Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-03-2015, 19:07   #871
spławik
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2,2 DuraTorq
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał krychos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co pamiętam to masz opcje 8" Ford Sync2 za 1200 zł i Sony za 2000 zł (8 głośników) i Sony za 3000 zł (12 glośników + Subwoofer)
Ja się zastanawiałem czy nie brać tego Sony.
PS
Od 2016 we wszystkich autach Ford będzie montował SYNC3 przy współpracy z kanadyjskim BlackBerry. SYNC2 z Microsoftem uznali za nielogiczny i trudny w opanowaniu po wielu skargach Klientów. W tym roku tylko nowy Mustang będzie miał SYNC3.
Może amerykanie mają inne pojęcie słowa "logiczny"...?

Bump:
Cytat:
Napisał darmondeo1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj pierwszy raz widziałem na mieście nowego Mondka, kolor Lunar sky - nie było wow, jednak ruby do którego przymierzałem się ładniejszy - oczywiście kwestia gustu.
Zrezygnowałem jednak z Mondeo, zamówiłem demo Volvo XC60 z 2014.
Wszystkim, przyszłym i obecnym użytkownikom MK5 (innym "fordziakom" oczywiście też Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) - życzę szerokiej drogi i przyjemności z jazdy. Sentyment po 8 latach jazdy c-maxem pozostał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tez myślałem nad S80, jeździłem, testowałem... wygrał Ford miejscem w środku i dobrymi opiniami silników diesla. Volvo wprowadziło nowe jednostki w 2014 roku (mające jeden blok, różniące się osprzętem) i nie są jeszcze sprawdzone. To samo dotyczy 8 biegowej ASB.
Ale oczywiście przyjemności z jazdy.

Ostatnio edytowane przez spławik ; 18-03-2015 o 19:10
spławik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2015, 21:13   #872
elektrownia
ford::amateur

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994

No ta cena 5 Tys to jest i tak luksusowa. W salonie chcą 5 za sztukę
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2015, 21:20   #873
darmondeo1

Imię: Darek
Model: c-max
Silnik: 2,0 Tdci
Rocznik: 2004

Biner: zamówiłem właśnie u Drywy w Gdańsku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pojechałem, obejrzałem przejechałem ok. 50 km, dla mnie super. D5 Summum, czarny, przejechane 700km - odbieram w przyszłym tygodniu.
W "szczecińskim" Volvo jeżeli chcesz wziąć leasing obcy, podnoszą cenę o ok. 1,1-1,5% (a swój mają droższy o ok. 2,5% w stosunku do tego co wziąłem), u Drywy nie było tego problemu. Nie ma za bardzo dyskusji o cenie, próbowałem różnymi "kanałami", mega sztywne stanowisko (mam na mysli Szczecin). Chciałem dołożyć przyciemniane szyby, w Szczecinie chcieli skasować 3500 zł, w Gdańsku 2200 zł.
Skusiło mnie przede wszystkim to, że mam ratę leasingową o ok. 650 zł (netto) wyższą w stosunku do Mondeo. Oczywiście ubezpieczenie wyższe.

Oczywiście przejechałem się testowo MK5 bo napaliłem się strasznie na to auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., jednak pozycja kierowcy, do której przyzwyczaiłem się w C-maxie, całkiem inna, nie moja bajka. Widoczność w tylnym lusterku w stosunku do poprzedniego auta, mikroskopijna (pewnie po jakimś czasie przyzwyczaiłbym się). Ważnym aspektem była dla mnie przymiarka do fotelików dziecięcych: MK5 i XC60 praktycznie to samo. No i ta nieszczęsna nawigacja w języku angielskim, sami pracownicy salonów mówią, że to olewanie klientów. Jednym pasuje, mi nie. Wolny wybór.

Rozważałem jeszcze S-maxa, ale przód ala Aston do tego auta wogóle nie pasuje (moim skromnym zdaniem). Mondeo - inna para kaloszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moim zdaniem przód jest czadowy i jeszcze ten czerwony kolor.
W XC60 będę uboższy o kamerę cofania, aktywny tempomat, alcantarę, okno dachowe. Przyznam, że troche obawiałem się skrzyni automatycznej, tzn. mojej przesiadki z manuala, ale strach ma wielkie oczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeździ się super. a przełączenie skrzyni na tryb sportowy, jakbyśmy nagle znaleźli sie w innym aucie, niesamowity power ..... i niesamowite spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyznam szczerze, że codziennie zaglądam do Waszego wątku, żeby poczytać na jakim etapie, w wyborze auta, jesteście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Spławik: silniki D5 są już od jakiegoś czasu w ofercie Volvo i są bardzo chwalone. Te całkiem nowe 4-ro cylindrówki i skrzynie to faktycznie nowość.

Ostatnio edytowane przez darmondeo1 ; 18-03-2015 o 21:22 Powód: edycja
darmondeo1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2015, 21:36   #874
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

D5 to faktycznie bardzo elastyczne jednostki z wysoką kultura pracy.

Ostatnio edytowane przez kruger ; 18-03-2015 o 22:05
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2015, 23:10   #875
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

S80 to stary trup, chyba bym się nie zdecydował...
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2015, 23:45   #876
kruger

belinea, napisz proszę czy przedłużyłeś gwarancję i na jakich warunkach bo ja się nie mogę w tym połapać, dzięki
Stary 18-03-2015, 23:52   #877
belinea122
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Było Mondeo MK4 Titanium jest MK5 Titanium
Silnik: Było 2.0 TDCI ; jest 1.5 ecoboost
Rocznik: 2007 ; 2015

Kruger co do przedłużenia gwarancji to nic jeszcze nie wiem bo sami w salonie nic nie wiedzą, obiecali że jak tylko dostaną jakieś konkretne informacje to będzie kontakt ze mną
belinea122 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2015, 00:06   #878
kruger

Niech Ci to na piśmie dadzą bo jeszcze się okaże, że tylko przy zakupie można przedłużyć...
Stary 19-03-2015, 08:08   #879
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] xc60 to na pewno nie będzie Mondeo pod każdym względzie,na pewno lepiej wykończone inna pozycja za kierownica ale cena za summum to kosmos nawet demo, Ale uważam ze jak cie stać to dobrego wyboru dokonales,a odnośnie co pisalem o kosztach serwisu to wiadomo ze za markę premium +30%. Ale Reasumując gratuluje zakupu.
Ja jak bylem u drywy to chcial mi biednego kinetica za 145000 Sprzedać.

Bump: @kruger ja z tą gwarancją to też nic nie rozumiem, mi przy ostatniej wizycie powiedział że na 3 rok ma gratis od niego, w co nie chce mi się wierzyć.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2015, 10:21   #880
elektrownia

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994

Nie za bardzo rozumiem piszesz nawigacja w języku angielskim ? O co tu chodzi ? W Mk5 nawigacja jest po angielsku ? Przecie w MK4 po lifcie NX już był po polsku.

Nie żeby mi to przeszkadzało ale przecież minęło już 3 lata od premiery tego auta i nikt nie raczył zrobić polskiej wesji ?

A co do S80 auto niestety stylistycznie określiłbym na 2000 rok. Wnętrze ładne -proste to lubię ale z zewnątrz staroć jakich już mało na polskich drogach.

Ostatnio edytowane przez elektrownia ; 19-03-2015 o 10:31
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania