![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
|
Ja dwie śruby musiałem odkręcać przecinakiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i poszły bez problemu potem je wymieniłem na zwykłe. Dokładnie to było to ostre dłuto pod kątem 45 stopni
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
|
fajnie, ze wogole poszly.
bede sie jeszcze jutro staral. a jak nie to pojde do jakiegos mechanika zeby mi je wydlubal - tylko wtedy musze nie isc do roboty bo tym "rekodzielnikom" nie zostawie auta pod opieka... tutaj jak oddasz auto na przeglad a nie powiesz co maja ci wymienic to tylko"przejrza/obejrza" i oddadza z rachunkiem. olej sie odsysa bo klimat sprzyja silnikom i filtra nie trzeba zbyt czesto wymieniac, tylko tak co drugi raz. i takie tam. nawet jak masz nowego meska to i tak jest w kredycie a serwis drogi wiec tez zbyt czesto do mechanika nie nalezy jezdzic. i pewnie dlatego sa az tak drodzy - jak juz sie ktos trafi to trzeba go wydoic zeby wystarczylo do nastepnego klienta. pzdr |
|
|
|
|
|
#73 |
|
|
Nie będzie tak źle to tylko śruby a dostęp nie najgorszy przecinakiem nie ucinaj tylko odkręcaj.
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
|
UUUUUFFFFF udalo sie odkrecic. ale po dluuugich meczarniach .
juz myslalem, ze nie pojda te srubki od tloczka i zdjalem barany zeby tez zobaczyc kolektor ssacy. tloczek byl zapieczony jak diabli - ledwo dal sie ruszyc, ale juz ladnie chodzi. okazalo sie tez ze moglem to zrobic bez zdejmowania pokruwki tloczka - zdjecia wstawie pozniej. z powodu zdjecia kolektora mam pytanie - jakie powinny byc luzy na zaworach? bo jak baranki mam off to nie byloby problemu, zeby ustawic zaworki. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
|
zawór w pełni otwarty: 1 i 6, zawory regulowane: 4 (ssący) i 7 (wydech)
-zawór w pełni otwarty:2 i 3, zawory regulowane:5 (wydech) i 8 (ssący) -zawór w pełni otwarty:4 i 7, zawory regulowane:1(wydech) i 6 (ssący) -zawór w pełni otwarty:5 i 8, zawory regulowane:2 (ssący) i 3 (wydech) Silnik może być zimny lub ciepły. Luzy: ssący 0,20 mm, wydech 0,38 mm. Mam rozumieć że tłoczek wciśnięty sam wracaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zawory liczysz od stronyrozrządu Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 16-08-2011 o 23:24 Powód: pkt 21 regulaminu |
|
|
|
|
|
#76 |
|
|
tloczek wraca. z jaka sila powinno sie go wciskac? ktos kiedys pisal ze kciukiem sie da- ale moj musialem wciskac takim drewienkiem bo samym palcem to mi wchodzil ze 2 mm. jak pisalem wczesniej po zdjeciu klapki od tloczka okazalo sie, ze mozna bylo odkrecic tylko centralna srube i tez go wciskac.
kolektor nie byl w jakims strasznym stanie za to EGR zawalony byl kompletnie - caly szczyt az do zaworu to jedna zbita masa jak beton. wyczyscilem wszystko, ale nie popdlaczylem jeszcze egra bo moje wezyki przelewowe szlag juz trafil i musialem zapozyczyc wezyki od podcisnienia z EGRu. zrobilem testa na drodze- na miescie i lekko pod gore czuc wyrazna poprawe, natomiast pod ostra gorke wciaz mu sie nie chce... na trojce dochodzi mi juz do 80 a na 4 przekracza 100 na prostej. mysle o tym tloczku czy nie powinienem go jeszcze bardziej rozruszac? Ostatnio edytowane przez tomlim ; 07-08-2011 o 16:47 |
|
|
|
|
|
#77 |
|
|
U mnie tłoczek palcem wciskam tak jak ty ważne aby sam lekko wracał. Teraz pozostaje ci sprawdzić statyczny kąt wtrysku. Sprubuj jeszcze wkręcić tą śrubę na kominku. ale na prostej osiągi masz jak ja. Nie wymagajmy za wiele od osła. Jaki masz most. ja mam najwolniejszy B .
Przełożenia mostów w Transicie B-3,91 / N-4,11 / L-4,56 / G-4,63 / J-5,14 / K-5,83 / M-4,18 Literka jest wpisana w pozycji 16 tabliczki znamionowej. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
|
Cytat:
literke z mostu sprawdze jak pojde na dol. na prostej jest jak dla mnie wystarczajaco. tylko jazda pod gorke - wicaz predkosc spada. i nadal czuje ze prawie pol gazu jest bez efektu. |
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
|
To teraz statyczny kąt wtrysku, pomiar ciśnienia, ew. pompa na stół probierczy. A wciskając pedał gazu do spodu na pewno na pompie jest cały gaz. swojego tłoczka też nie wcisnę palcem no może 2 mm.
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
|
Cytat:
gdy gaz wcisne do dna to krzywka na pompie sie obraca do konca. ale tak po ponad polowie silnik juz nie reaguje - jak podczas jazdy wcisne do konca i odpuszczam to dlugo trwa zanim zacznie schodzic z obrotow. z tym tloczkiem chociaz mnie pocieszyles- bo juz myslalem ze moze trzeba bedzie znow to rozbierac. dzieki za rady. jak cos zdlubie to dam znac. |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|