Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2016, 11:38   #71
Haden
ford::advanced

Model: Ford Focus I Hatchback
Silnik: 2.0 16V 130KM
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: falujace obroty i napiecie

kanti1983 to tylko podczas jazdy Ci falują ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kurde, gdybym zapisywał przy wymianie czego u mnie to ustało to bym Ci powiedział, ale za dużo rzeczy wymieniłem aby teraz pamiętać bo był to już np. krokowiec, sprawdzone całe odpowietrzanie skrzyni korbowej, przewody od masy, sprawdzone wszystkie przewody od podciśnienia, wymieniony czujnik położenia wału i wałka, przepływka itd itd... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc, też z ciekawości czekam co Ci pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i przy przepustnicy to obrotów w normalny sposób nie podkręcisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Haden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2016, 12:05   #72
Szymon:-)
ford::average

Imię: Szymon
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1999

Również czekam z niecierpliwością czy koledze uda się walka z tymi obrotami, bo szczerze mówiąc to chyba większość benzynowych Focusów tak ma, jedne mniej, drugie bardziej.
Też wymieniłem/naprawiłem mnóstwo rzeczy, łącznie z aktualizacją obrotów w serwisie Forda (wzięli 200 złotych a nic to nie dało).
Jest już całkiem przyzwoicie ale nie idealnie.
Szymon:-) jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2016, 14:58   #73
kanti1983
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Haden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kanti1983 to tylko podczas jazdy Ci falują ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zazwyczaj podczas jazdy, chociaż czasem, zdarza się że również podczas postoju, zafaluje ze trzy razy zanim się ustabilizuje.

Ale zaznaczam że to falowanie podczas jazdy nie jest zawsze, czasem stoją w miejscu równo, mniej więcej pół na pół

napiszę co sprawdziłem/wymieniłem:

1.przewód odpowietrzania (T), jest wymieniony, nie ma dziur ani nie jest twardy
2. zaworek przy tym przewodzie, ten szary, wyciągałem, lata w nim luźno jakaś kulka, pytałem, tak ma być, jest lekko olejem przybrudzony
3. zawór wolnych obrotów (krokowiec), nowy, odpinałem wtyczkę podczas pracy, silnik gaśnie, więc jest ok
4. przepustnica: po zdjęciu rury od filtra jest czysto, nie ma żadnego osadu - nie odkręcałem jej. Może trzeba ją zdjąć i wyczyścić od drugiej strony, lub podczas pracy kiedy się otwiera ??
5. filtr powietrza i paliwa nowe
6. czujnik przepustnicy rozbierałem, ścieżki są całe, nie widzę żadnych uszkodzeń
7. ciśnienie cylindrów sprawdzane, kompresja dobra
8. wymieniane pierścienie na tłokach (w związku z braniem oleju)
9. rurka odmy ta cienka, drożna
10. na komp mam jeden błąd od katalizatora- do wymiany, sądzę że to nie ma związku

Co jeszcze mogę sprawdzić, wymienić zanim pojadę do tego fachowca?

Ostatnio edytowane przez kanti1983 ; 25-03-2016 o 15:21
kanti1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2016, 22:46   #74
dimiC

Imię: Patryk
Rocznik: 1998

Witam, również mam problem z falującymi obrotami w Focusie MK1. Silnik 1.6 benzyna. Wymieniane wszystkie filtry, wymieniona cewka, przewody zasilające i świece. Przeczyszczona przepustnica oraz silnik krokowy i problem nadal występuje. Jak myślicie od czego zacząć kolejne próby naprawiania problemu? Poniżej filmy z pokazanym obrotomierzem i zachowaniem auta.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

dimiC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2016, 11:19   #75
StormXxX

Imię: Jacek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.4
Rocznik: 2002
Domyślnie Problem z klimatyzacja

