Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-05-2014, 20:17   #81
grzechalm
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo Kombi Titek X
Silnik: 2.5 turbo
Rocznik: 2007.12 PL
Domyślnie Odp: 2.5T nierówna praca silnika

Chyba Heko ostatnio pisal, ze w promocji sa dwumasy od rsa stad ta cena..

grzechalm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2014, 20:43   #82
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
Domyślnie

Coś tego znaleźć nie mogę... Podrzucicie linka?:-)

Tapatalk
Stary 19-05-2014, 21:20   #83
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.

Ja bralem jakies dwa lata temu stad:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Czas oczekiwania tydzien, wtedy wychodzilo to taniej niz w PL - z tym ze to jest caly komplet, sprzeglo, dwumas I wysprzeglik.
Na "sztuki" (czyt. oddzielnie) tez maja, ale wszyscy zalecaja zabawe w komplet razem z wysprzeglikiem.
Co prawda wtedy polecano mi wymienic sruby (powinno sie przy wymianie dwumasy) wiec zamowilem I okazalo sie ze nie pasowaly wiec uzylem starych.
Stary 08-06-2015, 22:15   #84
RSBN4N

Model: Mondeo MK4 / FF3 FL
Silnik: 2.5T 260 KM / 1.5 EB 150
Rocznik: 2009 / 2017

Gdyby ktoś się zastanawiał czy to dwumasa to mogę powiedzieć, że na bank NIE JEST to wina dwumasy.
Odebrałem dziś auto od mechanika, był wymieniany wysprzęglik (bo się poprzedni wysypał po 10 tys km) i dwumasa (bardziej proforma, poprzedniej właściwie nic nie dolega). Dwumasa LUK-a. Oryginalna zresztą brandowana Volvo też jest LUK-a, ma to wybite na korpusie.
Poszarpywanie dalej jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Więc nie tędy droga. Jako, że mam nowe świece, zaworki, solenoid itp itd to muszę uznać, że ten typ tak ma i szukanie przyczyny to wywalanie kasy w błoto.

Ale gdyby ktoś się zastanawiał nad olejem do 2,5T to polecam Ravenol SSL 0W40. Temperatura pracy silnika po niezłym butowaniu (a mam program) równe 10 stopni niższa niż na 5W30. Odczytywane z menu serwisowego, w b.podobnych warunkach pracy silnika. W ogóle bydle pracuje jedwabiście gładko na tej oliwie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez RSBN4N ; 08-06-2015 o 22:21
RSBN4N jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2015, 11:29   #85
Du_poid

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Poradził sobie ktoś z naszym problemem, czy po prostu sprawa poszła w niepamięć ??
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2015, 21:29   #86
vme

Imię: Andrzej
Model: Mondeo MK5 Kombi
Silnik: 2.0TDCI 150 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie

Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poradził sobie ktoś z naszym problemem, czy po prostu sprawa poszła w niepamięć ??
Ja dałem spokój. Jeżdżę aż zdecyduję się na wymianę sprzęgła. Może wtedy coś pokombinuję. Może przy zdjętej skrzyni da się sprawdzić stan dwumasy.

Sent from Mobile
vme jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2016, 01:13   #87
Du_poid

Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Witam

Pozbyłem się problemu, na pomoc przyszedł (wiem, śmieszne ale pomocne) onetowski artykuł o niezawodnych silnikach oraz facet, który zakładał u mnie gaz. Objawy zaczęły się nasilać do tego stopnia, że samochód nie tylko szarpał, ale też sam lekko przyśpieszał i zwalniał, pomimo stałego wciśnięcia pedału gazu.
Wyczytałem, iż te silniki w volvo i fordach, miały problemy z wadliwą przepustnicą. To samo potwierdził kolega od gazu, który wspomniał o Volvo z Niemiec, które miały nowe przepustnice. Udało mi się ją podmienić z samochodu, którym chwilę pojeździłem i nie wykazywał moich wadliwych objawów. Efekt - samochód po dwóch latach kombinowania wreszcie jeździ jak powinien, nie szarpie, płynnie i bardzie efektywnie przyśpiesza, oraz co się z tym wiąże zmiana biegów stała się bardziej płynna i precyzyjna.
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2016, 09:00   #88
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Fajnie, że po dwóch latach udało Ci się rozwiązać problem.
U mnie objawy nie nasilają się - wciąż niewielkie drgania w okolicach 1600 orb/min. Ale dzięki Tobie mam już głównego podejrzanego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2016, 09:53   #89
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

A czyszczenie by nie pomogło?

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 26-02-2016, 12:37   #90
vega

Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2013

Z tymi przepustnicami faktycznie coś jest na rzeczy, bo objawy typu samoczynne przyśpieszanie, itp. miałem również ja. Zapisuje się również odpowiedni błąd z kompie. Czyszczenie przepustnicy pomaga, ale problem po jakimś czasie wraca, znowu czyszczenie, itd. Zastanawiam się, czy wymiana na nową pomoże, o ile wypuszczono jakieś nowe wersje pozbawione tej wady.
Zauważyłem również, iż ten objaw samoczynnego przyspieszania zdecydowanie się nasila w trakcie jazdy w korku, dodatkowo o wiele częściej występuje gdy temperatura powietrza jest wysoka.
vega jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
szarpanie silnika , turbina , turbo

Zasady postowania