Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-04-2014, 13:07   #71
straszak1976
ford::beginner

Imię: Artur
Model: C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Mój też jest w stanie idealnym w środku, nie bity bo sprawdzone, zawieszenie ok itd ... ale co z tego, jak trzesie przy przyspieszaniu i nikt nie umie mi pomóc.

Wymienianie kolejnych części po 400 czy wiecej złotych to nie sztuka zdiagnozowania czy naprawienia. Takim sposobem mogę wymienić 90% sprawnych części i może w końcu sie uda ... tylko skąd na to brać. Ogólnie autko fajne ... ale niestety ma ono jeździć a nie doić kasę i ładnie wyglądać. Wierze, że może w końcu znajdzie się jakiś mechanik który podejmie to wyzwanie, albo sam po godzinach na forum i róźnych próbach znajdę przyczynę.

straszak1976 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 13:40   #72
tomcios
ford::average

Imię: Tomek
Model: C-max Mk1
Silnik: 1,8 Duratec-HE 120KM
Rocznik: 2004

Napiszcie przy jakich przebiegach Was takie dręczą bolączki!
tomcios jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 14:04   #73
nowy64
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1800

Witam widze ze ja mam ten sam problem co ty kupiłem c-maxa w styczniu tego roku przestraszyło mnie branie oleju . Ze wzlędu ze ja mało jeżdze to szybko sie nie kapnołem .Ostatnio zrobiłem trase 400 km i sie przeraziłem prawie 1,5 litra .Sprawdzałem cisniene jest ok ,nie kopci nic nie stuka teraz jestem w kropce bo nie wiem czy robic silnik czy sprzedawac komus auto ile musisz liczyc na remont silnika i czy to poprawi sie?
nowy64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 16:04   #74
klodis
ford::advanced

Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

Witam, ja w swoim mam 174620 sam zrobiłem około 2000km a oleju to już ze trzy zmiany zrobiłem z dolewkami.

w poniedziałek, wtorek odbiorę samochód napisze co zostało zrobione i jaki jest pierwszy efekt, a po świętach napisze ile oleju poszło i ile km zrobiłem, a że w święta to pewnie 1000 śmiało zrobię to coś będzie wiadomo. Mechanika mam dobrego więc mogę się spodziewać, że silnik będzie jak żyleta, głowice oddaje do jakiegoś swojego znajomego który wymieniu uszczelniacze i po dociera zawory i ma być jak firmowa.

Bump:
Cytat:
Napisał nowy64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam widze ze ja mam ten sam problem co ty kupiłem c-maxa w styczniu tego roku przestraszyło mnie branie oleju . Ze wzlędu ze ja mało jeżdze to szybko sie nie kapnołem .Ostatnio zrobiłem trase 400 km i sie przeraziłem prawie 1,5 litra .Sprawdzałem cisniene jest ok ,nie kopci nic nie stuka teraz jestem w kropce bo nie wiem czy robic silnik czy sprzedawac komus auto ile musisz liczyc na remont silnika i czy to poprawi sie?

Myśle że się nie poprawi a raczej może się pogorszyć, pewnie naprawa będzie podobna jak u mnie, ale jak już pisałem w następnym tygodniu dam znać.

Jeśli masz pewny i nie bity samochód, czyli zero rdzy to szkoda sprzedawać i lepiej zrobić silnik, wtedy wiadomo że pojeździsz nim trochę, a sprzedasz to znów nie wiadomo co kupisz.
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 16:10   #75
straszak1976

Domyślnie

U mnie jest 133 tys. Od czasu zakupu zrobiłem 5 tys i dolałem równy litr. Teraz po następnym tysiącu jest juz prawie min na bagnecie. Ogólnie te auta to niezłe olejowe smoki.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Stary 08-04-2014, 16:19   #76
klodis
ford::advanced

Silnik: 1.8 benzyna 125KM

jest to juz jakieś zużycie, ale nie tragedia jak u mnie. a na jakim oleju jeździsz? można spróbować wlać gęstszy, ale napisz co masz teraz w silniku.
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 16:52   #77
shield22

Model: Focus C-max
Silnik: 1.8 PB

Kolego straszak1976 możesz powiedzieć jak te wężyki od zaworów z podciśnieniem masz podłączone ( który gdzie ) bo mam podobne objawy jak ty albo może ktoś jeszcze inny napisze żeby było pewne na 100% jak ma być podłączone.
shield22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 18:22   #78
wint

Imię: Wojciech
Model: C-MAX
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007

Ja kupiłem samochód miesiąc temu z przebiegiem 129 950 km, od momentu zakupu do tej chwili zrobiłem 1600 km. Jak będzie brał olej na poziomie 0,5 litra na 1000km to się będę poważnie zastanawiał czy jest sens naprawiać bo z tego co gdzieś tam słyszałem norma dla tego silnika jest właśnie taka i może się okazać, że po naprawie wcale dużo lepiej nie jest.

Też mam ten problem z szarpaniem w pewnym zakresie obrotów i zastanawiam się czym to może być spowodowane - na razie nie chce się ładować w kolejne drogie naprawy...

Co do stanu samochodu to też sprawdziłem wszystkie elementy i grubość lakieru jest wszędzie zbliżona więc na pewno nie był bity a jak coś było robione to element musiałby zostać wymieniony na nowy. Samochód miał wykupioną dodatkową gwarancję na 3 lata lub 80 000 km. Gaz miał założony przy przebiegu ok 30 000 km.
W środku wszystko ładnie wygląda, poza drobnymi usterkami typu niegrający głośnik z tyłu poważniejszych usterek we wnętrzu nie zauważyłem. Przednia szyba też w bardzo dobrym stanie, kierownica i przełączniki nie powycierane, jedynie co to po stronie kierowcy przy słupku jest ślad powstały od wyciągania i zwijania pasa kierowcy.
wint jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2014, 20:00   #79
straszak1976

Domyślnie

shield22...wężyki jak mam podłączone powiem jutro jak będę do pracy jechał. Osobiście zmieniałem je jak się dało bo juz imam się wszystkiego żeby to szarpanie zlikwidować.
klodis... W silniku mam podobno (bo taki jest papierek) castrola którego tu odradzają. Dolałem takiego samego 10w40. Zwrócę uwagę na to spalanie.
Co do szarpania... Widzę że jest nas kilku wiec może utworze nowy wątek w którym każdy napisze coś co zauważył i swoje jakieś rady porady. Tu tematem jest spalanie oleju. Zapraszam więc do nowej dyskusji. Link --> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez straszak1976 ; 08-04-2014 o 20:39
Stary 08-04-2014, 20:30   #80
nowy64
ford::amateur

Imię: Łukasz
Silnik: 1800

Dzięki Tomek za odpowiedz czekam na info od ciebie i chyba też bede robił silnik . Dobrze mi sie jezdzi tym autem tylko ten olej , a zdrugiej strony sprzedaj komus takie auto to może po tygodniu wrócic spowrotem i wtedy jeszcze wieksze problemy
nowy64 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania