Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-04-2012, 13:29   #781
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Można też pójść na na całość i wsadzić takie coś:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozostanie tylko pewno problem sterowania tym z kierownicy i dopasowania do deski rozdzielczej.
Ale sumie "wszystkomające". Cena około 800zł

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2012, 21:22   #782
januszmal
ford::beginner

Model: s-max
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał peszt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak obiecalem...zdjeciaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1 i 2 - umiejscowienie pajaczka nad schowkiem
3 - gniazdo bez pajaczka
4 - pajaczek we wlasnej osobie
Kolega nizej moze miec racje. Ja mam BT bez usb i oddzielne aux... bez tego pajaczka mi sie nie komunikowal... ale co jest dziwne, jak dzisiaj go wyjalem do zdjec to bt nadal dzialal...zgupialem juz teraz... na wszelki wlozylem go spowrotemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem zdjęcia wiązki idącej do modułu BT - na pierwszym zdjęciu wiązka od lewej strony łączy się z grubszą. Na drugi zdjęciu widać 22 pinową złączkę, nie ma żadnego gniazda z pajączkiem.
Kilka dni temu byłem w warsztacie zajmującym się radiami (Wrocar we Wrocławiu), gościu powiedział, że przyczyną braku łączności z BT jest brak oprogramowania w radiu. Czy ktoś wie, skąd można wziąć oprogramowanie i jak je wgrać? (nie przez USB, bo ten nie czyta żadnych plików).
W radiu (TravelPilot FX) jest opcja Update System Software from CD, ale nie wiem czy dotyczy to radia czy mapy do nawigacji.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Wiazka.jpg (56.8 KB, 422 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zlaczka.jpg (93.2 KB, 396 wyświetleń)
januszmal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2012, 00:55   #783
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał januszmal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....
Kilka dni temu byłem w warsztacie zajmującym się radiami (Wrocar we Wrocławiu), gościu powiedział, że przyczyną braku łączności z BT jest brak oprogramowania w radiu.
Ja tam bym do tego gościa więcej nie jeździł... Gość chyba widział TravelPilota FX pierwszy raz na oczy... Nie ma takiej opcji, aby ta navi nie współdziałała z BT/VC. Nie ma w tym radiu osobnego softu do współpracy z BT/VC. Radio ma dwa softy - odrębny do obsługi navi - ten zwykle aktualizuje się z karty SD z mapą oraz drugi soft, który aktualizuje się z płyty CD. Ten drugi obsługuje wszytko inne.

Cytat:
Napisał januszmal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....
Czy ktoś wie, skąd można wziąć oprogramowanie i jak je wgrać? (nie przez USB, bo ten nie czyta żadnych plików).
W radiu (TravelPilot FX) jest opcja Update System Software from CD, ale nie wiem czy dotyczy to radia czy mapy do nawigacji.
Jeśli masz taką opcję jako ostatnią w menu dealerskim navi, to jest to prawdopodobnie ostatni dostępny firmware dla FXa i nic nie trzeba aktualizować. Spisz wersję firmware i podeślij, to ci powiem czy trzeba coś aktualizować czy nie. Jak przeszukasz moje posty, to znajdziesz wszystko co trzeba o FX.
Stary 07-04-2012, 10:20   #784
januszmal

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tam bym do tego gościa więcej nie jeździł... Gość chyba widział TravelPilota FX pierwszy raz na oczy... Nie ma takiej opcji, aby ta navi nie współdziałała z BT/VC. Nie ma w tym radiu osobnego softu do współpracy z BT/VC. Radio ma dwa softy - odrębny do obsługi navi - ten zwykle aktualizuje się z karty SD z mapą oraz drugi soft, który aktualizuje się z płyty CD. Ten drugi obsługuje wszytko inne.
Podobno najlepszy w okolicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli masz taką opcję jako ostatnią w menu dealerskim navi, to jest to prawdopodobnie ostatni dostępny firmware dla FXa i nic nie trzeba aktualizować. Spisz wersję firmware i podeślij, to ci powiem czy trzeba coś aktualizować czy nie. Jak przeszukasz moje posty, to znajdziesz wszystko co trzeba o FX.
Spisałem:
Software:
SW_MAIN 0636_080814
SW_NAVI NO967VF_6.4C1P19
Na wszelki wypadek dołączyłem fotki.
Byłem jeszcze w ASO we Wrocławiu, ale tam mi kazali zostawić auto na kilka dni do zdiagnozowania problemu, ale oczywiście nie chciałem zostać bez auta na Wielkanoc.
Bardzo chętnie bym zlecił ten problem komuś kto się naprawdę zna (a przy okazji nie zdarł za bardzo).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Software_version.jpg (90.1 KB, 135 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Soft_installation.jpg (92.7 KB, 116 wyświetleń)
Stary 07-04-2012, 17:50   #785
tedi_k
FCP member

Soft do radia jednak jest stary.
Zaraz odszukam jakieś info pozwalające na upgrade.

Soft navi nie ma znaczenia - jak będzie trzeba zaktualizuje się z karty z mapą.

Resztę info o aktualizacji radia podeślę na priva.

BTW:

Ten BT/VC wygląda po prostu na padnięty, nie bardzo widzę opcję, aby wersja 112 (z USB i AUX tylko taka była instalowana fabrycznie) nie wystawiała napięcia na port. Z tego co pamiętam, to nawet po wyjęciu kluczyka port jest zasilany. Potem to jeszcze sprawdzę.
[Po sprawdzeniu]
Port jest zasilany przy włączonym zapłonie i jakieś 15 sekund po wyjęciu kluczyka.

Jestem z Katowic i mam zarówno fordowski interfejs diagnostyczny VCM/IDS do diagnostyki jak i ELMa do trochę niestandardowego konfigurowania - przy stosownej sposobności mogę dać szybką i prostą odpowiedź co słychać z tym modułem.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-04-2012 o 19:47
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2012, 22:24   #786
januszmal

Cytat:
Ten BT/VC wygląda po prostu na padnięty,
Jeśli tak, to kupię jakiś używany, najlepiej u kogoś na miejscu żeby od razu zamontować i sprawdzić.

Cytat:
Jestem z Katowic i mam zarówno fordowski interfejs diagnostyczny VCM/IDS do diagnostyki jak i ELMa do trochę niestandardowego konfigurowania - przy stosownej sposobności mogę dać szybką i prostą odpowiedź co słychać z tym modułem.
Chętnie bym go wcześniej zdiagnozował przed kupnem następnego. Mam Elm 327 ver. 1.4 (USB) ale do tej pory nie udało mi go odpalić za żadnym softem. Czy jest jakiś darmowy program diagnostyczny, który by sprawdził moduł BT?
Stary 07-04-2012, 22:33   #787
tedi_k
FCP member

O programie na ELM327 do Mondeo nie słyszałem. Są dość fajne programy do Focusa2 i C-maxa (czyli takie dla mnie...), ale one też tylko czytają ewentualne błędy - na BT/VC jeszcze błedu nie widzałem, więc nie wiem czy to co mam na ELM do FF2 by go zobaczyło. Wiem że IDS poprzez VCM na pewno odpowie na pytanie czy SRM jest w sieci czy go nie ma...

Poza wszystkim, aby ELM chodził z Fordem potrzebna jest podobno PRAWDZIWA wersja 1.4b na zmienionej płycie głównej, albo trzeba fordowskie umiejscowienie linii Medium Speed CAN i High Speed CAN przekrosowywać w złączu elma... To jest powód, że ciężko się na Fordzie działa ELMem (poza standardowymi błędami OBD silnika itp.)...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-04-2012 o 22:41
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2012, 21:19   #788
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

nie potrzeba prawdziwej wersji ELMa - wystarczy zwykły elm327 na usb z allegro za 50zł i jeden z rosyjskich programów i można programować w ff2 różne moduły - poczytaj od drugiej strony ten wątek: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 11:20   #789
wojtas2221
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 140 KM
Rocznik: 2007

januszmal jestem w trakcie instalacji BT/VC, mam moduł z USB, wszystko mam rozbebeszone ( zdemontowany schowek) i póki co tak jeżdżę bo nie mam czasu tego do kupy poskładać ale jak byś chciał to możesz do mnie podjechać bo moduł też mam na wierzchu, możemy podłączyć u ciebie i wtedy sobie sprawdzisz jak ci działa.

Kwestia czy będzie ci się chciało dymać do Bytomia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
wojtas2221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2012, 11:27   #790
blazeyzem
ford::average

Imię: Błażej
Model: Mondeo MK V Titanium White Platinium
Silnik: 2.0 EB 240hp -> 260hp AT + SYNC2 -> SYNC3
Rocznik: 2015
Talking Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał zdzislaw22 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Jeśli ktoś zastanawia się, czy można dołożyć oryginalny moduł BT/VC i jak, to polecam
lekturę pliku ze strony [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
lub [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

To wynik moich dwumiesięcznych prac "doktorskich". Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście, nie jest tanio (ok 1500PLN), ale jak ktoś nie chce psuć sobie wyglądu deski jakimiś bzdurnymi wyświetlaczami, chce aby klawisze słuchawek w radiu działały, a do tego ma conversa, to....

W każdym bądź razie pozostawiam potomnym, bo sam decyzję już podjąłem i walczę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z.

P.S Nie umieściłem pliku tutaj, bo ograniczenia nie pozwalają
No i jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem gadającego auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój koszt:
Manetka - 110pln
Moduł, gadający po DE (niestety) bez USB - 144PLN
i .. koniec, bo:
Wiązkę miałem fabrycznie
Mikrofon sam sobie zrobiłem - wylutowłem ze starego zestawu od Nokia 6500
Kable do przepięcia AUX->Bluetooth i Bluettoth->Radio - kabelki łączące CDROM z kartą dźwiękową PC
Pajączek - zworki komputerowe.
Trochę pomysłowości

Teraz jeszcze odsprzedam starą manetkę i poprzedni zestaw bluetooth Nokia CK-20 i może jeszcze na 0 wyjdę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Osiągnięcie:
TravelPilot FX + VC/BT.

PS TravelPilot FX też sam montowałem zamiast SONY 1CD.
blazeyzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania