Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-04-2013, 09:56   #71
lewar81
ford::average

Model: Smax 2011
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

martinez i jak poradziłeś sobie z tym problemem ? borykam się z takimi samymi objawami od kiedy w marcu padł mi akumulator przy próbie odpalenia, a że byłem poza domem to odkręciłem klemę minusową bo była mocno zaśniedziała, oczyściłem, założyłem i odpalił od razu, jednak po przejechaniu 100 metrów do skrzyżowania nagle patrzę zgasł, i się zaczęło, przy wciskaniu sprzęgła i hamowaniu obroty do 500 później wzrastają, nieraz gasł, obecnie mam już nową Centre Future 60Ah także auto nie gaśnie, jednak obroty spadają.

Byłem u gazownika w tanowie, twierdził że po stronie gazu jest wszystko ok.

Także jestem ze Szczecina może kiedyś ewentualnie możnaby się spotkać aby coś posprawdzać razem.

Mój motor duratec he 1.8 125km.

Daj znać czy coś od końca lutego się u Ciebie poprawiło.

Bump: kurde skasował się nie wiem w jaki sposób mój poprzedni post....

w każdym razie... po adaptacji silnika przez dzień dwa jest spokój później wywala mi check engine, po podpięciu ELM 327 wychodzi błąd P0301 - wypadanie zapłonu na cylindrze nr 1.

Irytuje mnie to strasznie, gdyż świece mają 2 tygodnie, oryginały motorcraft, przewody 3 miesiące NGK, cewka BERU 3 miesiące, akumulator 2 tygodnie Centra Futura 60Ah.

Mam instalacje Lpg Stag 300, więc sam błąd nie razi mnie tak mocno jak te spadające obroty gdy wcisne sprzęgło i hamulec, a zauważyłem że jak jeszcze dodatkowo skręcam (np przy parkowaniu) to obroty spadają jeszcze niżej, jakby brakowało na biegu jałowym mocy do podtrzymania pompy serwa, pompy wspomagania.

Może alternator ? Gdzie się wpiąć miernikiem aby go sprawdzić ?

lewar81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2013, 23:11   #72
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM
Rocznik: 2001

lewar81 - po wizycie w FordCar (nie polecam ich) obroty przestały mi spadać. Jak już pisałem, wgrali nowe oprogramowanie, oraz podłączyli masę do PCM, bo podobno nie było.
I po tym zabiegu obroty spadają do 750 (nie ma bujawki do 500). Nawet zmieniłem kompa, ale było tak samo. I wychodzi na to, że tak ma być - pytałem się parę osób z forum, to ich auta zachowują się tak samo, więc jest ok.
Myślę, że u mnie był problem z PCM.
Ale mi nie wyskakiwał żaden błąd, spadały tylko obroty.

Alternator możesz zmierzyć przy aku, albo przy samym altku i jakimkolwiek punkcie masowym.
Pewnie że możemy jakiego mini spota sobie zrobić i popatrzeć wspólnie, ale uprzedzam, że specjalista ze mnie żaden - ja leciałem w swoim metodą prób i błędów - po prostu wymieniałem po kolei wszystkie elementy, które mogły mieć wpływ na obroty.

A że dopytam - te jajca z obrotami masz na gazie, czy benie? Czy też na jednym i drugim?
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2013, 19:28   #73
lewar81

dzięki martinez za odpowiedź

jajca z obrotamii mam i na gazie i na benie, wczoraj rano mówię sobie zrobię adaptację bo jechałem za miasto, zrobilem 20 minut na jałowym, dobrze się zagrzał, później 2 min na 1200 rpm, później trasa, i dupa... obroty spadały i to masakrycznie, ale po jakichś 20km zaczeło sie uspokajać, przegoniłem auto jakieś 130-140kmh wszystko na benzynie i zauważyłem że zaczął się uspokajać. Później żona już wracała (wiadomo kilka % przybyło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i mówi że wszystko oki, dziś jeździłem i może raz mi spadły obroty poniżej 770-800, tak to się raczej trzymają.

Robiłem test jadąc na autostradzie mając ok 3-4k rpm wciskałem sprzęgło i zauważyłem że jak wskazówka ma do opadniecia co biegu jałowego daleko to zdąrzy wyhmaować, najgorzej było z 2k rpm.

Potestuję conieco mojego mondka i wrazie dalszych obiekcji pojadę do Artura na Mierzynie, koleś na prawdę zna się na fordach....
Stary 22-04-2013, 21:36   #74
papilio

Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

Ja mam ten sam problem. (Benzyna 2.0 bez gazu). Obroty po wcisnieciu sprzęgła wahają się od zdechnięcia (300) do 1300. Jak cieply silnik to występuje. Jesli jest juz bardzo rozgrzany wahania są mniejsze. Jak ziminy - nie widać ich. Nieraz ustawią mi się na 900 obroty jalowego i tak juz trwaja. Za co się zabrać? Czy czyścić krokowca i przepustnice? m
papilio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2013, 23:44   #75
martinez07

Domyślnie Odp: Re: Spadające obroty po wciśnęciu sprzęgła.

Cytat:
Napisał lewar81 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dziś jeździłem i może raz mi spadły obroty poniżej 770-800, tak to się raczej trzymają.
Potestuję conieco mojego mondka i wrazie dalszych obiekcji pojadę do Artura na Mierzynie, koleś na prawdę zna się na fordach....
Ważne, żeby nie spadały poniżej 750.
Jeśli się nie mylę, to ważne, żeby adaptację zrobić na benzynie, a potem dopiero przełączyć na gaz. Ale zaznaczam - jeśli się nie mylę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Artura z Mierzyna polecam jak najbardziej.

Cytat:
Napisał papilio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za co się zabrać? Czy czyścić krokowca i przepustnice? m
Za to zabrałbym się w pierwszej kolejności.
Można też obadać, czy zawór (ta część elektryczna jest ok) - czyli zdjąć ten kapturek, i sprawdzić na ciepłym silniku czy wysuwa się z niego bolec przy dodawaniu gazu, a zaraz po jego odpuszczeniu czy od razu się chowa. Można też paluchem sprawdzić, czy część mechaniczna się nie przycina.
Można przy okazji przeczyścić czujnik położenia wału korbowego, bo pewnie zasyfiony.
I podłączyć ELMa, czy działa czujnik przepustnicy, i czujnik prędkości VSS.
Generalnie to szukanie igły w stogu siana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-04-2013, 09:35   #76
papilio

Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003

Dzięki za porady... Mam nadzieje ze bedzie to tylko krokowiec. Jeszcze nasuneło mi się ze podczas przyspiesznia zadażyło mu się przerwać tzn takie szarpniecie było... to tak z kilka razy. Zastanawiam sięczy ja czegoś nie zchrzaniłem bo dzień przed tym popsikałem pod maską plastki takim czymś by ładnie wyglądało... Może gdzieś kapneło gdzie nie powinno. Zastanawia mnie to gdyż w sumie pojawiło sie w miare nagle wczesniej miałem wachania rzędy +- 50 obrotów no w porywach 100 ..... Czy samemu dam radę wyczyścić krokowca? Mam niewielkie zdolności naprawczeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale źle aż tak nie jest chybaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez papilio ; 23-04-2013 o 09:43
papilio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2013, 11:32   #77
lewar81

krokowiec czyszczenie to banalna czynność, jest on jak otworzysz maskę z przodu bynajmiej w moim 1.8. jak odepniesz kostkę z przewodami i odkręcisz dwie śruby fi 8mm to masz go w ręku, wsadziłem go do słoika, zalałem rozpuszczalnikiem uniwersalnym, na 10 minut, pędzelek i płukanie ile się da wewnątrz, tak aby cały nagar spłynął. Ważne nie używaj nitro, bo agresywne jest i gumy może Ci uszkodzić.

Martinez a pod Elm327 jakiego softu używasz do odczytania czujnika przepustnicy i VSS ? Osobiście używam ScanXl i PCMSCAN, dość przyjazne chociaż za wiele nie widzę tam danych (byc może za mało w nich grzebałem).

Czy w duratec 1.8 występuje coś takiego jak przepływomierz ? Doszły mnie słuchy że przepływka jak pada to daje podobne objawy, ale nie wiem czy to u nas występuje.
Stary 23-04-2013, 11:53   #78
Rafti

Imię: Bartłomiej
Model: Ford Mondeo mk5 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240
Rocznik: 2016

A sproboj przelaczyc sie tylko na benzyne i zobacz czy problem sie powtarza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rafti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-04-2013, 12:04   #79
lewar81

Rafti do mnie kierowałeś tą poradę ? Jeśli tak to odpowiem, że tak właśnie robiłem i nie ma znaczenia rodzaj paliwa na którym obecnie jadę, na obu dzieje się tak samo. Chociaż odpukać od niedzieli rana nic się nie dzieje, może raz mi lekko zafalowało, póki co oki, będę obserwował.
Stary 23-04-2013, 12:18   #80
martinez07

lewar81 - do większości testów używam darmowego Forscan :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak na początku miałem problemy z falowaniem, to po resecie przez ok 70km było ok, a potem od nowa. Aż w końcu nawet reset nic nie dawał i skończyło się na pcm.

papilio - mało prawdopodobne, abyś psikaniem jakimś plakiem mógł coś uszkodzić - no, chyba że robiłeś to przy uruchomionym silniku.
Jeśli podczas jazdy masz szarpnięcia, to pytanie jak wygląda układ zapłonowy - świece (kiedy zmieniane), przewody, no i cewka.
Odpowiedz

Zasady postowania