![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Ja z kolei jestem z tych ludzi, którzy nie kupują usyfionych aut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oglądać też sobie trochę nie wyobrażam nieumytego samochodu - na takim lakierze nie widać rdzy, wgniotek, rys, no nic. Dopiero jak umyjesz to wychodzą wszystkie problemy. Jak widzę siedzenia w tym Capturze to mnie podrywa - nie wiem jak można doprowadzić do takiego stanu fotele w samochodzie. Ale no generalnie nie mówię, że jest zły. Raczej jak tu już kolega menen zasugerował - po prostu jedź coś pooglądaj, wertować ogłoszenia można do skończenia świata.
|
|
|
#72 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-01-2025
Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Trochę zwątpiłem w sensowność tego mojego szukania samochodu dla mamy skoro nawet jak coś znajdę to jest na nie (bo zawsze coś nie odpowiada), a narosła frustracja, ze straciłem tyle dni tylko po to, żeby i tak znaleźli coś swojego.
Dzisiaj się dowiedziałem, że jednak mamie się trochę odwidziało i że szuka czegoś większego, niekoniecznie aż tak wyższego (tego to nawet nie skomentowałem gdy to usłyszałem...) - czyli już w wymaganiach nie ma "wyższego auta" tylko auto gdzie chociaż "normalnie" się siedzi (a nie "leży"). Dodatkowo, jak się dowiedziałem, za namową taty zaczęła rozglądać się za autami pokroju Focus (ah, o ironio jeszcze wyjdzie, że szukając opinii trafi na ten mój 30-stronicowy post o FF3.5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) / Astra/ Ceed, i30. Strzelam, że to dlatego, że jak mówiłem, tata też miał nim jeździć i żeby bez problemu można było pojechać nim w jakąś trasę (jak zaproponowałem żółtego stonica to zdecydowanie odmówił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Wracając, rozglądają się teraz za jakimś hatchbackiem, stosunkowo młodym, nadal w okolicach 40k (jakieś okolice 2020), czyli jakieś poleasingowe z dużym przebiegiem. Te auta według mnie są wyświechtane i zaraz będzie trzeba wymieniać silnik, ale z drugiej strony sami mówiliście, że czasami przebieg nie jest taki ważny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A przynajmniej jest dobrze udokumentowana historia, pierwszy właściciel, polski salon i naprawy w renomowanych miejscach (co by utrzymać gwarancję). A nawet poszło to już jeszcze bardziej do przodu bo okazuje się, że zarezerwowali wstępnie taką Kijankę. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Miałem się nie odzywać, ale pomyślałem, że spytam jeszcze Was o opinię. Wersja to 140KM, 1.4 T-GDI. Podstawowe media. Ogólnie, brzmi fajnie, ale przeraża mnie ten przebieg. 215 tysięcy w 4.5 roku. Z drugiej strony, jak mówiłem, auto było w leasingu więc pewnie było dobrze serwisowane (pełna historia dostępna pod linkiem), krajowe, od pierwszego właściciela, wyprodukowane w grudniu 2020 (więc praktycznie 2021), bez stłuczek, a przy oddawaniu strzelam, że było dobrze sprawdzone przez firmę leasingującą. Co o tym sądzicie? Dobry wybór czy próbować ich przekonać, że nie ma sensu? (A, no i auto jest w Komornikach pod Poznaniem więc najpierw trzeba by wysłać kogoś do sprawdzenia, a potem dzień w plecy na jazdę i powrót - ale do przeżycia). Ewentualnie u kogoś znajomego z ich pracy wymieniają flotę w firmie i pojawił się: Hyundai i30 z 2022 roku i 200k nalotu, 1.5 PB, 110KM za około 41k oraz Focus z 2021 roku z 170k nalotu w Dieslu 1.5 120KM za lekko ponad 38k (Diesla im od razu odradzałem ze względu na przebiegi mamy i raczej dojazdy, a nie trasy). Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 31-07-2025 o 16:22 |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
|
Cytat:
a tak na serio, próbowałeś (albo rodzice próbowali) porównać tę Kijankę do czegoś innego, podobnego ale z mniejszym nalotem? osobiście ten wysoki przebieg też by mnie zniechęcał do zakupu, nawet jeśli auto na bieżąco serwisowane. A dlaczego? Bo ja widzę to tak: jeśli kupię młody samochód, który ma nalatane ponad 200k km i pojeżdżę nim kilka następnych lat, to kto później kupi ten samochód ode mnie jak będzie miał na "budziku" ponad 300k km? I za jaką kasę? to moja subiektywna opinia. Może ktoś inny powie, że nie ma sensu przejmować się autem i przebiegiem za parę lat ... |
