![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#781 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-10-2011
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDci FX
Rocznik: 2005
|
Dobrze więc spróbuje jeszcze zamienić GEM.
Waszym zdaniem ten z all będzie działał poprawnie? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Z tego co udało się odczytać to może być 3n5t-14a073-cf-mid2 Kolejne pytanie: Po wymianie GEM muszę w elmconfigu zapisywać ustawienia każdego modułu (GEM, RCM, itp.) czy wystarczy tylko backup a następnie przywrcenie z zakładki GEM? |
|
|
|
|
|
#782 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
wypowiedz kolegi
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
:Jest nalepka, na niej są napisy (także te LOW, MID1...) i nadruk na samej obudowie GEM. Trzeba kupić na allegro właściwy GEM, zapisać sobie ELMconigiem konfigurację dotychczasowego (strona po stronie koniguracji), przełożyć nowy (na wypiętym aku przepinamy wtyczki - 5 minut roboty), wpisujemy do nowego ELMconfigiem zachowaną konfigurację starego (strona po stronie) - wtedy nawet kluczyków nie trzeba doprogramowywać...
Ważne jest aby przy przekładce zadbać o taki sam (np. poprzez odpowiednie poprzekładanie) układ bezpieczników i przekaźników! Oczywiście dla poliftowych GEMów nie ma napisów LOW, MID1... tylko wersja -Bcośtam czy -Ccośtam... Posiadacze klimy automatycznej mają prościej - PTC dla klimy automatycznej rusza zawsze i nie trzeba niczego sprawdzać... Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 03-03-2016 o 13:23 |
|
|
|
|
|
#783 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga Trend
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
|
Koledzy czy panel klimatyzacji manualny na pewno daje sygnał do GEM +12v ?
Kupiłem panel 3M5T19980BC ,podłączyłem i sprawdzając kontrolką 12V (nie mam miernika) to po przekręceniu na max grzania 5-ty pin złącza C378 ledwo się żarzył . Mimo to GEM załącza PTC i poprawnie wszystko pracuje. Robiłem też na krótko próbę zwierając pin 8 z 5 (czyli dając 12v) i także działa . Możliwe że GEM zadowala się minimalnym sygnałem + z panela aby załączył PTC ? |
|
|
|
|
|
#784 | |
|
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#785 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga Trend
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
|
Zasady zasilania i sterowania PTC znam (dzięki temu forum)chodzi mi tylko o sygnał jaki daje panel na GEM . Rozumiem ,że jest to + w zakresie napięć powiedzmy od 1v do 14,5v ?
Bump: Zasady zasilania i sterowania PTC znam (dzięki temu forum)chodzi mi tylko o sygnał jaki daje panel na GEM . Rozumiem ,że jest to + w zakresie napięć powiedzmy od 1v do 14,5v ? |
|
|
|
|
|
#786 |
|
|
Sygnał z panela manual do GEM to umowne +12V. Ma się pojawić gdy dajemy pokrętło na max i nie może być wystawiony, gdy nie pracuje wentylator. Jest to realizowane krańcówką na pokrętle, ale przez jakieś tranzystory SMD na płytce. W jakim zakresie napięć zachowuje się poprawnie, to nikt raczej tego nie sprawdzał. Dopiero sygnał PWM z GEM-a do nagrzewnicy jest zmienny i uwarunkowany dostępną mocą na aku, temperaturą silnika, temperaturą zewnętrzną.
|
|
|
|
|
|
#787 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-03-2013
Model: FOCUS MK 2 LIFT
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Panowie czy ten przewód +12v po stacyjce można podpiąć pod zasilanie zapalniczki? Czy koniecznie z gema? Climatronic
Ostatnio edytowane przez HajerŚląsk ; 16-06-2016 o 13:06 |
|
|
|
|
|
#788 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzesiek
Model: Focus mk II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007
|
jakie są różnice pomiędzy tymi nagrzewnicami 3M51-18K463-FB a ga931bbr2-00??
|
|
|
|
|
|
#789 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#790 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotrek
Model: focus mk3 econetic
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2012
|
Małe pytanko. Kupiłem nagrzewnice od volvo( tańsza niż od forda, wyglądała jak nowa) , zamontowałem( bardzo prosty montaż i łatwy po przeczytaniu wszystkich stron - oczywiście odginanie deski, nie zauważyłem słabszego nawiewu po montażu ), wszystkie przewody i bezpieczniki były na miejscu nawet ten bezpiecznik w skrzynce obok akumulatora, mam klime manualna więc w gem 2 "ptaszki" plus jedna zakładka w hec(licznik poliftowy mały), przewód biało-fioletowy od sterowania nawiewami do gem'a jest. Teraz do sedna na liczniku nie widać śladu po pracy nagrzewnicy( czy ta wersja licznika coś pokaże?), czy przy takim wyposażeniu bez wyciagania panela klimatyzacji istnieje szansa , że nie obsłuży on nagrzewnicy? W poprzednim samochodzie miałem taka nagrzewnice i w momencie włączenia było słychać jej prace (takie jakby trzaski rozgrzewającego się plastyku - czy tu też coś usłyszę lub zobaczę bo wstyd przyznać ale nie wiem czy ona działa- wiem , że było jak odpalić ja na krótko więc chyba tylko to mi pozostaje, przed montażem odpinałem wtyczkę z czujnika temperatury płynu chłodniczego ale chyba bardziej ja ja nagrzałem niż onaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|