![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#871 |
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.8 duratec
Rocznik: 2004
|
![]()
Witam czy falowanie obrotów po pęknięciu odmy może powodować że komputer wywala błąd awaria układu sterowania silnikiem i auto przechodzi w tryb awaryjny?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#872 |
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
![]()
Wszystko jest możliwe, a czy na pewno trzeba sprawdzić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
ford::average
![]() Imię: Sławek
Model: C-max
Silnik: Duratec 1.8 125KM
Rocznik: 2008
|
![]()
Osobiście stawiał bym że nie ma wpływu. Bo wiele osób boryka się z falującymi obrotami (czy to pęknięty wąż czy brudna przepustnica) ale nie zgłaszają błędów.
Szukał bym przyczyny gdzieś indziej. A poza tym to nie jest na temat o spalaniu oleju i remoncie silników. |
![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0L Duratec-HE PFI 145KM
Rocznik: 2006
|
![]()
Po 8tys km od wymiany w październiku po zrobieniu pierścieni na 5w40 oleju nic nie ubylo.
A za wypadanie zapłonu i ogólne problemy z pracą na wszystkich cylindrach odpowiedzialne były przewody elektryczne, które były w niektórych miejscach poprzecierane. Za całe 120zl elektryk poprawił wszystkie połączenia instalacji lpg, wymienił kostkę na trzeciej cewce, zaizolowal kable przy wtyku wtrysku paliwa na trzecim cylindrze i od razu inne auto. Odpala bez problemu, praca równa na jałowym itp. Tak jak być powinno. Jeszcze tylko czyszczenie przepustnicy i auto powinno być jak nowe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#875 |
ford::beginner
![]() Imię: Arkadiusz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2009
|
![]()
Ja to nie wiem co wy macie z tymi duratecami 1.8...
Sprowadziłem osobiście pół roku temu focusa 1.8 2008r flexifuel 125km ze Szwecji, od razu zrobiłem serwis olejowy, olej valvoline 5w-30, przebieg mam w tej chwili (oryginalny) 178tys, zrobiłem 11 tys już i nie wziął nawet setki oleju.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#876 |
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
![]()
to albo masz szczescie . Albo byl juz robiony he he
|
![]() |
![]() |
![]() |
#877 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#878 |
|
![]()
@up
tak. Przy ok 180tyś (160tyś niektórzy wskazują) pierścienie są zazwyczaj do roboty. Ja kupiłem ze 162tyś ori i co pierwsze było robione? pierścienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A poza tym flexifuel i wszystko jasne. Wzmocnione gniazda, zawory... A teraz borykam się z falowaniem niekiedy obrotów oraz telepaniem (bo szarpaniem bym tego nie nazwał, prędzej jakby sworzeń był do roboty albo koło było krzywe) przy przyspieszaniu głownie na 2gim biegu w zakresie 1800-2300/500rpm. Stawiam na odzywający się pod koniec roku EGR. Bo reszta już chyba po całości sprawdzona. Ostatnio edytowane przez Petru23 ; 03-04-2019 o 15:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#879 |
|
![]()
@up
No to ładne rzeczy, w takim razie mam nadzieję że chociaż z 40-50tys nim zrobię i sprzedam, czyli te fordy to jednak jest szrot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
|
![]()
To kup sobie 407/307 2.0/2.2 i wymień w nich rozrząd z kołem faz. Albo coś z vaga w benzynie tsi/fsi, nawet 1.8t. One też potrafią być napędzane olejem.
A wymieniam te właśnie, bo one są porównywalne imo do 2.0 duratec jeśli chodzi o moc. I zobaczymy co wyjdzie taniej, pierscienie czy obsługa powyższych nawet w zakresie przeze mnie wskazanym. Zostaje Ci 2.0 i 2.0t Renault, ale sam silnik to nie cały samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I wtedy pogadamy, co jest szrotem. Nie jestem fanem forda, wolę Francuzy. Szukałem velsatisa, scenic, 3.7sw/407sw. A Maxa wziąłem głównie dla automatu. Aha, wspomniany egr nowy ori forda to koszt poniżej 500zl. Czy to dużo? Nie wydaje mi się. A inne problemy to wynikają z wieku i przebiegu i dotyc, a każdego innego auta, niezależnie od marki. Jak dbał poprzedni właściciel tak masz teraz Ty. Ostatnio edytowane przez Petru23 ; 03-04-2019 o 21:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
c-max |
|
|