Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-01-2023, 07:31   #811
Tomasz76
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Z tego co się dowiedziałem, to Focusy produkowane są w Niemczech, więc miesiąc czasu to trochę długo. Jednak z drugiej strony tyle już czekałem, że o miesiąc nie chodzi. Jeśli chodzi o wady auta, to znalazłeś jakieś? Nie pytam o silnik, bo masz inny.

Tomasz76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2023, 20:33   #812
ipIV

Imię: Michał
Model: mk4 fl
Silnik: 2,3
Rocznik: 2022

Reflektory fabrycznie trochę za nisko ustawione, poza tym 4-5x zdarzyło mi się, że samopoziomowanie ustawiało je w najniższej pozycji.... jechać się nie dało bo oświetlone było 5m przed maską. Aby ponownie przeprowadzić procedurę samopoziomowania to trzeba wyjść, zamknąć auto, wypalić papierosa i dopiero. Jak się zrobi to za szybko, to pamięta ostatnie ustawienie reflektorów.
Upierdliwe trochę i zgłoszę to na gw jak zacznie mnie wkurzać.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

FordSecure - dodatkowe funkcje alarmu gratis przez pierwszy rok (później płatna subskrypcja) powoduje, że w ciągu kilku dni masz aku prawie dętkę, co godzinę się systemy w aucie pobudzają.
Problem zauważyłem, bo auto co godzinę zaczęło mrugać światłami (przy okazji włącza się podświetlenie monitorów, słychać ze coś w aucie się dzieje itp) - kamerę mam w garażu. Po 4tym dniu postoju komunikat w aplikacji, że zdalne funkcje są wyłączone bo auto przeszło w tryb głębokiego uśpienia aby oszczędzać aku.

Ford Secure - lepiej nawet tego nie aktywować... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Napięcie grubo poniżej 12.... 11 z niewielkim groszem. Oczywiście auto odpaliło, ale już w aku wiele energii nie było. Ładowarka w aku 60Ah władowała niecałe 50Ah. Aku prawie dętka a jakby ładować aku alternatorem i to jeszcze napięciem powyżej 15V (bo fordy tak mają, jak aku jest słaby jak najszybciej chcą go doładować) z wydajnością prądową alternatora to jest zabicie akumulatora w rok, max 2.

Swoją drogą księgowy tam był przy akumulatorze. Jest EFB, powinien być AGM i to dużo większy w aucie z taką ilością elektroniki.
EFB to do zwykłego samochodu, które wyłączone pobiera tyle ile potrzebuje alarm i ma start&stop.

Kupiłem sobie już porządne kable rozruchowe i może...... kupię jakiś booster bezbateryjny na superkondensatorach. Bo z akumulatorem w tym aucie może być problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przynajmniej w podwójnej podłodze kombika jest duuużo miejsca na tego typu gadżety, pasy transportowe, linkę holowniczą, rozciętą walizkę z kluczami itp.

Poza tym auto jest super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sterowanie klimą mogłoby być tradycyjnie, bo żeby trafić w to co się chce trzeba oderwać wzrok od jezdni i miałem już jedną sytuację, że jakby nie było funkcji alarmu przed kolizją to bym komuś w tyłek wjechał, bo zmieniałem nastawy klimatyzacji... Serio to już bezpieczniej pisać smsa w smartfonie w wyciągniętej do przodu ręce.

Ostatnio edytowane przez ipIV ; 18-01-2023 o 20:43
ipIV jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2023, 21:02   #813
dgbi

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2013

Do 20.02 auto ma się pojawić u dealera, podobno często docierają wcześniej. Nadal twierdzą, że jest gwarancja ceny.

Sprawdzając konfigurację samochodu po VINie wychodzi takie wyposażenie jak w zamówieniu, więc to mnie bardzo cieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

IpIV dzięki bardzo za informacje i porady w sprawie akumulatora/ładowania. Czyli w F4.5 problem nadal występuje niedobrze... słyszałem że to przypadłość Focusów 4, Pum itp. więc za wczasu zaopatrzyłem się w jakąś sensowną ładowarkę.

Ostatnio edytowane przez dgbi ; 18-01-2023 o 21:08
dgbi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2023, 10:26   #814
Tomasz76

ipIV-cenne uwagi. Alarmu na szczęście nie zamawiałem. Auto będzie praktycznie codziennie użytkowane, więc myślę, że z akumulatorem nie będzie problemu. Do dużych ekranów dotykowych w samochodach już się przyzwyczaiłem. Ważne, żeby ekran się nie zawieszał i działał płynnie. Czy wnętrze jest w miarę dobrze spasowane i nie skrzypią np. fotele, czy deska?

dgbi-o ile podrożała Twoja wersja Focusa od czasu zamówienia? W którym miesiącu zamawiałeś auto?

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 19-01-2023 o 10:32
Stary 19-01-2023, 20:21   #815
dgbi

Zamówienie 11/2021, katalogowo samochód podrożał o 22*850 zł.
Stary 19-01-2023, 22:47   #816
ipIV

Cytat:
Napisał dgbi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
IpIV dzięki bardzo za informacje i porady w sprawie akumulatora/ładowania. Czyli w F4.5 problem nadal występuje niedobrze... słyszałem że to przypadłość Focusów 4, Pum itp. więc za wczasu zaopatrzyłem się w jakąś sensowną ładowarkę.
Jakby się jeździło codziennie, to problemu raczej nie ma. Najlepiej Forscanem ustawić zadany poziom naładowania aku z 80% na 90 i będzie ok.
Ja niestety - miłośnik motoryzacji mający 5 aut..... nie jeżdżę Foką codziennie.

Jak Focus ma stać dłużej niż 2-3 dni to najlepiej na sztywno podłączyć sobie pod aku na stałe przewody z szybkozłączką i podłączać ładowarkę na ten czas.

Ja mam NOCO GC002 i Genius 5A. Genius 2A też naładuje, ale duuużo więcej czasu jej to zajmuje.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szczerze to nie widziałem, że F4 ma taką przypadłość... jestem inż. elektrykiem i po tym jak wygląda napięcie itp... czuję nosem że może być problem. Jak szybko jesteś w stanie odnaleźć temat o tym problemie to daj link Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na pewno jak aku padnie to chciałbym dać większy. Może skrzynka pod aku z Ecoblue podejdzie? Zapewne ecoblue ma większy aku. Ma może ktoś numer katalogowy skrzynki z ecoblue?

Będę chciał jeszcze wrzucić hamulce z nowego pakietu Performance po gwarancji (jak ma ktoś numery zacisków itp - bo pracuje w ASO to fajnie jakby wrzucił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Po gw też auto pójdzie do tunera, na pewno przed programem wleci większy IC i DP ze sportowym katem np. od Mountune.

Więcej modyfikacji raczej nie przewiduję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ipIV-cenne uwagi. Alarmu na szczęście nie zamawiałem. Auto będzie praktycznie codziennie użytkowane, więc myślę, że z akumulatorem nie będzie problemu. Do dużych ekranów dotykowych w samochodach już się przyzwyczaiłem. Ważne, żeby ekran się nie zawieszał i działał płynnie. Czy wnętrze jest w miarę dobrze spasowane i nie skrzypią np. fotele, czy deska?
Działa w miarę płynnie. Jak na obecne czasy mogłoby być lepiej, ale tragedii nie ma.... jest "akceptowalnie". Przy przełączaniu trybów jazdy ekran "licznik" potrafi się na 0,5s przyciąć... XXI wiek a jakim samochodem bym nie jechał to poziom elektroniki jest co najmniej 10 lat do tyłu.

Szkoda, że nie ma trybu "użytkownik zaawansowany" gdzie można by konfigurować np. brzęczek od pasów, monitorować stan aku, konfigurować tryby jazdy itp. Dużo fajnych funkcji mogłoby być (kwestia softu) a nie ma.

Nic nie skrzypi itp.
Jedyne co skrzypi to fotelik dziecka jak go zamontuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A... jest twardo. W Puncie HGT mam sprężyny eibacha i myślałem że tam jest twardo... to tu jest beton Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale dla mnie to jest ok... (osiągi, prowadzenie itp to jest to czego bym od tego auta oczekiwał) tylko Żona czasami marudzi, że na nierównościach "cycki jej skaczą" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale to przypadłość wersji ST. W innych tego problemu nie będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Focusa oceniam na 8,5/10. Mogłoby być lepiej, ale jest dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Funkcja "zaawansowany użytkownik" i nawiew na tył z podłokietnika załatwiłaby 9,9/10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez ipIV ; 20-01-2023 o 00:02
Stary 20-01-2023, 07:44   #817
Tomasz76

Cieszę się, że tak wysoko oceniasz Focusa. Mam nadzieję, że ze swojego egzemplarza będę też zadowolony. Zawsze szukam w samochodach wad. Doskonale wiemy, że obecnie produkowane samochody są coraz bardziej awaryjne, a często ludzie, którzy kupili wymarzone auto nie potrafią się przyznać, że są niezadowoleni. Czekam z niecierpliwością na swojego Focusa, żeby móc go obiektywnie ocenić. Tym bardziej, że będę miał bezpośrednie porównanie do nowego Golfa i nowej Octavii.

Bump:
Cytat:
Napisał dgbi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zamówienie 11/2021, katalogowo samochód podrożał o 22*850 zł.
Ja zamawiałem w styczniu 2022. Katalogowo samochód podrożał o 18tys. Uwzględniając jednak rabat obecnie i wtedy, to różnica wzrasta do 30tys.
Stary 20-01-2023, 11:50   #818
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał ipIV Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak Focus ma stać dłużej niż 2-3 dni to najlepiej na sztywno podłączyć sobie pod aku na stałe przewody z szybkozłączką i podłączać ładowarkę na ten czas.
Nie próbowałeś tego zgłosić jako usterkę? To chyba żart żeby nówka auto po weekendzie w garażu nie odpaliło z powodu padniętego aku.
Stary 20-01-2023, 18:29   #819
ipIV

Cytat:
Napisał kocur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie próbowałeś tego zgłosić jako usterkę? To chyba żart żeby nówka auto po weekendzie w garażu nie odpaliło z powodu padniętego aku.
Trochę źle mnie zrozumiałeś.

Po weekendzie odpali, po tygodniu odpali, po miesiącu też.... będzie odpalać tak długo jak aku będzie znosił stan głębszego rozładowania a później ładowanie kilkudziesięcioma (40-60) A Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Normalny użytkownik do końca gwarancji raczej problemu nie zauważy.... a później z dnia na dzień aku padnie.

Większy problem się robi jak jest aktywowany FordSecure. To 4-5 dni i auto przejdzie w stan maksymalnego oszczędzania energii z aku na poziomie naładowania ~20% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aku będzie nadal w stanie odpalić auto, ale długowieczności temu akumulatorowi nie wróżę.
Powinien być wstawiony AGM... w dodatku taki większy ~80-90Ah tylko AGMy nie lubią warunków temperaturowych panujących pod maską.... a niektórzy producenci je tam montują i jakoś działają.

To podpinanie pod ładowarkę to taka profilaktyka dla akumulatora. Jakby jeździć codziennie na raz ~20+ km to myślę, że problemu z energią elektryczną nie będzie nawet z włączonym FordSecure.

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedź natychmiast na poprawę, bo to wpływa na bezpieczeństwo. Ostatnio jakoś widzę multum samochodów co mają tak nisko ustawione światła.
Sam ogarnąłem temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest normalna regulacja śrubką góra dół jak w każdym reflektorze. Strata czasu żeby jechać z tym do ASO. 2cm w górę na ścianie - za wysoko, 1cm w dół i już jest ok.

Ostatnio edytowane przez ipIV ; 20-01-2023 o 18:38
Stary 20-01-2023, 19:58   #820
dgbi

ipIV proszę 3 przykładowe linki:

Ponad to była jakaś afera, że akumulatory Rombat były niskiej jakości.

Ogólnie mówiąc to tak jak wspominałeś to nie są olbrzymie problemy, samochód nie doprowadzi się do stanu że nie będzie wstanie odpalić. Po prostu będzie odcinał kolejne dodatkowe systemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., zaczynając od zdalnego uruchamiania, kończąc na wyłączaniu dostępu bez kluczykowego na drzwiach innych niż te kierowcy.

Na pewno nie pozostanie to bez wpływu na żywotność akumulatora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Odpowiedz

Zasady postowania