![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::average
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
2 osoby dzwonily, rozumiem ze to zgryzliwosc. Osoby te same zadeklaroway ze poinformuja co i jak . Ciekawe czy chcialbys byc w takiej sytuacji, fajnie jest drwic jak nas to nie dotyczy
|
|
|
|
#72 | |
|
![]() Imię: Marcin
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2009
|
Cytat:
- został wezwany do US w celu składania wyjaśnień - samochód został zarekwirowany na do czasu wyjaśnienia - ktoś zapłacił zaległy VAT Mam fakturę z Polskiego komisu a nie od Helmuta. Jak zostanę wezwany do US będziecie ( ogół forum ) drugą osobą która się tego dowie - zaraz po mnie. A później będziemy mogli zacząć dyskutować jak powinienem wybrnąć z zaistniałej sytuacji. Puki co jak pisałem żyje i mam się dobrze jak nie będę odzywał się na forum przez dłuższy czas zorganizujcie zbiórkę pieniędzy bo będzie to znaczyło że z US mnie nie chcą wypuścić i trzeba wpłacić zaległy VAT. Najprawdopodobniej przetrzymywać mnie będą wbrew mojej woli w US ul. Wynalazek Puki co mam niezły ubaw bo w twardym dowodzie wyczytałem że mój 2 litrowy kombi waży 4075kg, pewnie jakąś wersję opancerzoną dostałem. U.Dz mówi że to standard i aby się pofatygować do nich to albo wbiją mi do prawka literkę "C" albo poprawią informacje w Dowodzie Rejestracyjnym. |
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
|
no cóż każdy ma swój rozum, doświadczenie i na podstawie tego kieruje swoimi decyzjami. Moje zdanie znacie na temat takich decyzji
|
|
|
|
#74 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-05-2013
Model: s-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
|
Wydaje mi sie ze pytanie powinno brzmiec czy jest to "praktykowane" przez US? Pytam bo nie raz slyszalem od znajomych, ktorzy kupili samochod na VM ale jeszcze nie slyszalem aby kogokolwiek scigal US. Znacie takie historie? Mysle, ze jest duze prawdopodobienstwo aby ktos z forumowiczow o tym slyszal. Moze to jest tak samo jak ze sciagalnoscia abonamentu rtv lub martwego przepisu o obowiazku meldowania sie w miejscu gdzie sie przebywa dluzej niz 48h? Chociaz z drugiej strony US raczej niechetnie wypuszcza latwe $$ ze swoich lapek.
W miedzyczasie znalazlem jeszcze taki artykul, badz co badz, na portalu dedykownemu podatkowi VAT. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dodatkowo pytanie: Czy jesli umowie sie ze sprzedajacym komisantem aby to on, np. wlasciciel, przerejestrowal na siebie taki samochod (tj. sprzedawany na vat-marża) i wtedy sprzedal mi jako osoba prywatna, np na zarejestrowanych polskich blachach lub bez rejestracji, to temat znika? Czy znika dla mnie a on moze ewentualnie zostac pociagniety do kontaktow z US? Zakladam sytuacje, ze gosciu sprzedaje mi np w tym samym lub kolejnym dniu po nabyciu od swojej firmy. |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Wszyscy o nim mówią a nikt go nie widział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. heja
|
|
|
|
#76 | |
|
|
Cytat:
Z koleji wklejajac linka do portalu vat.pl liczylem na dyskusje badz chociazby komentarze bardziej zorientowanych w temacie bo ja niestety nie jestem ani prawnikiem ani osoba zajmujaca sie podatkami. |
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
#78 |
|
|
nic więcej jak na razie nie wiem. Sprawa podobnie niejasna jak gwarancja na auto. Są tacy co serwisują auto w ASO, dokupują Gwarancję 12 m-cy po zakończeniu normalnej i myślą że wszystko jest OK , potem okazuje się że po skończeniu jej, auto nagle szybko staje się złomem, nic nie działa albo dodatkowa gwarancja dziwnym trafem nie obejmuje elementów które najczęściej się psują. Dlatego ja nie pcham się w wątpliwe sprawy o których wiem że mogą zaistnieć. Dobry artykuł o wierzących w gwarancję jest w Poradniku Auto Świata.
|
|
|
|
#79 | |
|
|
Cytat:
Ja powoli zaglebiam sie w temat i natrafilem na artykul [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak wspomnialem nie zajmuje sie podatkami ani prawem ale na "chlopski rozum" wyglada, ze nie taki diabel straszny... |
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
|
A nie prosciej kupic auto na fakture VAT 23% bo jezeli komis nie ma zamiaru zrobic walka na aucie to powinno mu zalezec na sprzedazy wiec chyba prosciej sie dogadac i problem z glowy , a walkowanie tego tematu moim zdaniem nie ma sensu, szukanie wyjasnienia w internecie , i tak nic nieda bo jezeli cos takiego by bylo to pewnie dawno ktos by to wklepal na forum....Dogadaj sie z komisem i sprawa zalatwiona a jak nie to nara i szukaj dalej......
|
|
|
|
![]() |
|
|
|