Witam mam problem z klimatyzacja problem ten tez sie pojawia jak wlacze nadmuch na przednia szybe. Czy to moze byc wina silniczka krokowego.
A tu filmik jak to wyglada
StormXxX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2016, 12:11   #76
arob
ford::amateur

Rocznik: 99

Cześć. I ja się dołączę. W mojej foce obroty mniej lub więcej falowały zawsze. Przyzwyczaiłem się - ten typ tak ma. Ostatnio zawiozłem samochód na wymianę pełnego kompletu sprzęgła i po odebraniu niemiło się zaskoczyłem. W trakcie jazdy np. przy prędkości 80 km/h po wciśnięciu sprzęgła/wrzuceniu luzu obroty lecą do zera i auto gaśnie. Nie ma natomiast problemów, gdy auto jest na postoju - w miarę stabilne 800 obrotów, ani w momencie dojeżdżania do skrzyżowania - jeżeli wyhamuję na biegu do ~1500 obrotów i dopiero wtedy wrzucę sprzęgło - obroty lecą do 800 i auto nie gaśnie. Podobnie, problem nie występuje, gdy auto jest na ssaniu. Wrzucam luz - lecą do 1000-1100 i się zatrzymują. Czy usterka może mieć jakiś związek z wymianą sprzęgła? Obstawiałbym problem na linii elektryka - krokowiec. Albo w momencie naciśnięcia sprzęgła silniczek nie dostaje impulsów, albo, z jakichś powodów, pomimo otrzymanych impulsów, akurat w tej sytuacji, nie odchyla przepustnicy. Mechanikowi wspomnę o wymienionych w temacie możliwych przyczynach. Może któryś z forumowiczów miałby jeszcze jakieś dodatkowe pomysły? Z góry dziękuję.

Ostatnio edytowane przez arob ; 24-09-2016 o 12:57
arob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2016, 12:56   #77
salom

Wolnych obrotów nie reguluje przepustnica, tylko zawór bocznikowy wolnych obrotów, zwany potocznie silnikiem krokowym,.Otrzymuje on sygnał z komputera, a komputer od czujnika temperatury silnika, czujnika VSS,i daje odpowiedni prąd do silniczka krokow, od 3,5 Volta do 12 Volt.
W zależności od napięcia wysywa się zaworek i daje odpowiednią ilość ppowietrza do silnika, aby podtrzymać wolne obrooty. kanałem omijającym przepustnicę.
Jeżeli jest falowanie lub gaśnięcie, to coś z układem czujników, napięciem lub wężykami podciśnienia.
Szukaniie żmudne i długie, ale da się zlokalizować.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2016, 15:41   #78
Janko31
ford::amateur

Imię: Janek
Model: Focus MK1 Kombi
Rocznik: 2001

Witam u mnie też falują obroty na biegu jałowym np. jak stoję na światłach zrobione już dużo tz wymieniłem silnik krokowy i czujnik przepustnicy (firma pierburg trochę to kosztowało 370zł i 290zł) co dalej jakieś pomysły czekam na takie którym się udało
Janko31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2016, 22:52   #79
Buldi

Imię: Zbigniew
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2000

Witam, ja przy wszystkich opisanych objawach falowania silnika na forum kazałem sobie wymienić kpl. sprzęgło przy przebegu ok. 170.000 tys.km. i wszystkie kłopoty z falowaniem silnika odeszły w niepamięć do tej chwili a mam na liczniku 240.000 tys. km. Myślę że wysprzęglik jest 'winowajcą'. Podkreślę że nie wymieniałem i nie czyściłem niczego więcej.
Buldi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-10-2016, 14:50   #80
dimiC

Imię: Patryk
Rocznik: 1998

W jaki sposób zacząć diagnozowanie i próbę naprawienia problemów z falowaniem? Chodzi oczywiście o jak najmniejszy koszt całej operacji. Aktualnie obroty utrzymują się na 3 kresce od dołu i falują góra-dół... Czym się zająć na początek?
dimiC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania