Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2012, 10:47   #751
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał karolad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I to nawet z kablem USB którego poszukuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale pochodzi z Kugi, więc skonfigurowany dla focus2/c-max/kuga

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - ten troche droższy, ale pochodzi z s-maxa

a kabel usb nie kosztuje dużo w aso

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2012, 12:18   #752
ajronman
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2007

Cytat:
z całym szacunkiem: Twoja walka z kosztami nie jest nam (forumowiczom) obca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a idąc dalej
w tym temacie powiesiłem schemat przerobionej przejściówki z fiesty do mondeo mk4/s-max/galaxy mk3 ze zestawem blaupunkt NX
- potrzebne elementy:
1 dwa złącza quad.. -> moja propozycja -katalog TME.com.pl - złacze pod HF parrot do przerobienia koszt ok 60 pln z kosztem przesyłki
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
2. złącze pod moduł BT - szrot ford / koszt do 50 pln
3. oryginalny mikrofon -i tu dwa źródła - szrot ford od 50 do 100 pln
lub ASO = koszt od 140 pln
...
a odpowiedź na Twe pytanie: szkoda kasy na wiązkę z anglika - w sumie dłubaniny sporo (w najgorszym wypadku kupisz drogie złacze pod moduł BT)
milej zabawy!
XPrzemo

Witam i serdeczne dzięki

Schemat jest rozwiązaniem wszystkich moich problemów jeśli oczywiście zadziała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety z powodu braku czasu "instalacja" idzie mi baaardzo powoli
ajronman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2012, 20:29   #753
januszmal
ford::beginner

Model: s-max
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał peszt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja w moim Mondeo musialem jeszcze zamontować tak zwany "pajaczek"(nie ja to wymyslilem, na forum widzialem). Moduł nie komunikowal sie tak dlugo jak tego nie zamontowalem. Jest to taka mala wtyczka, z ktorej wychodzą kable, zawijaja sie i spowrotem do niej wracaja...w inne miejsca. Moze brak tego wtyku nie pozwala sie skomunikowac BT z radiem tak jak u mnie bylo.
Nie mam zdjecia nawet tego wtyku... jak bede mial dzisiaj czas to wymontuje schowek i zrobie zdjecie... ale nie obiecuje, ze dzisiaj mi sie uda.
Nie wyciągaj schowka specjalnie dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest to jednak trochę roboty (mi demontaż i montaż zajął 2 godz). Nie wiem gdzie można by tego 'pajączka' zamontować, gdyż w module nie ma wolnych gniazd - do małego wsadzony jest kabel idący do USB w schowku, do dużego wsadzona jest gruba wiązka kabli łącząca się z jeszcze grubszą wiązką.
Czy ktoś może mi polecić jakiś warsztat we Wrocławiu, który umiał by mi ten problem rozwiązać (tylko nie ASO, dużo kasują, dużo gadają, mało umieją).
januszmal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2012, 13:22   #754
peszt
ford::average

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2,0l 140km
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał januszmal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wyciągaj schowka specjalnie dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest to jednak trochę roboty (mi demontaż i montaż zajął 2 godz). Nie wiem gdzie można by tego 'pajączka' zamontować, gdyż w module nie ma wolnych gniazd - do małego wsadzony jest kabel idący do USB w schowku, do dużego wsadzona jest gruba wiązka kabli łącząca się z jeszcze grubszą wiązką.
Czy ktoś może mi polecić jakiś warsztat we Wrocławiu, który umiał by mi ten problem rozwiązać (tylko nie ASO, dużo kasują, dużo gadają, mało umieją).
Spoko, do soboty najpozniej zrobie zdjecie i wstawie na forum. Tego "pajaczka" nie wklada sie w moduł tylko w wolne gniazdo we wiazce nad schowkiem...to jest troszke dalej od modulu. Nie wiem co to, ale gdzies przeczytalem, ze musi byc w niektorych modelach...u mnie bez tego nie dzialalo.
peszt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2012, 16:22   #755
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

ford zrobił uniwersalną wiązkę dla modułu z i bez usb - w przypadku BT+USB to aux też trafia do modułu, a w innych przypadkach, to aux jest bezpośrednio podpięty do radia - załatwiają to właśnie rózne pajączki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2012, 16:34   #756
peszt

Tak jak obiecalem...zdjeciaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1 i 2 - umiejscowienie pajaczka nad schowkiem
3 - gniazdo bez pajaczka
4 - pajaczek we wlasnej osobie

Za moment jeszcze 3 zdjecia podam.

Kolega nizej moze miec racje. Ja mam BT bez usb i oddzielne aux... bez tego pajaczka mi sie nie komunikowal... ale co jest dziwne, jak dzisiaj go wyjalem do zdjec to bt nadal dzialal...zgupialem juz teraz... na wszelki wlozylem go spowrotemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (88.7 KB, 500 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (66.0 KB, 471 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3.jpg (80.1 KB, 466 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 4.jpg (35.4 KB, 461 wyświetleń)
Stary 15-03-2012, 16:36   #757
peszt

5 i 6 - oznaczenie czesci
7 - sposob w jaki zawijaja sie kable

Ten pajaczek to nic innego jak zworek... taki jak w komputerach na plycie glownej czy kiedys na dyskach twardych, ktory determinuje funkcje urzadzenia... tak sadze.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 5.jpg (45.6 KB, 221 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 6.jpg (37.8 KB, 229 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 7.jpg (36.0 KB, 289 wyświetleń)
Stary 15-03-2012, 16:44   #758
peszt

Jak jestes odwazny to mozesz przyjrzec sie tym zdjeciom i na dziko jakimis 2 kabelkami zewrzec odpowiednie wtyki w gniazdku.

Powiem Ci jeszcze jedna rzecz na ktora ja sie natknalem przy montowaniu u siebie bt.

Mialem 3 rozne moduly i zadzialal jeden z pajaczkiem... albo tu na forum, albo gdzies indziej, albo mi ktos podpowiedzial, nie pamietam...ale podobno niektore nowsze moduly nie komunikuja sie z radiami, ktore do jakiejs daty byly produkowane(z tego co pamietam chodzi o jakis miesiac 2008 roku). Potem zmienili cos w radiach. Moze byc wiec tak, ze masz za nowy BT.

Ja mam auto z 2008 r. Pamietam, ze jak masz Mondka od 2009 to powinny wszystkie moduly juz wspolpracowac. Do 2008 wraz z nim, moze byc juz problem. Ja mialem.
Stary 15-03-2012, 21:57   #759
januszmal

Cytat:
Napisał peszt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak jestes odwazny to mozesz przyjrzec sie tym zdjeciom i na dziko jakimis 2 kabelkami zewrzec odpowiednie wtyki w gniazdku.

Powiem Ci jeszcze jedna rzecz na ktora ja sie natknalem przy montowaniu u siebie bt.

Mialem 3 rozne moduly i zadzialal jeden z pajaczkiem... albo tu na forum, albo gdzies indziej, albo mi ktos podpowiedzial, nie pamietam...ale podobno niektore nowsze moduly nie komunikuja sie z radiami, ktore do jakiejs daty byly produkowane(z tego co pamietam chodzi o jakis miesiac 2008 roku). Potem zmienili cos w radiach. Moze byc wiec tak, ze masz za nowy BT.

Ja mam auto z 2008 r. Pamietam, ze jak masz Mondka od 2009 to powinny wszystkie moduly juz wspolpracowac. Do 2008 wraz z nim, moze byc juz problem. Ja mialem.
Wielkie dzięki za zdjęcia i porady. Z tego co pamiętam, gruba wiązka kabli nad schowkiem była zakończona jakąś wtyczką, od której nie biegły już dalej kable, tylko były podłączone krótkie kabelki owinięte taśmą, więc nie wiem dokładnie jak były połączone w środku. Może to jest ten pajączek?
Teraz na weekend wyjeżdżam, ale w przyszłym tygodniu zbadam te kabelki dokładnie. Moje autko to nie mondek tylko S-max 2009, radio to Travelpilot FX.
Kabel od USB w schowku wchodzi do modułu BT, natomiast kabel od AUX w schowku wchodzi do grubej wiązki kabli (i pewnie wchodzi do radia).
Stary 15-03-2012, 22:20   #760
januszmal

Cytat:
5 i 6 - oznaczenie czesci
7 - sposob w jaki zawijaja sie kable

Ten pajaczek to nic innego jak zworek... taki jak w komputerach na plycie glownej czy kiedys na dyskach twardych, ktory determinuje funkcje urzadzenia... tak sadze.
Wrzuciłem do googla numer części 19A391AB i bardzo często wyrzuca mi ją jako mikrofon. Może to jest jakaś zworka łącząca mikrofon z modułem?
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania