Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-07-2005, 14:22   #71
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

coś tam fajnego wyspawać i będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Struna jest offline  
Stary 13-07-2005, 16:31   #72
ppawlo
ford::amateur

Domyślnie soft do lovato Lov"Eco"2002

Panowie,

Mam LOV"ECO". Instalacja z 2002 r. Oprogramowanie procesora w sterowniku (tzw. firmware) jest V. 7.0
Softy, które dotąd udalo mi się zdobyć (najwyżej v. 3.1) nie sięgaja tej wersji firmware i nie mam możliwości dotarcia do wszystkich ustawień.

NP.: nie mam możliwości za pomocą tych softów zmienić czasu nakładania się faz Benzyna-LPG przy przełączaniu i wychodzą dołki obrotów.

Proszę o pomoc jeśli ktoś ma możliwość udostępnić, również odpłatnie, soft, któy sięgnie wersją mojego firmware v. 7.0.

Dzięki. Pozdrawiam Wszystkich. PPawlo
ppawlo jest offline  
Stary 18-07-2005, 15:19   #73
piotrowsky
ford::amateur

Domyślnie

Poniważ padła mi elektronika do lpg przy moim DOHC rozważam zakup blosa.
Przeczytałem instrukcje, wasze posty i mam kilka pytań:
Powiedzcie jak regulować parownik? co z czułością? na maxa? (BRC Tecno 100kW), jaki to ma wpływ na chrakterystyke?
Aktualnie moją instalke reguluje sam na bazie sygnału z sondy, myśle że z blosem też by mi poszło. Potem bym to dostroił na analizatorze.
Wg instrukcji blos na maksymalnym otwarciu to odpowiednik miksera fi 45. Ja mam fi33...
Czy przyrost mocy po zestrojeniu jest rzeczywiście wyczuwalny?
piotrowsky jest offline  
Stary 18-07-2005, 16:35   #74
dzidzia
ford::average

Domyślnie

No ja mam pierwszy tysiąc km za sobą, instalka już sie ułozyła. reduktor mam wykrecony na maxa, od reduktora do blosa czysty wąż a sam blos załozony przed przepłymowiezem i filtr storzkowy. Do tej pory jeszcze go nie stroiłem na zadnych maszynach tylko na oko ale nie widze takiej potrzeby wiec tego nie robie!! Auto zachowuje sie identycznie jak na benzynce! Reduktor mam 100kw BRC. Dziś zatankowałem 6 zbiornik gazu i szczena mi padła!!! Srednie spalanie wyszło 8,2 litra na setke ( jezdziła moja zona) przy mojej jezdzie pali miedzy 9.5 a 12 !!czyli da sie na tym oszczędzać. Na mikserze w zyciu 115 konny golf GTI nie uzyskał by takiego wyniku!! jest on poruwnywalny do jazdy na benzynie bez instalacji!!!

Ale jak zawsze jest jakieś ale. od niedawna od paru dni przy tych upałach na postoju np na światłach przy włączonym nawiewie czuć gaz w aucie ale nie taki przepalony jak z wydechu czasami tylko jak przy tankowaniu czuć ??? Nie wiem co to moze być i skąd sprawdziłem wszystkie łączki i opaski, nieszczelności nie było. Czy ktoś ma tak samo?
dzidzia jest offline  
Stary 21-07-2005, 21:07   #75
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Domyślnie

musisz mieć jakies nieszczelnośći, może na łączeniach przewdów miedzianych coś się rozszczelniło.
Struna jest offline  
Stary 23-07-2005, 09:58   #76
Slawko

Domyślnie

Temat o blosie, więc pozwole sobie dorzucić taki fajny dokumencik na jego temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dokument zawiera:opis , zasade działania, rysunki z czego sie składa(co do jednej śrubki), i sposób regulacji.

dokument w wersji angielskiej, mam jeszcze w innych jezykach, ale nie po polsku.

Uwaga!!!. Rozpakowanie archiwum wymaga ściągniecia obydwu plików i umieszczenia ich w jednym katalogu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 29-07-2005, 00:40   #77
dzidzia

Domyślnie

Cytat:
Napisał dzidzia

Ale jak zawsze jest jakieś ale. od niedawna od paru dni przy tych upałach na postoju np na światłach przy włączonym nawiewie czuć gaz w aucie ale nie taki przepalony jak z wydechu czasami tylko jak przy tankowaniu czuć ??? Nie wiem co to moze być i skąd sprawdziłem wszystkie łączki i opaski, nieszczelności nie było. Czy ktoś ma tak samo?
Prubowałem dojśc czemu tak smierdzi tym gazem myslałem ze dostaje za duzo gazu na postoju wiec przykreciłem kurek gazu i odkreciłem wiecej powietrza. ale dupa zadnej zmiany dalej smierdzi gazem w aucie ;( Jutro pojade na sprawdzenie czy nie mam gdzieś dziury w wydechu.Bokiem gaz nie ucieka bo byłem u gazowników i psikali po łączeniach i nic nie widać zzeby sie ulatniał , takze na butli robie tyle samo kilosów a ostatni nawet wiecej spalanie spadło o jakiś litr w poruwaniu do poprzednich tankowań.

Mam nastepny kłopot, auto ciezko odpala na benzynie po nocy trzeba strzelić 4, 5 razy stacyjką tak zeby rozrusznik zakrecił z 10 sekund i za szustym razem zapali ale obroty są strasznie nijakie ledwo co chodzi jak mu dam w palnik to wali na czarno z wydechu a jak pzeskoczy na gaz to chodzi jak malinka?? Co to moze być ?wczesniej tak nie robił Jakaś rada?

[
dzidzia jest offline  
Stary 29-07-2005, 09:26   #78
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Domyślnie

lambdę masz ok ?
Struna jest offline  
Stary 01-08-2005, 16:25   #79
dzidzia

Domyślnie

No i zaczeły sie schody!!! :x

Na liczniku 1300 km od montazu gazu a tu co?!! Strzał ale nie uwiezycie !! Strzelił mi w kolektor na benzynie!!! i rozerwał gume doprowadzającą powietrze do silnika.

Troche przy nim grzebałem bo mnie strasznie męczył ten smród gazu na postoju. Po nocy nie chce zapalać na benzynie wiec sie skusiłem i postanowiłem zapalić na gazie. Zaskoczył za drugim razem pochodził parenaście sekund i zgasł. Zakręciłem go znowusz ale tym razem juz na benzynie, odpalił i chodził w miare normalnie. Pochodził sobie jakąś dobrą minutke, na dworzu było jakieś 20 stopni wiec chciałem go wkrecić na obroty na 3000 tyś zeby sie przełączył a on sie zawachał prawie zgasł poczym wskoczył na jakieś 2000tyś i jak nie pierdutnął, huk jak .......... silnik zgasł a w srodku zadyma jak cholera bo nawiewy wszystko wzuciły do auta. Ja szybko macha w góre patrze guma rozerwana tuz przy kolektoze przy opasce sciągającej. Zły jak diabli zdemontowałem gume nawaliłem taśmy papierowej potem takiej pakowej a na końcu wsio owinołem tasmą z włuknem samowulkanizującą pod temperaturą załozyłem spowrotem gume. Odpaliłem na benzynie i chodził ale strasznie nijako. ja mu delikatnie gazu a on takie małe bączki sadził delikatne wiec zostawiłem go na wolnych . jak sie nagzał wszystko wruciło do normy i nie było kłopotu normalnie przeszedł na gaz. Zrobiłem 200 km na tej zabandazowanej gumie i wszystko było dalej oki. Jedno wiem ze wiecej na gazie odpalać nie bede próbował.

W dalszym ciągu nie chce zapalać jak jest zimny motor na benzynie i cały czas smierdzi w aucie. wydech mam w poządku byłem sprawdzić. Nie wiem co jest grane i jak to mozliwe ze strzelił na benzynie ? Moze ten mój blos jest jakiś felerny i sie nie otwieca ta przepustnica w nim i zalewa silnik benzyną???

Panowie pomuzcie bo gazownicy kładą na to lache i juz mi sie jezdzić nie chce do nich!
dzidzia jest offline  
Stary 02-08-2005, 00:11   #80
zbyniu
ford::beginner

Domyślnie

cześć

Sprawdz czy nie przepuszcza ci elektrozawór gazu bo jest bardzo prawdopodobne ze przepuszcza ci gaz i stąd ten smród gazu .
Najprościej będzie jak zakręcisz gaz w butli na noc i zobaczysz jak będzie rano z odpaleniem (dość częsty przypadek) .]
Jeżeli odpali bez problemu to problem będzie rozwiązany

pozdrawiam ZBYSZEK
zbyniu jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania