![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#81 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-10-2010
Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
|
![]()
Przed kupnem testowo jezdzilem Mondeuszem z 2.2 TDCi (200 KM) - w automacie niestety, ta kombinacja jest sporo gorsza od 2.0 EB z pseudo-automatem nawet oprogramowanym pod EUropejskie eko-szalenstwo.
Niestety nie mialem mozliwosci testowania ani 2.2 ani EB 2.0 w manualu.
![]() |
#82 |
FCP member
![]() Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
|
![]()
Zoltyy ... masz jakąś alergię na automaty ... ale w sumie Cię rozumiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem Cię dlatego że ja wsiadając do auta z manualną skrzynią biegów męczę się ... ręczna zmiana biegów to czynność zbędna i niepotrzebnie angażująca kierowcę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#83 |
![]() Zarejestrowany: 14-10-2010
Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
|
![]()
Na automaty nie - juz nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale trudno mi sie przyzwyczaic do PowerShifta ktory uparcie stara sie trzymac silnik w zakresie 1300-1600 obrotow a kiedy dodam gazu zrzuca o dwa biegi w dol. A ze biegi sa na tym samym walku to dostaje gratisowe opoznienie ok 1- 1.5s. Niestety trik z lekkim depnieciem zeby wymusic wstepna redukcje slabo dziala - jest redukcja, ale po chwili (krotkiej) skrzynia wraca na wyzszy bieg.
Tryb S - to jest to co lubie w tym zestawie. To jest mz tylko kwestia oprogramowania skrzyni w trybie D - minimalne obroty, zeby sciac emisje/spalanie. A napisalem we wczesniejszym poscie "niestety", bo moje porownanie to porownanie nie tyle silnikow, co kombinacji silnik+skrzynia: rozne silniki i rozne skrzynie.
Nie wiem, nie znam sie - nie bierzcie mnie na powaznie ![]() Ostatnio edytowane przez Zoltyy ; 01-11-2012 o 00:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
FCP member
![]() Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
|
![]()
W sumie masz rację z tymi obrotami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. może dlatego silniki EcoBoost są już dostępne wersji z manualną skrzynią biegów.
Wtedy kierownik sam ustala jakie najlepsze obroty są do jazdy z określoną prędkością Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobre jest to że Ford poszedł po rozum do głowy i daje nam wybór a nie uszczęśliwia na siłę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja jednak pozostanę fanem PowerShifta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#85 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 27-01-2012
Model: S-max
Silnik: 2.0 240hp
Rocznik: 2011
|
![]()
co do spalania to odcinek 70 km -trowy przy ustawionym tempomacie aktywnym na 100 km/h max-20121101159.jpg spalanie takie jak na zdjęciu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
![]() Zarejestrowany: 07-07-2008
Model: s-max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
![]()
To praktycznie tyle samo pali co 2.5T, jakie spalanie np przy 140KM/h i w trasie (nie autostradzie)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
![]() Zarejestrowany: 26-12-2009
Model: Ranger Wildtrak P703
Silnik: 2.0 205KM
Rocznik: 2024
|
![]() Cytat:
Taka prędkość przy takim silniku to przestępstwo! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
![]() |
#88 | |
![]() Zarejestrowany: 27-01-2012
Model: S-max
Silnik: 2.0 240hp
Rocznik: 2011
|
![]() Cytat:
szczególnie w okresie świątecznym i przy dużym natężeniu ruchu i jednym pasie. Tak, tak napewno by Cię ztrąbiili Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
![]() Imię: Marcin
Model: Fiesta ST i Megane Grandtour GT220@320
Silnik: 1.6 i 2.0
Rocznik: 2014 i 2013
|
![]()
Witam Wszystkich ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie zamówiłem S-MAX-a Titanium S z silnikiem 2.0 ecoboost 203KM , a że jeszcze w ciągu parunastu dni mogę ewentualnie zmienić coś w zamówieniu , stąd moje pytanie o wersje 240km. Czy poza zmianami w silniku (soft, sympozer i kolektor(a raczej materiał kolektora) są jeszcze jakieś inne zmiany np mocniejsze sprzęgło, lub większe hamulce? Pozdrawiam Marcin |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeo MK5 Kombi
Silnik: 2.0TDCI 150 KM
Rocznik: 2017
|
![]() Cytat:
|