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
|
Zaraz się okaże, że już coś kupili tylko bali się mi przyznać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, też się obawiam dalszego odsprzedania tego auta ale z drugiej strony, jak proponowałem im Stonica z nalotem 90k w 8 lat to znowu było "a dlaczego tak mało? Coś podejrzane". Plus, no prawda taka, że ten samochód o ile będzie się sprawdzał to nie będzie szybko odsprzedany. Skąd wiem? Tata jeździ octavią z 2004 roku z 500k kilometrów. Cały czas coś nie działa (to otwieranie drzwi, to opuszczanie szyby, to klimatyzacja), ale on i tak uparcie twierdzi, że to super auto. Strzelam, że nie szukali innych samochodów na OLX czy OtoMoto tylko weszli na stronę master1 i wybrali sobie pierwszy lepszy egzemplarz, który im się spodobał. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
|
Trochę odpuściłem temat poszukiwania samochodu jak dowiedziałem się, że nagle, będąc w jakimś komisie zaczęli rozpatrywać auta do około 60 czy nawet ponad 60 tysięcy bo "będą na dłużej". Teraz co najwyżej szukam informacji o tym co sobie znaleźli.
Aktualnie zastanawiają się nad C-maxem II po liftingu (bo pewnie tata będzie nim jeździł w 90% czasu). Mogę poznać Waszą opinię co do nich? Wiem, że interesował ich diesel 1.5 TDCi 120KM lub 2.0 TDCi 150KM. Z tego co pamiętam z tematu o Focusie to to raczej dobre silniki? 2.0 nie był czasem przeznaczony na rynek amerykański, a co za tym idzie - unikać? Według mnie powinni bardziej patrzeć na benzynę, ale nie zmuszę ich do tego. Tata twierdzi, że "w takim razie częściej będziemy jeździć w dłuższe trasy, żeby przepalić filtry". Z resztą, praktycznie wszystkie samochody u nas w domu to diesle. Dwie benzyny, które się przewinęły to nieuturbione 90-110KM więc pewnie mówi to trochę z przyzwyczajenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#76 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Benzyn Forda z tamtych lat lepiej unikać. Zwłaszcza, że cmax to jest to samo co focus. Diesel 1.5 i 2.0 DW10F to dość udane konstrukcje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#77 |
|
|
No właśnie tak kojarzę, że jeżeli silniki pokrywałyby się z Focusem to 1.0 EB czy 1.5 EB odpada od razu. Co najwyżej 1.6 TiVCT, ale łatwiej na pewno trafić Diesla.
Co do samego silnika 1.5 TDCi wystarczy na tę budę czy koniecznie szukać 2.0? A jeżeli chodzi o ogólne wrażenia o samochodzie - polecacie? Dla mnie trochę krowa, ale chyba przez to, że to van po prostu bo na długość podobny jest do Focusa. Argument, który rodzice podawali był taki, że łatwiej wsiąść/wysiąść więc starsze osoby, które wożą co tydzień (a czasami nawet i częściej) będą miały wygodniej. |
|
|
|
|
|
#78 |
|
|
No i finalnie zakup sfinalizowany.
C-Max, 2.0, 115k przebiegu. Około 38k. Rodzice czekają teraz na rejestrację i serwis zerowy. Trochę odradzałem im kupno auta, które nie jest zarejestrowane i nie mają jak go sprawdzić w trasie, ale najwyraźniej wizyta na stacji diagnostycznej i oględziny znajomego im wystarczyły. Sądzę, że to dobry zakup. Wygląda na większe auto a jednocześnie nie jest to taka krowa. Mamie też się podoba ale widzę, że będzie musiała się nauczyć nim jeździć. Dzięki za pomoc ogólnie przy szukaniu auta i dotychczasowych odpowiedziach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co warto zrobić na serwisie zerowym takiego auta? Rozrząd na pewno. No i w końcu będę mógł pisać tutaj posty jako fordziarz z krwi i kości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Jak DW10F to do sprawdzenia wszelkiego rodzaju wycieki z pompy cr, pompy vacuum, uszczelniacz wału no i autentyczność przebiegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
przecież ten silnik od handlarza to mina... to co wyżej wymienione, to tylko początek problemów.
Ostatnio edytowane przez AdoKrycha007 ; 04-09-2025 o 10:59 |
|
|
|