z ubezpieczalnią przez zły rozmiar opon lub za małą nośność bądź v-max. a co najmniej kilak tysięcy samochodów się przeze mnie przewinęło. Dlatego jak wspomniałem na początku moim zdaniem problem jest trochę wyolbrzymiony. |
|
|
|
|
|
|
#757 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale z ubezpieczeniem problemy są niemal pewne. I nie jest ważne Twoje zdanie. Ważna jest homologacja samochodu i OWU ubezpieczalni - wystarczy zapis określający co ubezpieczalni wolno i kiedy może podważyć zasadność wypłaty ubezpieczenia. Czytasz OWU przed podpisaniem polisy? Konsultujesz z prawnikiem? Nie. Ja też nie. I założę się, że nikt z forumowiczów tego nie robi. A tam są takie cuda, że głowa boli. Z łamaniem prawa włącznie. I choćby dla świętego spokoju z ubezpieczalnią warto pamiętać o niezaniżaniu indeksów. Cytat:
Cytat:
Przy okazji - przypomniał mi się koleś, który chciał kupić opony dostawcze z indeksem prędkości, bodajże "O", albo "P" do jakiegoś SUVA z mocną benzyną, nie pamętam teraz marki - rozmiar pasował, a "takie jak do busa, to przecież mocniejsze, to chyba lepiej, nie?" (cytat z klienta). Gościu nie słuchał argumentów i trzeba go było odesłać, niech se kupi gdzie indziej...
|
|
|
|
|
#758 |
|
Feel The Difference
|
Ja już widziałem opony na Dukato 195/65R15 z osobówki, albo w druga stronę opony dostawcze C na osobówce.
I to jest dopiero przegięcie... No ,ale Polska to wolny kraj...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#759 | |
|
|
Cytat:
I dlatego potrzebne są przepisy, indeksy, nośności i obowiązek ich stosowania - żeby się niektórym od nadmiaru wolności w dupach nie poprzewracało ;-)
|
|
|
|
|
#760 |
|
![]() Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010
|
Hehe no nieźle akurat już w osobówce wyższe indeksy to pal 6, ale niski indeks prędkości i nośności w dostawczaku ciekawe....
Co do ubezpieczenia to opony to bardzo ciekawy chwyt szczególnie dla ubezpieczeycieli, gdzie są stawki niższe.. ale to zależy bo opony muszą być homologowane i kropka. Jak ktoś będzie chciał zostawić kasę to ma powód, ale i nie musiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| felgi , koła , mk4 , mondeo mk4 , opony , rozmiar , zima |
|
|