Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-01-2017, 21:48   #71
Nexers
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Fokus mk-2
Silnik: 1.6 DuraTorq 109KM manual z DPF
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: podłączenie rejestratora jazdy (kamerki)

Ja chcę o rozwiązać tak. Zakupiłem BAJPASS MINI GNIAZDO BEZPIECZNIKA które chcę wpiąć w miejsce bezpiecznika z numerem 104 (Funkcja oszczędzania energii akumulatora, oświetlenie wnętrza 10A). Do bajpasa podępnę się plusem z gniazdem zapalniczki w które włożę oryginalny wtyk zapalniczkowy rejestratora. (oryginalny wtyk zapalniczkowy zostanie usunięty z rozgałęźnika). Masę zabieramy jak nam się podoba. Resztę chowamy za skrzynką bezpiecznikową czy jak kto woli. Proste i skuteczne.

Bajpass:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Gniazdo zapalniczki:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Nexers ; 22-01-2017 o 13:25
Nexers jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 11:50   #72
Truvers
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Ford
Silnik: C-MAX
Rocznik: 2010

Witam

W moim c-max ghia oprócz lampek w podsufitce mam w jej oprawie zabudowane dwie małe czerwone diody, które zapalają się wraz z zaświeceniem świateł pozycyjnych czy mijania. Ponieważ światła mijania włączają się automatycznie to automatycznie włączają się te diody - służą one do oświetlania lewarków i schowka pomiędzy fotelami podczas jazdy (takie słabe światło).

Moje pytanie brzmi czy wie ktoś może jakie napięcie jest tam na tych diodach? Jeśli 12V to było by to dobre miejsce na wpięcie się z zasilaczem do rejestratora. Rejestrator włączał by się w momencie uruchomienia auta i wyłączał po jego wyłączeniu (wyłączenie świateł).

Dzięki za odowiedzi.
Stary 04-02-2017, 15:18   #73
von_Kowal

Imię: Piotr
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2009

Czerwone Diody "submarine" są zasilane z 12V można wziąć z nich prąd do rejestratora. Jedyną wadą tego rozwiązania jest to że jeżeli zostawisz auto na pozycyjnych to kamera będzie cały czas nagrywać. Dopóki nie będziesz chciał zrobić DTRL na ledach i nie rozrojisz auto świateł będzie działać
von_Kowal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2017, 09:01   #74
ciapek wojtek

Imię: wojtek
Model: ford focus c-max
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2005

siemka da ktos zdjecie jak dokładnie podpiac rejestrator pod lampke w podsufitce czy wpinac sie w kable tam dochodzace(jest ich 4 sztuki) czy w miejsce żarówki? prosze o jakas podpowiedz
dzieki za pomoc
ciapek wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2017, 09:20   #75
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km

Ja mam wpiete w lampke rejestrator oraz osbiornik bluetooth do radia . Lampka jest zasilana od otwarcia auta do 30 minut po zamknieciu . Kamera i tak chowam , ale odbiornik wlacza sie i laczy juz od momentu otworzenia auta , jak wsiadam to mam juz muzyke z radia . Plus wcisniety w kostke od lampki , ale uwaga , minusa trzeba wziac ze sruby przykreconej do dachu , bodajze od podgrzewania szyby . Na lampce jest za slaby prad , ladowarka 2 x usb , 2A + 1A nie dzialala na minusie z lampki . Rozwiazanie o tyle fajne , ze jak zostawia sie kamere w aucie na stale i widzimy , ze cos sie dzieje , to pilotem z daleka mozemy wlaczyc nagrywanie , otwieramy i zamykamy auto - wlacza sie i nagrywa przez 30 minut - sprawdzone .
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2017, 10:09   #76
ciapek wojtek

to wszystko wiem chodzi mi o konkret w który kabel mam (+ )wpiać bo jest ich tam 2 wiazki zakonczone wtyczka

Bump: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: do czego jest ten jeden wiszacy kabel z płaska wtyczka bo wisiał tam luzem??
Stary 09-02-2017, 13:11   #77
Lukasz2525

Ten jeden kabel moze byc do lampki z diodami , ktorych u ciebie nie ma , a wtedy jest jeden dodatkowy przewod . Aczkolwiek nie jestem pewny czy to jest akurat to .

Jezeli chodzi o plusa , to musisz miec kontrolke ( srubokret z zarowka i przewodem ) i sprawdzic sobie gdzie jest plus .

U mnie sa dwie wtyczki , jedna jest pojedyncza i tam jest tylko masa , a druga podwojna i na jednym przewodzie jest staly plus , zeby mozna bylo zapalic lampki w kazdej chwili i tam trzeba podlaczyc , a na drugim jest plus po otworzeniu drzwi .

Kontrolka i sprawdzic .
Stary 10-02-2017, 09:15   #78
ciapek wojtek

srubokret z zarowka i przewodem ?czy chodzi ci o probnik?bo ten przewód mnie troche zbił z tropu
Stary 10-02-2017, 14:43   #79
hindus

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Ja zrozumiałem, że chodzi o żarówkę z jednym przewodem przyczepionym do (znanej) masy, a drugim działającym jak próbnik.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2017, 19:30   #80
Lukasz2525

No niech będzie , że nazywa się to próbnik . Mechanicy często mają też samą żarówkę z przewodami , natomiast w próbniku dosyć praktyczny jest z jednej strony krokodylek , a z drugiej cieńka końcówka , którą można wcisnąć w kostki .

5 zł na stacji .
Odpowiedz

Zasady postowania